Jedna z posledních našich letošních cuket padla právě na tenhle recept. Je to recept svým způsobem vlastně univerzální, lehce se totiž dá obměňovat na řadu způsobů: Zapečená cuketa je namísto sýra s modrou plísní skvělá i třeba s Balkánem nebo se sýrem zrajícím, anglická slanina se dá zaměnit například za nějakou pikantnější klobásku, kouzlit se během přípravy samozřejmě může i s kořením. Následující recept je tak spíš jen nasměrováním, jak z cukety připravit zase jiné a přitom moc dobré jídlo, které může být třeba teplou večeří 🙂
Zapečená cuketa s modrým sýrem, slaninou a vejci
- doba přípravy: asi 25 minut + asi 25 inut zapékání
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 velká cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 200 g anglické slaniny
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 menší cukety
- 1 lžíce provensálského koření
- mletý černý pepř
- špetka chilli
- 2 lžíce strouhanky
- sůl
- 200 g sýra s modrou plísní
- 4 vejce
na vymazání a vysypání pekáčku:
- olivový olej
- strouhanka
k podávání:
- pečivo
postup:
Cibuli oloupu, nakrájím na drobno a v hluboké pánvi ji orestuju na olivovém oleji dosklovata. Mezitím nakrájím na menší kostky anglickou slaninu, kterou přidám k orestované cibuli a trochu ji osmahnu.
Cukety omyju, zbavím tuhých konců a neoloupané nakrájím na zhruba dvoucentimetrové kostičky, ty zatím odložím stranou. Česnek oloupu, nahrubo nasekám, přidám do pánve a nechám krátce zpěnit. Přidám rajčatový protlak a i ten krátce orestuju.
Pak do směsi v pánvi přihodím nakrájené cukety, provensálské koření, mletý černý pepř a špetku chilli. Neosolenou směs asi 10 minut za častého míchání restuju, aby se z cuket odpařila část tekutiny.
Zatím na jiné pánvi nasucho do světle zlatavé barvy osmahnu strouhanku, pak ji nechám trochu zchladnout. Troubu rozehřeju na 200 stupňů. Pekáček vymažu trochou olivového oleje a vysypu strouhankou. Sýr s modrou plísní nastrouhám nahrubo a smíchám s rozšlehanými vejci, špetkou soli a se zchladlou osmahnutou strouhankou.
Cuketovou směs přesunu z pánve do vymazaného pekáčku, urovnám a rovnoměrně posypu směsí sýra, vajec a opražené strouhanky. Pomocí vidličky sýrovou směs velmi zlehka promíchám s horní vrstvou cuket.
Zapékám v rozehřáté troubě asi 25 minut, dokud povrch nezačne zlehka zlátnout.
Podávám s kouskem pečiva, nejlépe s domácími dalamánky.
Ještě něco k tomu:
- Na přípravu cuketové směsi se mně nejlépe osvědčila wok pánev.
- Se solí zacházím opatrně, modrý sýr bývá dost slaný.
- Opraženou strouhanku přidávám k sýrovo vaječné směsi kvůli tomu, že vsákne část šťávy z cuket a hotové jídlo má tak pevnější strukturu.
- Místo sýra s modrou plísní je do tohoto jídla velmi dobrý i sýr zrající nebo halloumi, případně polotvrdý sýr výraznější chuti, například čedar.
- Anglická slanina se dá zaměnit za klobásku, ta může být i trochu pikantnější.
- Zase trochu jinou chuť dodá zapečené cuketě místo provensálského koření samotný tymián, oregano, zelená petrželka nebo třeba saturejka, ale i trocha ostrouhané kůry z bio citronu.