Jedna z řady rychlých, ale přitom moc dobrých polévek, které rád dělám, když je už hlad, a přitom mám málo času. A rád se k ní vracím i tehdy, když je špajz prakticky prázdný a zbylo tam jen pár brambor, cibule a česnek a v mrazáku je ještě trocha zeleného hrášku.
U té dnešní polévky stačí jen na troše tuku orestovat cibuli, pak brambory na kostičky a také česnek, zalít vývarem a společně s kořením trochu povařit, rozmixovat a přihodit zmrazený hrášek. Hotovo. Je vážně moc dobrá, díky zelenému hrášku svěží a po česneku a majoránce voňavá. A v talíři docela dobře a lákavě vypadá.
Rychlá hrášková polévka
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 10 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 2 středně velké brambory
- 2 středně velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 1200 ml zeleninového vývaru
- 4 lžíce zmrazeného hrášku
- špetka drceného kmínu
- 2 špetky sušeného libečku
- špetka sušené majoránky
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- nať hladkolisté petrželky
postup:
V hrnci na másle do sklovata, až světle hněda zvolna orestuji za občasného míchání oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidám oloupané a na kostičky nakrájené brambory a oloupané a nahrubo posekané stroužky česneku, krátce za stálého míchání také orestuji. Zaliji zeleninovým vývarem, přidám drcený kmín a libeček, opepřím a osolím a přivedu k varu.
Po zhruba deseti minutách, kdy by brambory měly být měkké, polévku tyčovým mixerem rozmixuji, dosolím a dopepřím, přidám majoránku a zmrazený zelený hrášek. Polévku už nevařím, jen chvíli počkám, až hrášek rozmrzne a v případě potřeby ještě trochu přihřeji.
V talířích sypu posekanou natí hladkolisté petrželky.
Ještě něco k tomu:
- Zelený hrášek rozhodně nenahrazuji tím z konzervy, ten má úplně jinou chuť i konzistenci, rozhodně není tak svěží a křupavý.
- Podobnou, neméně dobrou verzi této polévky připravíte, když na závěr místo hrášku přihodíte hrst zmrazených a trochu pokrájených fazolových lusků.