Vajíčková pomazánka zase jinak

Malá jídla Rychlé Vegetariánské

 // 

vajickova_pomazanka_0

Už pátým rokem žijeme na venkově, ale čerstvých vajíček od domácích slepiček se nenabažím snad nikdy 🙂 Kdo má tu možnost je mít, určitě pochopí… Rozdíl oproti těm ze supermarketu je prostě nepopsatelný.

Samozřejmě, docela často doma z vajec míváme i pomazánky. Dva oblíbené recepty tu mám uloženy už několik let, je tady vajíčková pomazánka z tvarohu a také vajíčková pomazánka s křenem. Ten dnešní recept je ale zase trochu jiný, je od šéfkuchaře karlínské Esky Martina Štangla a já si ingredience jen malinko, podle své chuti upravil. I tahle pomazánka je velmi jednoduchá, ale pokaždé, když ji udělám, jsem znovu nadšen tím, jak neskutečně dobrá a luxusní je. Samozřejmě, z domácích vajíček 🙂

Vajíčková pomazánka (zase jinak)

  • doba přípravy: asi 10 minut + asi 10 minut vaření vajec + asi 1 hodina jejich úplného zchladnutí
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 porce

suroviny:

  • 4 vejce
  • 200 g pomazánkového másla
  • 2 lžíce hustého řeckého bílého jogurtu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 špetky krupicového cukru
  • 1 středně velká cibule
  • 3 středně velké kyselé okurky
  • 2 lžíce sekané pažitky
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • pečivo

postup:

Vajíčka předem uvařím natvrdo, zchladím, oloupu a nechám je zcela vychladnout.

Pomazánkové máslo rozmíchám dohladka s hustým řeckým jogurtem, dijonskou hořčicí a krupicovým cukrem. Přidám oloupanou a jemně nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájené kyselé okurky, najemno nasekanou pažitku, čerstvě umletý černý pepř a sůl, vše dobře promíchám. Teprve na závěr zlehka vmíchám nahrubo nasekaná vajíčka, tak, aby jejich kousky v pomazánce zůstaly pokud možno celé.

Podávám nejlépe s čerstvým domácím pečivem.

Ještě něco k tomu:

  • Kouzlo téhle pomazánky je mimo jiné v celých kouscích nahrubo posekaných vajíček, kdy ani žloutky by se v pomazánce neměly úplně rozpadnout.
  • Jogurt do této pomazánky používám opravdu hodně hustý, řecký. Nahradit jej lze hustou zakysanou smetanou, případně běžným bílým jogurtem, který ale bude předem dobře odkapaný (odkapání by mělo trvat aspoň půlden).

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *