Jablečný perník podle Josefa Maršálka

Moučníky a dezerty Rychlé Vegetariánské

 // 

Recept podle Jamieho Olivera, recept podle Zdeňka Pohlreicha, recept podle Přemka Forejta… Je to jak zaklínadlo, na webu se to podobnými titulky jen hemží, ale já takovým receptům – při vší úctě k té či oné gastrocelebritě – moc nevěřím. Nejednou jsem totiž už narazil na to, že s původními originály nebo s uvedenými kuchaři či cukráři nemají moc společného. Mnohdy je to buď jen recept „alla“ nebo si ten či onen amatérský kuchař k původnímu receptu něco podle svého gusta přidá nebo v něm něco pozmění. A navíc, při opisování opisu opisu se snadno stane chyba… Zkrátka na podobná „podle někoho“ se pokaždé dívám se značnou dávkou nedůvěry.

To ale rozhodně neznamená, že čas od času podobný recept nevyzkouším. Nevím už přesně, kde jsem ten následující získal, tím spíš pak nemůžu dát ruku do ohně za to, že opravdu pochází od známého cukráře Josefa Maršálka, a pokud ano, že je v něm všechno do puntíku přesně tak, jak má být. Ale tenhle perník je opravdu úúúžasný! Bodejť by ne, když recept na něj má Josef Maršálek prý od své babičky 🙂

Babiččin voňavý jablečný perník s čokoládou

Babiččin voňavý jablečný perník s čokoládou

  • doba přípravy: asi 25 minut + asi 50 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 25 g kakaa
  • 200 g krupicového cukru
  • půl lžičky mleté skořice
  • 10 g perníkového koření
  • 2 g soli
  • 2 velká jablka
  • 2 vejce
  • 150 g plnotučného mléka
  • 180 g rostlinného oleje

na dokončení:

  • 100 g zavařeniny
  • 100 g hořké čokolády
  • 120 g hustého bílého řeckého jogurtu

na ozdobení:

  • plátky jablečných nebo hruškových křížal, kandovaná citrusová kůra nebo lyofilizované ovoce

postup:

Troubu nechám rozehřát na 160 stupňů v programu horkovzduch. Formu na biskupský chlebíček nebo chleba vyložím pečícím papírem.

Do mísy proseju hladkou mouku společně s kypřícím práškem do pečiva a kakaem. Přisypu krupicový cukr, mletou skořici, perníkové koření a sůl a vše dobře promíchám.

Jablka omyju, osuším a neoloupaná nahrubo do velké mísy ostrouhám tak, aby mně zbyly jen jádřince, které vyhodím. K jablkům přisypu moučnou směs, ručně dobře promíchám.

Metlou ručně rozšlehám vejce s mlékem a rostlinným olejem. Přileju ke směsi jablek a mouky a opět ručně pomocí kuchyňské stěrky vše promíchám dohladka.

Těsto naleju do papírem vyložené formy a dám péct do předehřáté trouby na 45 až 55 minut. Zda je perník dobře upečený vyzkouším špejlí. Perník vyklopím a nechám úplně vychladnout na kuchyňské mřížce.

Horní část vychladlého perníku rovnoměrně potřu zavařeninou. Do malého kastrůlku rozlámu čokoládu, kastrůlek vložím do druhého, o trochu většího kastrůlku s horkou vodou a za častého míchání nechám čokoládu rozpustit. Pak přidám hustý bílý řecký jogurt a rychle jej vmíchám do čokolády, která se jogurtem ochladí a začne houstnout. Polevu nanesu na perník.

Nakonec perník ozdobím plátky jablečných nebo hruškových křížal, kandovanou citrusovou kůrou nebo mrazem sušeným ovocem.

Ještě něco k tomu:

  • Tento perník rád peču v keramické formě na chleba o velikosti asi 11 x 25 centimetrů. Těsto v keramické formě se podle typu keramiky může péct o trochu déle. Upéct ale lze i perníkové řezy na menším plechu, doba pečení se trochu zkrátí. Místo pečícího papíru je samozřejmě možné formu nebo plech dobře vymazat tukem a vysypat hrubou moukou.
  • Pokud na troubě není program horkovzduch, při klasickém horním a dolním ohřevu je třeba nastavit 170 stupňů a péct asi 55 až 60 minut.
  • Jablka neloupu a strouhám je opravdu nahrubo, tedy na okurkovém struhadle, aby v nich zůstala aspoň část šťávy.
  • Těsto na perník nešlehám, ale jen ručně míchám.
  • Zavařenina na tento perník je zvlášť vhodná meruňková, pomerančová, citronová, ale i rybízová, pochopitelně nejlépe domácí 🙂
  • Perníkové koření není problém namíchat si doma, víc o tom tady na blogu.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *