Už pár týdnů se myslivcům rozbíhá letošní hlavní lovecká sezóna. A protože máme doma hned několik psů loveckých plemen (fenka českého fouska je obzvlášť šikovná!), je u nás touto dobou v kuchyni zvěřina – řečeno s jen mírnou nadsázkou – prakticky na denním pořádku.
Výhrou je i v této době samozřejmě náš velký mrazák, byť často zcela plný (mimochodem: nemyslím, že i kdybychom měli mrazáky dva, že by se něco změnilo – u sousedů mají dokonce tři a také prý stále plné). I tohle patří k životu na vsi, zvlášť když v domě je myslivec 🙂
Často tak i nejrůznější zvěřinu zpracovávám v trochu větším množství. Ona taková příprava jídla zas tak o moc víc času nezabere, vyjde to skoro na stejno, když chystáte místo dvou, čtyř porcí třeba porcí deset. U některých jídel dokonce u stolu slýchávám, že z mrazáku jsou ještě lepší, chuťově „vyzrálejší“, než ty čerstvě připravené. Pochopitelně se to týká i nejrůznějších jídel z mletého masa, jako je to dnešní. A to i přesto, že také maso na tyto karbanátky melu a kompletně ochucuju zásadně den předem.
Také následující zvěřinové karbanátky se sýrem jsem chystal ze zhruba půldruhého kila masa, tentokrát směsi z divokých kachen a bažantů – použít se ale dá prakticky jakákoli zvěřina, ulovená ve volné přírodě. Karbanátky jsou opravdu výborné, šťavnaté, jemnější, delikátní chuti 🙂 Ano, i v tomto případě jejich větší část putovala do mrazáku. Nicméně i z toho už záhy začala docela rychle mizet 🙂
Zvěřinové karbanátky se sýrem
- doba přípravy: celkem asi 90 minut + asi 24 hodin odležení masové směsi + asi 30 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 8 (16 kusů)
suroviny:
- 800 g masa zvěřiny (váha vykostěného masa)
- 100 g špeku
- 350 g goudy
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 vejce
- 3 lžíce jemných ovesných vloček
- 3 lžíce strouhanky
- 1 lžíce bramborového škrobu
- půl lžičky mleté sušené citronové kůry
- 1 lžička sušené natě petržele
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 lžička sušeného libečku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 až 2 lžičky mletého černého pepře
- asi 2 lžičky soli
- 150 ml studené vody
na potření karbanátků před pečením:
- rostlinný olej
postup:
Maso ze zvěřiny i celou směs na karbanátky připravím den předem. Maso očistím, vykostím a odblaním, omyji, osuším, nakrájím na středně velké kostky a společně s asi polovinou špeku umelu na jemnějším mlýnku do velké mísy.
K umletému masu postupně přidám zbylý, na velmi drobné kostičky nakrájený špek, nahrubo, na okurkovém struhadle nastrouhaný sýr, oloupanou a na velmi jemno nakrájenou cibuli, oloupaný a prolisovaný česnek, vejce, jemné ovesné vločky, strouhanku smíchanou s bramborovým škrobem a také všechno koření, tedy mletou sušenou citronovou kůru, sušenou nať petržele, majoránku, libeček, tymián, drcený kmín, mletý černý pepř a sůl.
Směs na karbanátky velmi dobře rukama promíchám a pak do ní postupně zapracuji studenou vodu. Směs uložím v dobře zakryté míse ideálně na 24 hodin do lednice.
Před závěrečnou přípravou nechám troubu rozehřát na 180 stupňů. Z odležené masové směsi vytvořím menší, stejně velké karbanátky (zhruba 100 gramů), které vyrovnám na plech, vyložený pečícím papírem. Karbanátky lehce potřu rostlinným olejem a dám péct do rozehřáté trouby asi na 30 minut. V polovině pečení karbanátky otočím (znovu potírat olejem už netřeba), na závěrečných 5 minut pečení přepnu troubu na program gril.
Podávám s různě upravenými bramborami, ale i jen tak s chlebem, hořčicí, kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.
Ještě něco k tomu:
- Podle svých momentálních chutí obměňuji koření a bylinky, které do karbanátků přidávám. Pokud mám ještě i na začátku podzimu k dispozici bylinky čerstvé, dávám pochopitelně přednost jim.
- Sýr do karbanátků přidávám jen kvalitní, levné sýrové výrobky ani i jako přísadu do mletých mas nepoužívám.
- Voda, přidaná do mletého masa zajistí šťavnatou, plnou chuť. Jako alternativu je možné použít čerstvé mléko nebo světlé pivo.
- Jako příloha ke zvěřinovým karbanátkům se sýrem se mně zvlášť osvědčil vídeňský bramborový salát.