Píše se o ní už v Bibli

Malá jídla

 // 

Čočkový salát s vejcem

Čočka je velmi vděčnou surovinou, bohudík jsou už zapomenuty časy, kdy u nás byla podpultovým zbožím, o jejích méně obvyklých druzích ani nemluvě. S čočkou můžete v kuchyni kouzlit, co hrdlo ráčí, od rozličných polévek přes nejen nejrůznější přílohy, ale i plnohodnotná hlavní jídla, až po studenou kuchyni, ba i pokrmy sladké. Vaření čočky je přitom oproti jiným luštěninám časově nejméně náročné a i proto ji mám velmi rád. U nás doma je tak na stole docela často.

 

Čočkový salát se zelenými bylinkami

  • doba přípravy: asi 20 minut vaření čočky + asi 20 minut chladnutí a příprava dalších ingrediencí + aspoň 2 hodiny uležení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 250 g hnědé čočky
  • 100 g polosuchého salámu
  • 1 malá sklenička nakládaných cibulek
  • 2 zelené jarní cibulky i s natí
  • 1 menší červená paprika
  • snítka čerstvé saturejky
  • snítka čerstvého libečku
  • několik snítek hladkolisté čerstvé petrželky
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce cukru moučky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 vejce
  • 2 bobkové listy

 

postup:

Čočku propláchnu, namočení předem není nutné. Uvařím zvolna doměkka společně s bobkovým listem, trvá to asi 20 minut. Čočka by měla být měkká, ale na skus ještě pevná. Bobkový list vyhodím a čočku nechám vychladnout. V míse rozšlehám balzamikový ocet s cukrem, solí, čerstvě mletým pepřem a olejem. Přidám jemně nasekanou jarní cibulku, celé zcezené nakládané cibulky, na malé kostičky nakrájený oloupaný salám a papriku a na drobno posekané bylinky. Přisypu vychladlou čočku, promíchám a nechám v chladnu alespoň 2 hodiny proležet. Před podáváním znovu promíchám, na talíři zdobím půlkami na hniličku uvařených a oloupaných vajec (tedy asi 5 minut varu po vložení syrových vajec do vařící vody).

 

Ještě něco k tomu:

  • Čočku můžete použít i tmavozelenou, případně žlutou nebo červenou, dobu varu tomu uzpůsobte.
  • Čočku, stejně jako ostatní luštěniny nikdy nevařte v osolené vodě, měli byste problémy s jejím změknutím.
  • Uzeninu můžete nahradit tvrdším, chuťově výraznějším sýrem. Nakládané cibulky zastoupí kyselé okurky, zelené jarní cibulky červená, případně žlutá cibule.
  • Pokud nemáte k dispozici zelené bylinky, použijte sušené. Ty čerstvé ale v supermarketech dnes už poměrně snadno seženete. Neváhejte je sehnat, výsledná chuť bude oproti použití sušených skutečně nesrovnatelná. Další možností je při vhodné příležitosti si zelené nasekané bylinky zamrazit do zásoby.
  • I u tohoto receptu můžete s ingrediencemi dále improvizovat. 🙂

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *