Rodinné stříbro

Moučníky a dezerty Vegetariánská

 // 

Tvarohovy-kolac

Miluji rodinné recepty po našich maminkách a babičkách. Třeba ten následující, který mně poslala paní Radka Holá (o její nekynuté tvarohové štole jsem před pár dny psal zde). Ten ale je! Recept na tvarohový koláč má paní Holá od své maminky a koláč je to skutečně výborný. Pravé rodinné stříbro!

Ani se přitom nechce věřit, že jde o tak jednoduchou rychlovku (jen to chce vydržet trochu delší pečení). Tenhle koláč je navíc den ode dne lepší a lepší – pokud ovšem tedy brzy nezmizí… I tentokrát vám moc děkuji, milá Radko!

Tvarohový koláč paní Holé

Tvarohový koláč paní Holé

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 60 až 80 minut pečení (+ několik hodin namáčení rozinek)
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

na těsto:

  • 470 g polohrubé mouky
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 vejce
  • 125 ml rostlinného leje
  • 250 ml mléka
  • špetka soli

na tvarohovou náplň:

  • 750 g měkkého tvarohu
  • 1 vanilkový pudink
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 375 ml mléka
  • 1 bio citrón
  • 100 g rozinek
  • rum (na namočení rozinek)

na vymazání a vysypání plechu:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Předem aspoň na několik hodin, ideálně přes noc namočím do rumu rozinky.

Při samotné přípravě koláče nejdřív udělám náplň. Krystalový a vanilkový cukr smíchám s pudinkovým práškem. Přidám tvaroh, mléko, kůru z omytého a ostrouhaného bio citrónu, citrónovou šťávu a v rumu předem namočené a pak scezené rozinky. Vše dobře promíchám.

Potom připravím těsto. Do větší mísy proseji mouku s kypřícím práškem do pečiva, přidám krupicový cukr, pudinkový prášek a špetku soli a promíchám. V mléce rozšlehám ručním šlehačem vejce a olej, přiliji do moučné směsi a těsto, řídké asi jako na lívance dobře promíchám.

Do vymazaného a hrubou moukou vysypaného velkého a hlubokého plechu rovnoměrně rozetřu těsto a na něj také rovnoměrně urovnám připravenou tvarohovou směs. Peču v troubě, předem vyhřáté na 160 stupňů, asi 60 až 80 minut. Upečený koláč je zlatavý, odděluje se od krajů plechu, špejle do něj zapíchnutá musí být po vytažení bez jakýchkoli zbytků těsta.

Koláč nechám vychladnout. Jednotlivé řezy podávám sypané moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Měkký tvaroh používám prakticky na jakékoli pečení vždy ten ze staniolového obalu, je nejméně řídký. Pokud by se vám tvarohová náplň připravená do tohoto koláče zdála příliš hustá, rozřeďte ji trochou mléka. Náplň by měla být takové konzistence, aby šla na těsto dobře rozetřít.
  • Ideální pro tento koláč je plech, velký přes celou plochu trouby, Pokud zvolíte plech o něco menší, koláč bude vyšší a proto jej budete péci déle. Na menším plechu o rozměrech 30 x 25 cm jsem při 160 stupních tento koláč pekl asi 80 minut.
  • Pokud nemáte po ruce rozinky, můžete do tvarohové náplně přidat sušené brusinky, ty předem v rumu namáčet nemusíte. Jestliže pečete často, pak si rozinky do rumu můžete namočit do zásoby ve větším množství předem a sklenici umístit do chladnější spíže nebo do lednice.
  • Jiný než vanilkový pudink rozhodně nedoporučuji, chuť koláče pokazíte.

Napsat komentář