Pečený květák

Hlavní jídla

 // 

Právě teď je sezóna květáku, na kterou se i já každý rok znovu a znovu moc těším 🙂 Asi je to tím, že květák jsme za mého dětství mívali doma opravdu hodně často. I ten „obyčejný“, jen uvařený, přelitý trochou rozpuštěného másla a posypaný osmaženou strouhankou, někdy třeba i posekaným vajíčkem natvrdo, k tomu pár brambor nebo krajíc chleba s máslem, to byla vážně dobrota, kterou jsem měl jako dítě moc rád 🙂

Dnešní doba už květáku až tak nepřeje, na vině je hlavně jeho často až astronomická cena 🙁 Kdeže jsou doby, kdy karfiol stával tři koruny… Nicméně pokud máte květák v tak velké oblibě, jako já, plně vám kus stejně drahého masa vynahradí 🙂

Pečený květák se slaninou – příprava

Jasně, květák smažený v trojobalu ve všeobecné oblibě vede, nicméně já tuhle osvědčenou klasiku velmi rád prokládám i jinými úpravami karfiolu. Vážně moc dobrá a navíc prakticky bezpracná je ta dnešní, z jednoho plechu, na němž se pečou vydatně ochucené růžičky květáku společně s nakrájenými bramborami a anglickou slaninou. Ve spojení s květákem oblíbená tatarka ani tady nesmí chybět 🙂

Pečený květák se slaninou

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 až 35 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 3

suroviny:

  • 1 středně velký květák
  • 6 středně velkých brambor
  • 100 g anglické slaniny
  • 4 lžíce olivového oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • půl lžičky sladké papriky
  • špetka chilli
  • půl lžičky drceného kmínu
  • půl lžičky mletého koriandru
  • půl lžičky kurkumy
  • 2 špetky strouhaného muškátového oříšku
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • domácí tatarská omáčka nebo studený dip

postup:

Květák omyju, nechám dobře okapat, osuším a rozeberu na menší růžičky, ze středu vyříznutý košťál použiju jinde. Brambory oloupu, omyju, osuším a nakrájím na tenčí klínky. Anglickou slaninu nakrájím na půl až centimetrové kostky.

Troubu nechám rozehřát v programu horkobzduch na 190 stupňů. Do misky naleju olivový olej a šťávu z půlky citronu, přidám oloupané a prolisované stroužky česneku a také všechno koření – oregano, tymián, mletou sladkou papriku, chilli, drcený kmín, mletý koriandr, kurkumu, strouhaný muškátový oříšek a mletý černý pepř, osolím.

Do pekáčku dám květák, brambory a slaninu, zaleju rozšlehaným olejem s citronem a bylinkami a vše velmi dobře promíchám, aby květák i brambory byly dobře zálivkou obalené. Dám do rozehřáté trouby a peču asi 30 až 35 minut, dokud brambory i květák nejsou dostatečně měkké. Během pečení asi třikrát obsah pekáčku obrátím.

Podávám s domácí tatarskou omáčkou nebo jiným studeným dipem.

Ještě něco k tomu:

  • Nové zdravé brambory neloupu, jen je dobře kartáčkem odrbu. Krájet brambory je třeba na tenčí měsíčky, aby se dobře propekly. Větší kusy brambor se totiž pečou pomaleji, než růžičky květáku.
  • Na tenké plátky nakrájená anglická slanina se na přípravu tohoto jídla nehodí, kostičky nebo nudličky z ní nakrájené se rychle vypečou a často i připálí. Používám proto anglickou slaninu vcelku, kterou krájím na hrubší, ne úplně drobné kostičky.
  • Pekáč nebo plech, který použiju, by měl být dostatečně velký, aby květák s bramborami v něm byl jen v jedné vrstvě. Většinou používám pekáč keramický, dobře se myje. Kvůli snazšímu mytí je pekáč nebo plech možné předem vyložit pečícím papírem, ovšem květák s bramborami se během pečení na papíru v horkém plechu hůř obrací.
  • Olejovo citronový dresink, kterým je květák s bramborami zalitý, by se během pečení měl zcela vypéct.
  • Na závěrečných pár minut pečení je květák s bramborami možné posypat trochou strouhaného parmazánu, případně troubu na chvíli přepnout do programu gril.
  • Ze středu květáku vyříznutý košťál použiju například do polévky.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *