Vděčná záležitost

Hlavní jídla

 // 

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem a s kysaným zelím

Vlastně nevím ani proč, ale (nejen) bramborové knedlíky, plněné uzeným masem mám spojené s mým dětstvím. A to i přesto, že doma jsme je nemívali a že ani moje babička tyhle knedlíky nedělávala. Že by vzpomínka na školní jídelny? Z let pozdějších pak tohle báječné jídlo patří mezi „sázky na jistotu“ v závodních jídelnách a hospodách.

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem jsou vděčnou záležitostí. Sice malinko zdlouhavější na přípravu, ale rozhodně ne složitou. Zvlášť pokud máte v zásobě nejen kousek uzeného, ale i dobré, nejlépe doma kysané zelí, aspoň občas si je dopřejte. Chvála strávníků je zaručena!

 

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem a s kysaným zelím

  • doba přípravy: asi 60 minut + asi 12 minut vaření knedlíků
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

na bramborové těsto:

  • 500 g brambor
  • 100 g pšeničné krupice
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • 1 vejce
  • sůl

 

na pomoučení válu:

  • hrubá mouka

 

na náplň knedlíků:

  • 200 g uvařeného uzeného masa
  • 1 středně velká cibule
  • 1 lžíce sádla
  • špetka mleté sladké papriky
  • mletý černý pepř

 

na dušené kysané zelí:

  • 500 g kysaného bílého zelí
  • 2 středně velké cibule
  • 2 lžíce sádla
  • půl lžičky celého kmínu
  • 1 lžíce krupicového cukru

 

na smaženou cibulku k podávání:

  • 4 středně velké cibule
  • 3 lžíce sádla

 

postup:

bramborové knedlíky plněné uzeným masem:

Brambory oloupu, uvařím do měkka a nechám vychladnout. Mezitím připravím náplň do knedlíků (a také zelí a smaženou cibulku).

V menším kastrole na sádle do sklovata za občasného míchání orestuji oloupanou a drobněji nakrájenou cibuli. Pak přihodím na malé kostičky nakrájené vařené uzené maso a malou chvíli ještě restuji. Na závěr přidám špetku mleté sladké papriky a mletého černého pepře. Nechám vychladnout.

Zchladlé uvařené brambory najemno nastrouhám, přidám pšeničnou krupici, polohrubou mouku a bramborový škrob a promíchám. Nakonec těsto dobře, ale rychle propracuji s vejcem a solí.

Na vále, jen mírně posypaném hrubou moukou, zpracované bramborové těsto rozdělím na 16 stejně velkých dílů. Postupně každý rukou stlačím do kulaté placičky o průměru asi 10 centimetrů, na ni dám kopeček vychladlé náplně a zabalím a dobře uzavřu do kulatého knedlíku.

Knedlíky vařím ve větším množství dobře osolené vody asi 10 až 12 minut.

 

dušené kysané zelí:

V kastrole na sádle orestuji do sklovata oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli, občas zamíchám. Pak přihodím okapané a trochu pokrájené kysané bílé zelí a celý kmín a asi 5 minut dusím, opět občas zamíchám. Nakonec vmíchám krupicový cukr. V případě potřeby před podáváním přihřeji.

 

smažená cibulka k podávání:

Na sádle zpěním oloupanou a na středně hrubo nakrájenou cibuli, jen zvolna a za občasného zamíchání restuji do světle hnědé barvy.

 

Na talířích k dušenému zelí přidám na půlky rozkrojené knedlíky. Posypu je smaženou cibulkou a pokapu zbylým sádlem z cibulky.

 

Ještě něco k tomu:

  • Na náplň knedlíků použijte prorostlejší uzené maso, třeba krkovici nebo anglickou slaninu.
  • Na přípravu bramborového těsta jsou nejlepší brambory varného typu C, tedy moučnaté.
  • S bramborovým těstem je třeba pracovat rychle, bez zbytečných prodlev. Těsto totiž řídne. I proto dávám na plotnu vařit vodu na knedlíky ještě před přípravou samotného těsta a plněním knedlíků.
  • Smažená cibulka vyžaduje trpělivost. Jen pokud ji budete restovat opravdu zvolna, jen na mírném ohni, tak ji nespálíte, ale zkaramelizujete do světle hněda.
  • I bramborové knedlíky plněné uzeným masem se dají dobře zmrazovat a po rozmrazení snadno ohřát na pařáčku pod poklicí.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *