Pomazánky!

Malá jídla Rychlé Vegetariánská

 // 

pomazanka_piratska

Jééé, pomazánkyyy!  Ozvalo se, když se u nás doma rozlétly dveře a do jídelny jimi jako neřízená střela vtrhla tlupa mých kamarádek. Jejich pohledy byly soustředěně upřeny na stůl, kde čekaly misky s několika různými pomazánkami, doplněné domácím chlebem.

Ani trochu se tomu nedivím. Pomazánky jsou velmi vděčnou záležitostí, kterou přitom připravíte vcukuletu, bez hory ušpiněného nádobí a často prakticky „z ničeho“. Třeba zrovna, když přijde nečekaná návštěva nebo když na přípravu pohoštění nemáte moc času.

Určitě i vy najdete svých pár osvědčených pomazánkových receptů, k nimž se rádi vracíte. Já je mám samozřejmě také! I když jsem tady o několika u nás doma oblíbených pomazánkách už psal, dnes mám další. Tentokrát je těch pomazánek hned pět plus jedna bonusová navíc. Ostatně, právě na Silvestra se mohou hodit! A pamatujte: Chutě každého z nás jsou jiné, a tak přesné poměry jednotlivých ingrediencí jsou jen a jen na vás.

Pirátská pomazánka

  • doba přípravy: asi 15 minut
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 400 g čerstvého tvarohu
  • 150 g majonézy
  • 1 menší žlutá cibule
  • 1 menší červená cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • špetka mleté pálivé papriky
  • půl lžičky celého kmínu
  • půl lžičky drceného kmínu
  • mletý černý pepř
  • sůl

postup:

Oloupanou žlutou i červenou cibuli nakrájím nadrobno, oloupané stroužky česneku prolisuji a společně se všemi ostatními surovinami dobře v hlubší misce vidličkou promíchám.

Tvarůžková pomazánka

  • doba přípravy: asi 15 minut + celkem asi 30 minut vaření a zchladnutí vajec
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 300 g tvarůžků
  • 2 vejce
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • 1 středně velká cibule
  • 2 zelené naťové cibulky
  • čtvrt lžičky drceného kmínu
  • mletý černý pepř
  • špetka krupicového cukru
  • sůl

postup:

Vejce předem uvařím natvrdo a nechám zchladnout. Oloupaná je nastrouhám na okurkovém struhadle, stejně tak nastrouhám i tvarůžky. Přidám oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, omyté, kořínku zbavené a drobně nakrájené naťové cibulky a vše ostatní. Dobře vidličkou promíchám.

Tvarůžková pomazánka

Křenová pomazánka

  • doba přípravy: asi 15 minut
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 200 g pomazánkového másla
  • 2 lžíce majonézy
  • 3 lžíce jemně nastrouhaného křenu
  • 2 lžíce jemně nasekané pažitky
  • 1 menší červená cibule
  • špetka krupicového cukru
  • sůl

postup:

Křen oloupu a najemno nastrouhám, oloupanou červenou cibuli nakrájím na drobno, omytou pažitku jemně nasekám. Dobře vidličkou promíchám se všemi ostatními ingrediencemi.

Křenová pomazánka

Vajíčková pomazánka

  • doba přípravy: asi 15 minut + celkem asi 30 minut vaření a zchladnutí vajec
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 250 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 zelené lahůdkové cibulky
  • 1 kyselá okurka
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • mletý černý pepř
  • sůl

postup:

Předem uvařím natvrdo vejce a nechám je vychladnout. Kyselou okurku nastrouhám najemno do misky. Přidám uvařená zchladlá, oloupaná a na kostičky nakrájená vejce, očištěnou a nadrobno nasekanou lahůdkovou cibulku a vše ostatní. Dobře promíchám vidličkou.

Vajíčková pomazánka s křenem

  • doba přípravy: asi 15 minut + celkem asi 30 minut vaření a zchladnutí vajec
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 4 vejce
  • 3 lžíce jemně nastrouhaného křenu
  • 3 tavené smetanové sýry
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • středně velká cibule
  • 3 zelené naťové cibulky
  • půl lžičky moučkového cukru
  • mletý černý pepř
  • sůl

postup:

Vejce předem uvařím natvrdo a nechám vychladit. Křen oloupu a najemno nastrouhám, cibuli oloupu a nadrobno nakrájím, naťové cibulky omyji, zbavím kořínků a také nadrobno nakrájím. Uvařená a vychladlá vejce oloupu a nastrouhám na jemném struhadle. Přidám všechny zbylé suroviny a vidličkou dobře promíchám.

Vajíčková pomazánka s křenem

A na závěr slíbená bonusová pomazánka. Ta se hlavně hodí jako základ buď na obložené chlebíčky nebo na plněné bagety. I když je z brambor, je překvapivě skvělá a prakticky bezkonkurenční. Já osobně ji mám moc rád a alespoň část obložených chlebíčků nebo bagety si bez ní už prakticky neumím ani představit.

Bramborová pomazánka na obložené chlebíčky a bagety

  • doba přípravy: asi 15 minut + celkem asi 60 minut vaření a zchladnutí brambor
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 2 středně velké brambory
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 středně velké kyselé okurky
  • 1 středně velká červená cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce nasekané natě hladkolisté petrželky
  • půl lžičky práškového cukru
  • mletý černý pepř
  • sůl

postup:

Předem uvařím do měkka oloupané brambory a nechám je vychladnout. Vychladlé brambory nastrouhám najemno, najemno nastrouhám i kyselé okurky. Oloupanou červenou cibuli nakrájím na drobno, oloupané stroužky česneku prolisuji, omytou nať petrželky nasekám najemno. Přidám všechny ostatní suroviny a vše vidličkou dobře promíchám.

Napsat komentář