Z jednoho hrnce: kuře s červenou řepou na víně

Hlavní jídla

 // 

Kuře s červenou řepou na víně v římském hrnci

Jednoduchý zázrak z jednoho hrnce, zvaný eintopf, může mít stovky podob. Výsledná chuť, která se vytvoří vzájemným prostoupením vůní a chutí všech použitých ingrediencí, je ale pokaždé originální, nenapodobitelná a jiným způsobem přípravy jen těžko dosažitelná. Báječně se přitom pro eintopfy hodí římský hrnec, hliněný terakotový pekáč s víkem, ve kterém se vytváří pára a jídlo se tak připravuje ve vlastní šťávě, není vysušené, ale naopak krásně šťavnaté.

Římský hrnec sice nepoužívám zas až tak často, avšak tím spíš s jídlem v něm připraveným pokaždé sklízím u nás doma chválu. 🙂 Tentokrát mě napadlo zkombinovat kuřecí stehna s červenou řepou, cibulí, libečkem a trochou červeného vína (použil jsem zbytek Merlotu). Že výsledek bude dobrý, to jsem tušil, ale i tak jsem jím byl velmi příjemně překvapen. 🙂

 

Kuře s červenou řepou na víně v římském hrnci

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 90 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 4 kuřecí stehna
  • 2 středně velké červené řepy
  • 4 středně velké brambory
  • 2 středně velké žluté cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 4 lžíce nahrubo sekaných listů libečku
  • 1 lžíce červené sladké papriky
  • 2 lžíce čubrice
  • 1 lžička celého kmínu
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 2 dcl červeného vína
  • 3 lžíce olivového oleje

 

k podávání:

  • 4 krajíčky chleba

 

postup:

Římský hrnec namočím asi na 20 minut do vody.

Červenou řepu mezitím oloupu, rozpůlím a nakrájím na tenčí plátky, na o něco silnější plátky nakrájím i oloupané brambory. Oloupanou cibuli nakrájím na tenká půlkolečka, oloupané stroužky česneku podélně rozpůlím.

Omytá a osušená kuřecí stehna z obou stran osolím, opepřím a posypu paprikou a čubricou.

Na dno namočeného římského hrnce rozložím plátky červené řepy a posolím je. Pokračuji česnekem a cibulí, na ni rozložím plátky brambor, které osolím a posypu kmínem a asi polovinou libečku. Na brambory pak vedle sebe položím okořeněná a osolená kuřecí stehna. Vše zaliju červeným vínem, pokapu olivovým olejem a posypu zbytkem libečku.

Zavřený pekáč dám do studené trouby, kterou zapnu na 200 stupňů a nechám asi půldruhé hodiny péct. Na posledních 10 minut odkryju víko pekáče, stehna přeliju šťávou z pekáče a nechám péct odkryté, aby stehna získala trochu barvy.

Podávám s krajíčky chleba, šťávy je totiž opravdu hodně a je tuze dobrá! 🙂

 

Ještě něco k tomu:

  • Nevlastníte-li římský hrnec, použijte alespoň silnostěnný kastrol s poklicí nebo zapékací mísu s víkem.
  • Pokud nemáte po ruce bulharskou směs koření čubrica, nahraďte ji směsí sušené saturejky, kurkumy, semen pískavice a špetky chilli.
  • Místo libečku můžete sáhnout po jiné zelené bylince, třeba petrželce, ale i kopru.

Napsat komentář