Vlastně nevím ani proč, ale (nejen) bramborové knedlíky, plněné uzeným masem mám spojené s mým dětstvím. A to i přesto, že doma jsme je nemívali a že ani moje babička tyhle knedlíky nedělávala. Že by vzpomínka na školní jídelny? Z let pozdějších pak tohle báječné jídlo patří mezi „sázky na jistotu“ v závodních jídelnách a hospodách.
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem jsou vděčnou záležitostí. Sice malinko zdlouhavější na přípravu, ale rozhodně ne složitou. Zvlášť pokud máte v zásobě nejen kousek uzeného, ale i dobré, nejlépe doma kysané zelí, aspoň občas si je dopřejte. Chvála strávníků je zaručena!
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem a s kysaným zelím
- doba přípravy: asi 60 minut + asi 12 minut vaření knedlíků
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
na bramborové těsto:
- 500 g brambor
- 100 g pšeničné krupice
- 150 g polohrubé mouky
- 1 lžička bramborového škrobu
- 1 vejce
- sůl
na pomoučení válu:
- hrubá mouka
na náplň knedlíků:
- 200 g uvařeného uzeného masa
- 1 středně velká cibule
- 1 lžíce sádla
- špetka mleté sladké papriky
- mletý černý pepř
na dušené kysané zelí:
- 500 g kysaného bílého zelí
- 2 středně velké cibule
- 2 lžíce sádla
- půl lžičky celého kmínu
- 1 lžíce krupicového cukru
na smaženou cibulku k podávání:
- 4 středně velké cibule
- 3 lžíce sádla
postup:
bramborové knedlíky plněné uzeným masem:
Brambory oloupu, uvařím do měkka a nechám vychladnout. Mezitím připravím náplň do knedlíků (a také zelí a smaženou cibulku).
V menším kastrole na sádle do sklovata za občasného míchání orestuji oloupanou a drobněji nakrájenou cibuli. Pak přihodím na malé kostičky nakrájené vařené uzené maso a malou chvíli ještě restuji. Na závěr přidám špetku mleté sladké papriky a mletého černého pepře. Nechám vychladnout.
Zchladlé uvařené brambory najemno nastrouhám, přidám pšeničnou krupici, polohrubou mouku a bramborový škrob a promíchám. Nakonec těsto dobře, ale rychle propracuji s vejcem a solí.
Na vále, jen mírně posypaném hrubou moukou, zpracované bramborové těsto rozdělím na 16 stejně velkých dílů. Postupně každý rukou stlačím do kulaté placičky o průměru asi 10 centimetrů, na ni dám kopeček vychladlé náplně a zabalím a dobře uzavřu do kulatého knedlíku.
Knedlíky vařím ve větším množství dobře osolené vody asi 10 až 12 minut.
dušené kysané zelí:
V kastrole na sádle orestuji do sklovata oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli, občas zamíchám. Pak přihodím okapané a trochu pokrájené kysané bílé zelí a celý kmín a asi 5 minut dusím, opět občas zamíchám. Nakonec vmíchám krupicový cukr. V případě potřeby před podáváním přihřeji.
smažená cibulka k podávání:
Na sádle zpěním oloupanou a na středně hrubo nakrájenou cibuli, jen zvolna a za občasného zamíchání restuji do světle hnědé barvy.
Na talířích k dušenému zelí přidám na půlky rozkrojené knedlíky. Posypu je smaženou cibulkou a pokapu zbylým sádlem z cibulky.
Ještě něco k tomu:
- Na náplň knedlíků použijte prorostlejší uzené maso, třeba krkovici nebo anglickou slaninu.
- Na přípravu bramborového těsta jsou nejlepší brambory varného typu C, tedy moučnaté.
- S bramborovým těstem je třeba pracovat rychle, bez zbytečných prodlev. Těsto totiž řídne. I proto dávám na plotnu vařit vodu na knedlíky ještě před přípravou samotného těsta a plněním knedlíků.
- Smažená cibulka vyžaduje trpělivost. Jen pokud ji budete restovat opravdu zvolna, jen na mírném ohni, tak ji nespálíte, ale zkaramelizujete do světle hněda.
- I bramborové knedlíky plněné uzeným masem se dají dobře zmrazovat a po rozmrazení snadno ohřát na pařáčku pod poklicí.