Zapečená cuketa se sýrem a slaninou

Hlavní jídla Sezónní

 // 

Jedna z posledních našich letošních cuket padla právě na tenhle recept. Je to recept svým způsobem vlastně univerzální, lehce se totiž dá obměňovat na řadu způsobů: Zapečená cuketa je namísto sýra s modrou plísní skvělá i třeba s Balkánem nebo se sýrem zrajícím, anglická slanina se dá zaměnit například za nějakou pikantnější klobásku, kouzlit se během přípravy samozřejmě může i s kořením. Následující recept je tak spíš jen nasměrováním, jak z cukety připravit zase jiné a přitom moc dobré jídlo, které může být třeba teplou večeří 🙂

Zapečená cuketa s modrým sýrem, slaninou a vejci

  • doba přípravy: asi 25 minut + asi 25 inut zapékání
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 200 g anglické slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 menší cukety
  • 1 lžíce provensálského koření
  • mletý černý pepř
  • špetka chilli
  • 2 lžíce strouhanky
  • sůl
  • 200 g sýra s modrou plísní
  • 4 vejce

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • olivový olej
  • strouhanka

k podávání:

  • pečivo

postup:

Cibuli oloupu, nakrájím na drobno a v hluboké pánvi ji orestuju na olivovém oleji dosklovata. Mezitím nakrájím na menší kostky anglickou slaninu, kterou přidám k orestované cibuli a trochu ji osmahnu.

Cukety omyju, zbavím tuhých konců a neoloupané nakrájím na zhruba dvoucentimetrové kostičky, ty zatím odložím stranou. Česnek oloupu, nahrubo nasekám, přidám do pánve a nechám krátce zpěnit. Přidám rajčatový protlak a i ten krátce orestuju.

Pak do směsi v pánvi přihodím nakrájené cukety, provensálské koření, mletý černý pepř a špetku chilli. Neosolenou směs asi 10 minut za častého míchání restuju, aby se z cuket odpařila část tekutiny.

Zatím na jiné pánvi nasucho do světle zlatavé barvy osmahnu strouhanku, pak ji nechám trochu zchladnout. Troubu rozehřeju na 200 stupňů. Pekáček vymažu trochou olivového oleje a vysypu strouhankou. Sýr s modrou plísní nastrouhám nahrubo a smíchám s rozšlehanými vejci, špetkou soli a se zchladlou osmahnutou strouhankou.

Cuketovou směs přesunu z pánve do vymazaného pekáčku, urovnám a rovnoměrně posypu směsí sýra, vajec a opražené strouhanky. Pomocí vidličky sýrovou směs velmi zlehka promíchám s horní vrstvou cuket.

Zapékám v rozehřáté troubě asi 25 minut, dokud povrch nezačne zlehka zlátnout.

Podávám s kouskem pečiva, nejlépe s domácími dalamánky.

Ještě něco k tomu:

  • Na přípravu cuketové směsi se mně nejlépe osvědčila wok pánev.
  • Se solí zacházím opatrně, modrý sýr bývá dost slaný.
  • Opraženou strouhanku přidávám k sýrovo vaječné směsi kvůli tomu, že vsákne část šťávy z cuket a hotové jídlo má tak pevnější strukturu.
  • Místo sýra s modrou plísní je do tohoto jídla velmi dobrý i sýr zrající nebo halloumi, případně polotvrdý sýr výraznější chuti, například čedar.
  • Anglická slanina se dá zaměnit za klobásku, ta může být i trochu pikantnější.
  • Zase trochu jinou chuť dodá zapečené cuketě místo provensálského koření samotný tymián, oregano, zelená petrželka nebo třeba saturejka, ale i trocha ostrouhané kůry z bio citronu.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *