Salát Coleslaw – ač má holandský původ a je považován za specialitu americké kuchyně – už dávno zdomácněl i u nás, částečně i díky expanzi fast foodů. Je velmi oblíbený a přitom ohromně jednoduchý, byť recepty na něj se často liší.
Coleslaw podávám jen tak, s čerstvým pečivem, výborný je ale i jako příloha k hamburgerům a ke grilovanému nebo pečenému masu. Coleslaw také někdy třeba obložím vařeným vejcem, plísňovým nebo tvrdším sýrem a podávám jako lehkou večeři.
Zelný salát Coleslaw
- doba přípravy: asi 20 minut + aspoň 60 minut odležení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- polovina menší hlávky zelí
- 1 mrkev
- 1 řapík řapíkatého celeru
- 1 malá cibule
- 1 zelená cibulka
- šťáva z půlky citrónu
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce majonézy
- půl lžíce plnotučné hořčice
- 1 – 2 lžíce cukru moučky
- sůl
- mletý pepř
postup:
Očištěné zelí nakrájím na velmi tenké nudličky, v míse osolím a rukama důkladně promnu, aby pustilo vodu a zkřehlo. Přidám očištěný a na jemné nudličky nakrájený řapík celeru a na okurkovém struhadle nastrouhanou omytou mrkev, jemně nakrájenou cibuli a cibulku a všechny ostatní suroviny. Dobře promíchám a nechám aspoň hodinu, ideálně do druhého dne v lednici odležet.
Ještě něco k tomu:
- Řapíkatý celer lze nahradit nastrouhaným bulvovým celerem, zakysanou smetanu jogurtem.
- Salát můžeme ozvláštnit tím, že jej posypeme rozinkami nebo vlašskými ořechy.