Tečkovaná bábovka

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

boruvkova_babovka

Narozdíl od loňka borůvek letos zatím tolik k vidění není, aspoň tedy u nás ne. Je jich pořád poskrovnu a jsou malé, zatímco před rokem se sbíraly docela rychle a snadno. Však taky jejich zásoby v mrazáku jsme dobrali teprve před nedávnem. Já osobně všechny ty letní bobule z lesa a od cesty, vedle borůvek i maliny a ostružiny miluji. Stačí jich vlastně jen menší hrstička a fantastický moučník či dezert je na světě 🙂

Ať už ale máte borůvky čerstvé, letošní anebo ještě zbytek těch loňských, udělat si můžete dnešní tvarohovou bábovku, ozvláštněnou právě borůvkami. Vřele ji doporučuji, je vážně skvělá – aby taky ne, když vedle plnotučného tvarohu je v ní i celá kostka másla 🙂 Borůvky k chuti těsta báječně ladí a navíc tahle bábovka se svými tmavě modrými tečkami i velmi dobře vypadá a dlouho vydrží vláčná.

Tvarohová bábovka s borůvkami

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 70 minut pečení
  • náročnost. velmi snadné

suroviny:

  • 250 g borůvek
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 250 g másla
  • 4 vejce
  • 125 g hladké mouky
  • 125 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící práček do pečiva
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 2 špetky nastrouhaného bobu tonky
  • půl lžičky soli

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Nejdřív si připravím jednotlivé ingredience: Obě mouky prosiji společně s kypřícím práškem do větší mísy, přistrouhám tonka boby a promíchám. Oddělím žloutky od bílků do dvou hlubších mís. Středně velkou bábovkou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu dám předehřát na 170 stupňů.

Bílky společně se solí ušlehám do tužšího sněhu. Ke žloutkům v druhé míse přidám změklé máslo a krupicový i vanilinový cukr a ušlehám do světlé, hladké pěny. Přidám tvaroh a prošlehám, přisypu směs mouky a znovu krátce, ale dobře prošlehám. Nakonec pomocí stěrky zlehka do těsta vmíchám sníh a na závěr i borůvky.

Těsto urovnám do připravené formy a dám péct do předehřáté trouby na 60 až 70 minut. Upečená bábovka se začne oddělovat od stěn formy, špejli zapíchnutou do upečené bábovky vyndám bez zbytků těsta.

Báboku nechám asi 15 minut zchladnout ve formě, pak ji vyklopím na kuchyňskou mřížku a nechám zchladnout úplně. Podávám posypanou moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Pokud budete bábovku péct v keramické formě, dejte ji v troubě asi 10 minut navíc, chvíli to totiž trvá, než se forma pořádně rozehřeje.
  • Stará známá věc, ale pro jistotu: Tvaroh vezměte ten balený ve staniolu, tvaroh z vaničky většinou bývá příliš řídký.
  • Pokud použijete borůvky z mrazáku, nechte je předem trochu rozmrznout. Případnou šťávu, kterou borůvky pustí, slijte a borůvky před přidáním do těsta lehce obalte v troše hrubé mouky.
  • Tonka fazoli můžete nahradit špetkou strouhaného muškátového oříšku, vyzkoušet se ale nebojte ani variantu s trochou sušených, jemně rozemnutých květů levandule, na závěr přidaných do těsta.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *