Zase vejce, ale trochu jinak

Malá jídla

 // 

vajecna-tlacenka-2

Také je máte rádi? Já mám vajíčka spojená hlavně s mojí milovanou babičkou na vesnici, kde jsem si jich, těch lákavě oranžových od domácích slepic, užíval každé prázdniny, co hrdlo ráčilo. Nejčastěji míchaných, sypaných pažitkou ze zahrádky, ale také vajíček jen tak vařených naměkko či na hniličku, pochopitelně s chlebem, tlustě namazaným máslem.

Láska k vajíčkům mně zůstala do dneška. Prakticky pokaždé, když je od hodné sousedky, která má domácích vajíček pro nás vždycky dost, domů přinesu, je prostě musím pokud možno hned mít na talíři. Ať už ta zmíněná míchaná nebo vařená, ale i omeletu, vaječnou smaženku, hemenex nebo vajíčkový salát, případně aspoň v nějaké pomazánce. A aby to bylo ještě trochu pestřejší, čas od času dělávám také vaječnou tlačenku. S trochou nadsázky řečeno: Je to vlastně vajíčkový salát v aspiku. Aspoň pro nás doma oblíbená lahůdka.

Receptů na vaječnou tlačenku koluje po internetu docela dost. Základem je vždy – pochopitelně vedle vajec – želatina, nejlépe ta speciální právě na výrobu vaječné tlačenky. Tady je ten můj recept na vaječnou tlačenku, ke kterému jsem se časem, po zkoušení všech možných variant dopracoval. A upřímně dodávám: Nejtěžší na celé věci je vydržet nejlépe do druhého dne, než tlačenka náležitě zatuhne a tudíž jde z formy dobře vyklopit a krájet.

Vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka

  • doba přípravy: asi 30 minut + 12 hodin zatuhnutí
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 až 8

suroviny:

  • 6 vajec
  • 200 g měkkého salámu
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g červené silnostěnné papriky
  • 100 g zeleného hrášku
  • 150 g sterilovaných okurek
  • 1 malá červená cibule
  • 250 g majonézy
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 20 g želatiny (na přípravu vaječné tlačenky) (1 sáček)
  • 150 ml silného hovězího vývaru
  • 150 ml láku ze sterilovaných okurek
  • mletý černý pepř
  • sůl

na vymazání formy:

  • rostlinný olej

k podávání:

  • pečivo

postup:

Mrkev i celer omyji, oloupu a dám uvařit doměkka, zvlášť krátce povařím i zelený hrášek (čerstvý nebo mražený). Uvařenou zeleninu nechám vychladnout, mrkev i celer pokrájím na drobné kostičky, zhruba o velikosti hrášku.

Vejce uvařím natvrdo, nechám vychladnout a oloupu. U každého vejce seříznu horní i dolní špičku tak, aby byl vidět kraj žloutku. Seřízlé špičky vajec nakrájím nadrobno a přidám k uvařené zelenině, špiček zbavená vejce odložím stranou.

Červenou cibuli oloupu, velmi drobně nakrájím a přidám k uvařené zelenině. Drobně nakrájím a přidám k zelenině i kyselé okurky, stejně jako i oloupaný a na malé kostičky nakrájený salám.

K pokrájené zelenině, salámu a okrajům vajec přidám i plnotučnou hořčici, majonézu, mletý černý pepř a sůl a vše dobře promíchám.

V menším kastrůlku přivedu k varu silný hovězí vývar, odstavím z plotýnky a za stálého míchání postupně vsypu želatinu, dál ji míchám a nechám zcela rozpustit. Přiliji lák od okurek, promíchám a naliji do připravené směsi zeleniny se vším ostatním.

Formu lehce vymažu rostlinným olejem a na dno naliji menší část připravené směsi. Na ni doprostřed položím za sebou špiček zbavená vejce. Nakonec do formy naliji zbytek směsi. Dám do lednice dobře ztuhnout, ideálně na půlden.

Ještě něco k tomu:

  • Zeleninu je nejlepší vařit v mikrovlnné troubě, ideálně na pařáčku při funkci Steam (pára), máte-li. Zelenina má tak lepší chuť a zachová si i daleko víc zdraví prospěšných látek. Uvařená zelenina na vaječnou tlačenku by měla být měkká, ale ne blátivá. Zelený hrášek použijte čerstvý nebo mražený, sterilovaný není moc dobrý.
  • Místo červené cibule můžete použít i zelenou naťovou cibulku, v krajním případě cibuli žlutou.
  • Salám použijte kvalitní a rozhodně měkký. Hotová tlačenka s polotvrdými nebo dokonce tvrdými salámy jde špatně krájet. Pokud jste vegetariáni, místo salámu můžete do vaječné tlačenky použít velmi drobně nakrájený sýr.
  • Pokud chcete mít přípravu o něco málo snazší a oželíte v nakrájené tlačence celé plátky vajec, vejce nakrájejte na kostičky a promíchejte je s ostatními přísadami celá.
  • Při solení tlačenky nezapomeňte na to, že slaný může být i vývar, který se chystáte použít.
  • Při přípravě želatiny se řiďte návodem na sáčku, želatinu ale rozhodně nevařte.
  • Na vaječnou tlačenku používám úplně obyčejnou formu na biskupský chlebíček. Pokud vám tlačenka nepůjde z formy vyklopit, nechte ji asi půl hodiny stát při pokojové teplotě, případě ostrým nožem objeďte vnitřní stěny formy. Tlačenku krájejte hodně ostrým nožem.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *