Jablková sezóna je tady. My sice vlastní jablíčka nemáme, ale zajistit si zdroj doma sklizeného ovoce v bio kvalitě není na venkově vůbec žádný problém. Už několikátým rokem tak máme i „dvorního“ dodavatele jablek, starší manžele z nedaleké vesnice. Jablíčka od nich nám ve studeném špajzu vydrží až někdy do března, do dubna. Vlastně ještě dřív, než se stihnou začít kazit, je spotřebujeme.
Jablka tak právě v této době hrají i u nás doma prim, co se moučníků týče. Recepty z jablek, které jsem si sem, na blog už dřív uložil, jsou proto teď v permanenci. Dnes přidávám další recept, a to na velmi jednoduchý, rychlý, ale moc dobrý jablkový koláč se štědrou dávkou voňavé drobenky 🙂
Rychlý jablkový koláč se skořicovou drobenkou
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
suroviny:
- 5 středně velkých jablek
- 350 g polohrubé mouky
- 150 g krupicového cukru
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 2 vejce
- 100 g másla
- 150 g mléka
- 1 až 2 špetky kyseliny citronové
- špetka soli
na drobenku:
- 120 g hrubé mouky
- 120 g krupicového cukru
- 60 g másla
- 1 rovná lžička mleté skořice
na vymazání a vysypání plechu:
- máslo
- hrubá mouka
postup:
Jablka omyji a neoloupaná nahrubo na okurkovém struhadle nastrouhám (jadřince pochopitelně vyhodím). V cedníku pak nechám z nastrouhaných jablek vykapat šťávu (tu zužitkuji jinak).
Troubu nechám rozehřát na 180 stupňů. Hlubší plech vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
Na drobenku dám do misky hrubou mouku, krupicový cukr, změklé máslo a mletou skořici a konečky prstů vše promíchám.
Polohrubou mouku společně s krupicovým cukrem a kypřícím práškem prosiji do větší mísy, přidám špetku soli a sypkou směs promíchám. Přidám vejce, rozpuštěné, ale jen mírně vlahé máslo a také jen velmi mírně vlahé mléko. Větší metlou vše dobře promíchám, dokud těsto není kompaktní a hladké.
Těsto naliji a stěrkou rozetřu na připravený plech. Nastrouhaná a odkapaná jablka dobře promíchám se špetkou kyseliny citronové, rovnoměrně rozprostřu na těsto a posypu skořicovou drobenkou.
Peču v rozehřáté troubě 25 až 30 minut. Zda je koláč upečený, vyzkouším špejlí.
Ještě něco k tomu:
- Uvedené množství surovin vystačí na velký plech, zhruba o velikosti 30 x 40 cm.
- Kyseliny citronové přidávám do jablek opravdu jen jednu, dvě špetky, podle toho, jak moc sladká nebo kyselá jsou použitá jablka.
- Podobný, jen s těstem s vyšším podílem másla, je rychlý jablkový koláč z plechu.