Polévka sluníčko. V jednoduchosti je síla

Polévky Rychlé Vegetariánská

 // 

Mrkvová polévka s vaječnou zavářkou

Tahle polévka je úžasně jednoduchá, neskutečně rychlá a přitom velmi chutná, navíc v talíři i dobře vypadá. Jako by se na vás smálo sluníčko! 🙂 A je taky zdravá: mrkev obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a dalších užitečných látek, mimo jiné antioxidanty a vlákninu. V kuchyni je ale mrkev stále hodně podceňovaná, dá se s ní přitom dělat nejen řada báječných polévek, ale i velmi dobrých příloh, salátů, pomazánek, ba i sladkých moučníků.

 

Mrkvová polévka s vaječnou zavářkou

  • doba přípravy: asi 10 minut + celkem asi 15 minut vaření
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 2 mrkve
  • 1 střední cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 litr drůbežího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • malá snítka libečku

 

na zavářku:

  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • sůl
  • pepř

 

  • petrželka k podávání

 

postup:

Na másle zpěním nakrájenou cibuli, přidám na hrubé nudličky nastrouhanou mrkev, orestuju a zaliju drůbežím vývarem, osolím, opepřím a přidám nasekaný libeček. Vařím asi 5 minut. Mezitím připravím zavářku – v misce rozšlehám metličkou mléko s moukou, pak přidám vejce, sůl a pepř a znovu důkladně rozšlehám. Vliju za pomalého a stálého míchání do polévky a vařím ještě dalších 5 minut. V talířích sypu petrželkou.

 

Ještě něco k tomu:

  • Místo libečku můžete na začátku varu přidat třeba pár lístků posekaného čerstvého koriandru. Dostanete zase jinou chuť polévky, koriandr se navíc s chutí mrkve báječně doplňuje.
  • Další možnou obměnou je přidání špetky muškátového květu v závěru varu. Nezapomeňte ale dobře promíchat! 🙂

Napsat komentář