Svěží klasika z bílého zelí

Malá jídla Vegetariánská

 // 

zelí

Salát Coleslaw – ač má holandský původ a je považován za specialitu americké kuchyně – už dávno zdomácněl i u nás, částečně i díky expanzi fast foodů. Je velmi oblíbený a přitom ohromně jednoduchý, byť recepty na něj se často liší.

Coleslaw podávám jen tak, s čerstvým pečivem, výborný je ale i jako příloha k hamburgerům a ke grilovanému nebo pečenému masu. Coleslaw také někdy třeba obložím vařeným vejcem, plísňovým nebo tvrdším sýrem a podávám jako lehkou večeři.

 

Zelný salát Coleslaw

  • doba přípravy: asi 20 minut + aspoň 60 minut odležení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • polovina menší hlávky zelí
  • 1 mrkev
  • 1 řapík řapíkatého celeru
  • 1 malá cibule
  • 1 zelená cibulka
  • šťáva z půlky citrónu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • půl lžíce plnotučné hořčice
  • 1 – 2 lžíce cukru moučky
  • sůl
  • mletý pepř

 

postup:

Očištěné zelí nakrájím na velmi tenké nudličky, v míse osolím a rukama důkladně promnu, aby pustilo vodu a zkřehlo. Přidám očištěný a na jemné nudličky nakrájený řapík celeru a na okurkovém struhadle nastrouhanou omytou mrkev, jemně nakrájenou cibuli a cibulku a všechny ostatní suroviny. Dobře promíchám a nechám aspoň hodinu, ideálně do druhého dne v lednici odležet.

Zelný salát Coleslaw

 

Ještě něco k tomu:

  • Řapíkatý celer lze nahradit nastrouhaným bulvovým celerem, zakysanou smetanu jogurtem.
  • Salát můžeme ozvláštnit tím, že jej posypeme rozinkami nebo vlašskými ořechy.

Napsat komentář