Pečený česnek a krémová polévka

Ostatní Polévky Vegetariánské

 // 

peceny_cesnek_1

Také naše rodina odjaktěživa patřila mezi skalní členy početné skupiny milovníků česneku. Topinky bývaly za mého dětství na stole snad každý týden, pečené jen tak nasucho v troubě a pak trochu pokapané olejem, zato pomazané štědrou dávkou se solí utřeného česneku. A česnekem se u nás nešetřilo ani u oblíbených bramboráků neboli cmundy, jediného jídla, které zvládal a také většinou a hodně často dělával tatínek.

Pečený česnek jsem ale dlouho neznal, ostatně odhaduji, že se v českých kuchyních začal častěji objevovat až v době mé dospělosti. Získal si mě ale okamžitě: Ta jeho příjemně nasládlá, oříšková chuť, tak jemná a tak hodně vzdálená od oné typicky výrazné česnekové „štiplavosti“ mě prostě okouzlila 🙂

Pečený česnek moc rád používám při přípravě řady jídel: polévek, pomazánek, bylinkového másla, ale třeba i jako chuťovku k pečenému masu nebo k ochucení bramborové kaše. Nebo ho jen tak namažu na topinky místo česneku „klasického“. Příprava pečeného česneku je opravdu jednoduchá 🙂

Pečený česnek

  • doba přípravy: asi 10 minut + asi 30 až 45 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • česnek
  • olivový olej
  • mletý černý pepř
  • sůl

postup:

Troubu nechám rozehřát na 170 stupňů. Pokud je česnek zdravý, bez kazů, před pečením jen celé neoloupané palice rozpůlím (tak, jak to je vidět na horní fotce) a půlky palic peču i se slupkou. V případě, že ale česnek už začíná vysychat, kazit se a klíčit (jak tomu hlavně zjara bývá), stroužky oloupu a všechny špatné části z nich okrájím.

Rozpůlené palice česneku, respektive oloupané stroužky položím na alobal, osolím, okořením čerstvě namletým černým pepřem a velmi lehce pokapu olivovým olejem. Alobal s česnekem dobře zabalím a dám do rozehřáté trouby péct asi na 30 až 45 minut.

Upečený česnek by měl být zlatavě hnědý a velmi měkký, mazlavé, až mazací konzistence. Pokud jsem pekl rozpůlené palice česneku, měkké stroužky, vlastně půlstroužky z nich vymačkám, jde to snadno.

Ještě něco k tomu:

  • Před pečením můžete česnek kromě soli také okořenit i tymiánem nebo nějakou zelenou bylinkou.
  • Alobal v případě pečeného česneku používám lesklou stranou dovnitř balíčku, protože oproti matné straně ta lesklá teplo trochu odráží.

Česnek peču asi nejčastěji právě teď, na jaře, kdy loňské zásoby česneku už začínají klíčit a sesychat se. Je to jedna z báječných možností, jak zbylý česnek zpracovat dřív, než se úplně zkazí. Jedním z u nás nejoblíbenějších využití pečeného česneku je – vedle nejrůznějších pomazánek – hlavně krémová polévka. S přidáním trochy brambor a smetany a zeleninového vývaru je skutečně skvělá.

polevka-z-peceneho-cesneku-1
Krémová polévka z pečeného česneku

Krémová polévka z pečeného česneku

  • doba přípravy: celkem asi 20 minut + asi 30 až 45 minut pečení česneku + asi 15 minut var polévky
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 4 velké palice česneku
  • 4 menší brambory
  • 1 velká cibule
  • 3 lžíce olivového oleje (asi půl lžíce na pečení česneku, zbytek na základ polévky)
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 200 ml sladké smetany na vaření
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • mletý černý pepř
  • sůl

na krutony:

  • 2 hrsti kostek starého chleba
  • 1 lžíce olivového oleje

postup:

Česnek upeču podle předchozího receptu. Než je hotový, oloupu a nahrubo nakrájím cibuli, stejně tak oloupu a na menší kostičky nakrájím brambory.

Ve větším hrnci na olivovém oleji orestuji cibuli do sklovata, pak přihodím kostičky brambor a ještě asi 3 minuty za častého míchání dál restuji. Pak do kastrolu přiliji zeleninový vývar, přidám tymián, mletý černý pepř a sůl. Přivedu k varu a vařím asi 15 minut.

Mezitím připravím krutony. V rendlíku na olivovém oleji osmažím dozlatova za častého míchání kostky starého chleba.

Když jsou brambory změklé, přihodím do základu polévky upečené stroužky česneku a ponorným mixérem rozmixuji do hladka. Nakonec přiliji smetanu, dobře promíchám, polévku trochu prohřeju a ještě zjemním lžící másla.

Do talířů s polévkou rozdělím připravené krutony.

Ještě něco k tomu:

  • Část zeleninového vývaru můžete v polévce nahradit asi 1 až 2 deci bílého vína. Víno přilejte na cibulový základ ještě před zeleninovým vývarem, nechte chvíli přejít varem a pak teprve přilijte vývar.
  • Okořenit polévku můžete i špetkou muškátového oříšku nebo chilli.
  • Místo chlebových krutonů zkuste do polévky zavařit malou hrst větších těstovin, dobré jsou ale také parmazánové chipsy nebo třeba jen osmažené plátky čerstvého česneku.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *