V létě jsou recepty na zpracování všudypřítomné cukety snad až nedostatkovým artiklem (a to i já mám báječnou hereckou cuketovou kuchařku Jany Štěpánkové), nad trvalou záplavou cuket se zvlášť zahrádkáři často cítí až bezradní. Mimo sezónu se ale z cukety brzy v kuchyni stává vítaný host, aspoň u nás doma.
Následující polévka z cukety je hotová natotata a mívá pokaždé úspěch. Přesvědčte se! 🙂
Cuketová polévka s bramborami a sladkou paprikou
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 15 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 středně velká cuketa
- 2 středně velké brambory
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1,5 lžičky mleté červené papriky
- 1000 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 1 lžička sušené bazalky
k podávání:
- 4 lžíce hrubě strouhaného sýra Gran Moravia
- čerstvá bazalka
postup:
Na másle krátce osmahnu oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli, přihodím oloupaný, nožem rozmáčklý a hrubě posekaný česnek a ještě chvíli restuji. Pak zasypu hladkou moukou, za stálého míchání krátce zasmahnu a nakonec vmíchám sladkou mletou papriku a ještě malou chvíli základ míchám. Pak přiliju studený zeleninový vývar a vše dobře promíchám, tak aby v polévce nezbyly hrudky. Přihodím oloupané a na kostičky nakrájené brambory, na kostičky posekanou omytou, ale neloupanou cuketu a sušenou bazalku. Přivedu k varu a za občasného zamíchání vařím asi 15 minut.
Nakonec do polévky za stálého míchání vliju smetanu, polévku prohřeju, ale už nevařím. V talířích sypu nahrubo strouhaným sýrem a nahrubo natrhanými lístky čerstvé bazalky.
Ještě něco k tomu:
- Trochu jinou verzi této polévky získáte, když červenou sladkou papriku zaměníte za kari.
- Polévku můžete posypat i jiným tvrdým kvalitním sýrem, třeba čedarem nebo parmazánem.
- Při podávání polévky můžete přidat i krutóny z bílého pečiva, osmaženého na másle.