Svěží a voňavá

Polévky Rychlé Vegetariánské

 // 

hraskova_polevka

Jedna z řady rychlých, ale přitom moc dobrých polévek, které rád dělám, když je už hlad, a přitom mám málo času. A rád se k ní vracím i tehdy, když je špajz prakticky prázdný a zbylo tam jen pár brambor, cibule a česnek a v mrazáku je ještě trocha zeleného hrášku.

U té dnešní polévky stačí jen na troše tuku orestovat cibuli, pak brambory na kostičky a také česnek, zalít vývarem a společně s kořením trochu povařit, rozmixovat a přihodit zmrazený hrášek. Hotovo. Je vážně moc dobrá, díky zelenému hrášku svěží a po česneku a majoránce voňavá. A v talíři docela dobře a lákavě vypadá.

 

Rychlá hrášková polévka

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 10 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 2 středně velké brambory
  • 2 středně velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1200 ml zeleninového vývaru
  • 4 lžíce zmrazeného hrášku
  • špetka drceného kmínu
  • 2 špetky sušeného libečku
  • špetka sušené majoránky
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

k podávání:

  • nať hladkolisté petrželky

 

postup:

V hrnci na másle do sklovata, až světle hněda zvolna orestuji za občasného míchání oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidám oloupané a na kostičky nakrájené brambory a oloupané a nahrubo posekané stroužky česneku, krátce za stálého míchání také orestuji. Zaliji zeleninovým vývarem, přidám drcený kmín a libeček, opepřím a osolím a přivedu k varu.

Po zhruba deseti minutách, kdy by brambory měly být měkké, polévku tyčovým mixerem rozmixuji, dosolím a dopepřím, přidám majoránku a zmrazený zelený hrášek. Polévku už nevařím, jen chvíli počkám, až hrášek rozmrzne a v případě potřeby ještě trochu přihřeji.

V talířích sypu posekanou natí hladkolisté petrželky.

 

Ještě něco k tomu:

  • Zelený hrášek rozhodně nenahrazuji tím z konzervy, ten má úplně jinou chuť i konzistenci, rozhodně není tak svěží a křupavý.
  • Podobnou, neméně dobrou verzi této polévky připravíte, když na závěr místo hrášku přihodíte hrst zmrazených a trochu pokrájených fazolových lusků.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *