Tahle polévka je úžasně jednoduchá, neskutečně rychlá a přitom velmi chutná, navíc v talíři i dobře vypadá. Jako by se na vás smálo sluníčko! 🙂 A je taky zdravá: mrkev obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a dalších užitečných látek, mimo jiné antioxidanty a vlákninu. V kuchyni je ale mrkev stále hodně podceňovaná, dá se s ní přitom dělat nejen řada báječných polévek, ale i velmi dobrých příloh, salátů, pomazánek, ba i sladkých moučníků.
Mrkvová polévka s vaječnou zavářkou
- doba přípravy: asi 10 minut + celkem asi 15 minut vaření
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 2 mrkve
- 1 střední cibule
- 1 lžíce másla
- 1 litr drůbežího vývaru
- sůl
- pepř
- malá snítka libečku
na zavářku:
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- 1 lžíce hrubé mouky
- sůl
- pepř
- petrželka k podávání
postup:
Na másle zpěním nakrájenou cibuli, přidám na hrubé nudličky nastrouhanou mrkev, orestuju a zaliju drůbežím vývarem, osolím, opepřím a přidám nasekaný libeček. Vařím asi 5 minut. Mezitím připravím zavářku – v misce rozšlehám metličkou mléko s moukou, pak přidám vejce, sůl a pepř a znovu důkladně rozšlehám. Vliju za pomalého a stálého míchání do polévky a vařím ještě dalších 5 minut. V talířích sypu petrželkou.
Ještě něco k tomu:
- Místo libečku můžete na začátku varu přidat třeba pár lístků posekaného čerstvého koriandru. Dostanete zase jinou chuť polévky, koriandr se navíc s chutí mrkve báječně doplňuje.
- Další možnou obměnou je přidání špetky muškátového květu v závěru varu. Nezapomeňte ale dobře promíchat! 🙂