Čočka je velmi vděčnou surovinou, bohudík jsou už zapomenuty časy, kdy u nás byla podpultovým zbožím, o jejích méně obvyklých druzích ani nemluvě. S čočkou můžete v kuchyni kouzlit, co hrdlo ráčí, od rozličných polévek přes nejen nejrůznější přílohy, ale i plnohodnotná hlavní jídla, až po studenou kuchyni, ba i pokrmy sladké. Vaření čočky je přitom oproti jiným luštěninám časově nejméně náročné a i proto ji mám velmi rád. U nás doma je tak na stole docela často.
Čočkový salát se zelenými bylinkami
- doba přípravy: asi 20 minut vaření čočky + asi 20 minut chladnutí a příprava dalších ingrediencí + aspoň 2 hodiny uležení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 250 g suché zelené čočky
- 100 g polosuchého salámu
- 1 malá sklenička nakládaných cibulek
- 2 zelené jarní cibulky i s natí
- 1 menší červená paprika
- snítka čerstvé saturejky
- snítka čerstvého libečku
- několik snítek hladkolisté čerstvé petrželky
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce cukru moučky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- mletý pepř
- 2 vejce
- 2 bobkové listy
postup:
Čočku propláchnu, namočení předem není nutné. Uvařím zvolna doměkka společně s bobkovým listem, trvá to asi 20 minut. Čočka by měla být měkká, ale na skus ještě pevná. Bobkový list vyhodím a čočku nechám vychladnout. V míse rozšlehám balzamikový ocet s cukrem, solí, čerstvě mletým pepřem a olejem. Přidám jemně nasekanou jarní cibulku, celé scezené nakládané cibulky, na malé kostičky nakrájený oloupaný salám a papriku a na drobno posekané bylinky. Přisypu vychladlou čočku, promíchám a nechám v chladnu alespoň 2 hodiny proležet. Před podáváním znovu promíchám, na talíři zdobím půlkami na hniličku uvařených a oloupaných vajec (tedy asi 5 minut varu po vložení syrových vajec do vařící vody).
Ještě něco k tomu:
- Čočku můžete použít i jinou, než zelenou, dobu varu tomu uzpůsobte.
- Čočku, stejně jako ostatní luštěniny nevařte v osolené vodě, měli byste problémy s jejím změknutím.
- Uzeninu můžete nahradit tvrdším, chuťově výraznějším sýrem. Nakládané cibulky zastoupí kyselé okurky, zelené jarní cibulky červená, případně žlutá cibule.
- Pokud nemáte k dispozici zelené bylinky, použijte sušené. Ty čerstvé ale v supermarketech dnes už poměrně snadno seženete. Neváhejte je sehnat, výsledná chuť bude oproti použití sušených skutečně nesrovnatelná. Další možností je při vhodné příležitosti si zelené nasekané bylinky zamrazit do zásoby.
- I u tohoto receptu můžete s ingrediencemi dále improvizovat. 🙂