Pečená zelenina z trouby

Hlavní jídla Sezónní

 // 

Je to prakticky univerzální recept, který používám na nejrůznější druhy zeleniny, podle toho, co je zrovna po ruce, co je potřeba zpracovat a taky na co je u nás doma momentálně chuť 🙂 Pečená zelenina se dá využít na různé typy jídel, počínaje hlavními, přes přílohy, až třeba po teplé i studené saláty a pomazánky, ale i krémové polévky, které jsou z pečené zeleniny často lepší, než z té vařené.

Zeleninu peču při programu horkovzduch, v jedné vrstvě a nakrájenou na menší kousky, aby se z ní odpařilo co nejvíc tekutiny a aby přitom nebyla příliš rozměklá. Čím tvrdší zelenina je a čím déle se peče, tím na menší kousky ji pokrájím, naopak měkčí druhy zeleniny krájím na klínky větší. Zkrátka jde o to, aby se směs zeleniny upekla rovnoměrně, aby část nebyla příliš měkká a zbytek naopak nedopečený. U vyloženě měkkých druhů zeleniny si pomohu tím, že je do pekáčku přihodím až v druhé půli pečení, když „houževnatější“ zelenina je už dostatečně předpečená.

Ovšem pozor: Rajčata, ale ani houby z lesa do pečené zeleniny nepoužívám, jsou příliš šťavnaté a měkké (to si raději připravím samotná pečená rajčata se sýrem feta). Jinak se fantazii a všemožným chuťovým kombinacím meze nekladou. Skvělá je ve směsi zeleniny, upečené troubě třeba cuketa, silnostěnná paprika, červená řepa, mrkev nebo petržel, výborný je lilek, pórek, ale i brokolice nebo květák.

Pečená zelenina (příprava do trouby)

Pokud pečenou zeleninu použiju jako přílohu k masu nebo jako hlavní jídlo (doplněné zdrojem bílkovin), pak ji ještě v závěru, po upečení dochucuji zálivkou. Nejraději mám tu z trochy olivového oleje, dobrého octa, medu, hořčice a česneku. Při použití pečené zeleniny do salátu přizpůsobuji dresink charakteru toho kterého salátu.

Pokud chci pečenou zeleninu podávat jako hlavní jídlo, doplním ji v závěru pečení ještě také uzeninou, sýrem, ogrilovaným tofu nebo třeba sázeným vejcem.

Teď jeden recept za všechny, kdy jsem před pár dny sáhnul po naší první letošní dýni spolu s bramborami a cibulí, vše bohatě zasypáno čerstvými bylinkami. Před koncem pečení jsem do pekáčku přihodil špalíky nakrájeného párku a na talíři zasypal rozdrobeným sýrem s modrou plísní.

Pečená zelenina z trouby

  • doba přípravy: celkem asi 30 minut + asi 30 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • půlka menší dýně hokaido
  • 6 menších brambor
  • 2 středně velké cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce odrhnutých lístků tymiánu
  • 1 lžíce odrhnutých lístků oregana
  • půl lžíce jemně nasekaného libečku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 2 párky (4 nožičky)

na zálivku:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 stroužky česneku
  • špetka chilli
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • 200 g sýra s modrou plísní

postup:

Troubu nechám rozehřát v programu horkovzduch na 190 stupňů. Dýni omyju, osuším, rozpůlím, zbavím semen a nakrájím na menší a tenčí klínky. Brambory neloupu, jen dobře omyju, osuším a také nakrájím na stejně velké klínky. Na klínky nakrájím i oloupanou cibuli.

Pokrájenou zeleninu dám do pekáčku, přidám olivový olej, odrhnuté lístky tymiánu i oregana a nahrubo posekaný libeček, opepřím a osolím. Obsah pekáčku velmi dobře promíchám.

Peču v rozehřáté troubě asi 30 minut, dokud všechna zelenina není měkká. V polovině pečení zeleninu v pekáčku promíchám a přidám k ní na špalíky pokrájené párky.

Během pečení zeleniny připravím v misce zálivku prošleháním olivového oleje, medu, balzamikového octa, plnotučné hořčice, oloupaných a prolisovaných stroužků česneku, chilli, mletého černého pepře a soli.

K upečené zelenině v pekáčku přidám zálivku a dobře promíchám. Pak zeleninu rozdělím na jednotlivé talíře a rozdrobím na ni sýr s modrou plísní.

Podávám jako lehčí hlavní jídlo.

Ještě něco k tomu:

  • Pekáček by měl být tak velký, aby nakrájená zelenina v něm byla jen v jedné vrstvě.
  • Čerstvé bylinky lze obměňovat podle toho, co je momentálně k dispozici.
  • Pokud nemá trouba program horkovzduch, nastavím ji při klasickém horním a spodním ohřevu na 200 stupňů.
  • Pokud je med zcukernatělý a tuhý, před jeho přidáním do zálivky ho nechám velmi krátce povolit v mikrovlnné troubě.
  • Místo párků někdy ke konci pečení k zelenině přidávám vlašské ořechy nebo grilované tofu, místo sýra s modrou plísní přidávám k pečené zelenině na talíř často i grilovaný halloumi, ale třeba i sázená vejce.
  • Samotnou pečenou dýni často používám jako základní surovinu na dýňové noky, na těstoviny s pečenou dýní, ale třeba i na salát z pečené dýně.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *