Právě teď je sezóna květáku, na kterou se i já každý rok znovu a znovu moc těším 🙂 Asi je to tím, že květák jsme za mého dětství mívali doma opravdu hodně často. I ten „obyčejný“, jen uvařený, přelitý trochou rozpuštěného másla a posypaný osmaženou strouhankou, někdy třeba i posekaným vajíčkem natvrdo, k tomu pár brambor nebo krajíc chleba s máslem, to byla vážně dobrota, kterou jsem měl jako dítě moc rád 🙂
Dnešní doba už květáku až tak nepřeje, na vině je hlavně jeho často až astronomická cena 🙁 Kdeže jsou doby, kdy karfiol stával tři koruny… Nicméně pokud máte květák v tak velké oblibě, jako já, plně vám kus stejně drahého masa vynahradí 🙂
Jasně, květák smažený v trojobalu ve všeobecné oblibě vede, nicméně já tuhle osvědčenou klasiku velmi rád prokládám i jinými úpravami karfiolu. Vážně moc dobrá a navíc prakticky bezpracná je ta dnešní, z jednoho plechu, na němž se pečou vydatně ochucené růžičky květáku společně s nakrájenými bramborami a anglickou slaninou. Ve spojení s květákem oblíbená tatarka ani tady nesmí chybět 🙂
Pečený květák se slaninou
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 až 35 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 3
suroviny:
- 1 středně velký květák
- 6 středně velkých brambor
- 100 g anglické slaniny
- 4 lžíce olivového oleje
- šťáva z půlky citronu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- půl lžičky sladké papriky
- špetka chilli
- půl lžičky drceného kmínu
- půl lžičky mletého koriandru
- půl lžičky kurkumy
- 2 špetky strouhaného muškátového oříšku
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- domácí tatarská omáčka nebo studený dip
postup:
Květák omyju, nechám dobře okapat, osuším a rozeberu na menší růžičky, ze středu vyříznutý košťál použiju jinde. Brambory oloupu, omyju, osuším a nakrájím na tenčí klínky. Anglickou slaninu nakrájím na půl až centimetrové kostky.
Troubu nechám rozehřát v programu horkobzduch na 190 stupňů. Do misky naleju olivový olej a šťávu z půlky citronu, přidám oloupané a prolisované stroužky česneku a také všechno koření – oregano, tymián, mletou sladkou papriku, chilli, drcený kmín, mletý koriandr, kurkumu, strouhaný muškátový oříšek a mletý černý pepř, osolím.
Do pekáčku dám květák, brambory a slaninu, zaleju rozšlehaným olejem s citronem a bylinkami a vše velmi dobře promíchám, aby květák i brambory byly dobře zálivkou obalené. Dám do rozehřáté trouby a peču asi 30 až 35 minut, dokud brambory i květák nejsou dostatečně měkké. Během pečení asi třikrát obsah pekáčku obrátím.
Podávám s domácí tatarskou omáčkou nebo jiným studeným dipem.
Ještě něco k tomu:
- Nové zdravé brambory neloupu, jen je dobře kartáčkem odrbu. Krájet brambory je třeba na tenčí měsíčky, aby se dobře propekly. Větší kusy brambor se totiž pečou pomaleji, než růžičky květáku.
- Na tenké plátky nakrájená anglická slanina se na přípravu tohoto jídla nehodí, kostičky nebo nudličky z ní nakrájené se rychle vypečou a často i připálí. Používám proto anglickou slaninu vcelku, kterou krájím na hrubší, ne úplně drobné kostičky.
- Pekáč nebo plech, který použiju, by měl být dostatečně velký, aby květák s bramborami v něm byl jen v jedné vrstvě. Většinou používám pekáč keramický, dobře se myje. Kvůli snazšímu mytí je pekáč nebo plech možné předem vyložit pečícím papírem, ovšem květák s bramborami se během pečení na papíru v horkém plechu hůř obrací.
- Olejovo citronový dresink, kterým je květák s bramborami zalitý, by se během pečení měl zcela vypéct.
- Na závěrečných pár minut pečení je květák s bramborami možné posypat trochou strouhaného parmazánu, případně troubu na chvíli přepnout do programu gril.
- Ze středu květáku vyříznutý košťál použiju například do polévky.