Zvěřinové karbanátky se sýrem

Hlavní jídla

 // 

zverinove_karbanatky_se_syrem_1

Už pár týdnů se myslivcům rozbíhá letošní hlavní lovecká sezóna. A protože máme doma hned několik psů loveckých plemen (fenka českého fouska je obzvlášť šikovná!), je u nás touto dobou v kuchyni zvěřina – řečeno s jen mírnou nadsázkou – prakticky na denním pořádku.

Výhrou je i v této době samozřejmě náš velký mrazák, byť často zcela plný (mimochodem: nemyslím, že i kdybychom měli mrazáky dva, že by se něco změnilo – u sousedů mají dokonce tři a také prý stále plné). I tohle patří k životu na vsi, zvlášť když v domě je myslivec 🙂

Často tak i nejrůznější zvěřinu zpracovávám v trochu větším množství. Ona taková příprava jídla zas tak o moc víc času nezabere, vyjde to skoro na stejno, když chystáte místo dvou, čtyř porcí třeba porcí deset. U některých jídel dokonce u stolu slýchávám, že z mrazáku jsou ještě lepší, chuťově „vyzrálejší“, než ty čerstvě připravené. Pochopitelně se to týká i nejrůznějších jídel z mletého masa, jako je to dnešní. A to i přesto, že také maso na tyto karbanátky melu a kompletně ochucuju zásadně den předem.

Také následující zvěřinové karbanátky se sýrem jsem chystal ze zhruba půldruhého kila masa, tentokrát směsi z divokých kachen a bažantů – použít se ale dá prakticky jakákoli zvěřina, ulovená ve volné přírodě. Karbanátky jsou opravdu výborné, šťavnaté, jemnější, delikátní chuti 🙂 Ano, i v tomto případě jejich větší část putovala do mrazáku. Nicméně i z toho už záhy začala docela rychle mizet 🙂

zverinove_karbanatky_se_syrem_0
Zvěřinové karbanátky se sýrem

Zvěřinové karbanátky se sýrem

  • doba přípravy: celkem asi 90 minut + asi 24 hodin odležení masové směsi + asi 30 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 8 (16 kusů)

suroviny:

  • 800 g masa zvěřiny (váha vykostěného masa)
  • 100 g špeku
  • 350 g goudy
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 3 lžíce jemných ovesných vloček
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • půl lžičky mleté sušené citronové kůry
  • 1 lžička sušené natě petržele
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička sušeného libečku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 až 2 lžičky mletého černého pepře
  • asi 2 lžičky soli
  • 150 ml studené vody

na potření karbanátků před pečením:

  • rostlinný olej

postup:

Maso ze zvěřiny i celou směs na karbanátky připravím den předem. Maso očistím, vykostím a odblaním, omyji, osuším, nakrájím na středně velké kostky a společně s asi polovinou špeku umelu na jemnějším mlýnku do velké mísy.

K umletému masu postupně přidám zbylý, na velmi drobné kostičky nakrájený špek, nahrubo, na okurkovém struhadle nastrouhaný sýr, oloupanou a na velmi jemno nakrájenou cibuli, oloupaný a prolisovaný česnek, vejce, jemné ovesné vločky, strouhanku smíchanou s bramborovým škrobem a také všechno koření, tedy mletou sušenou citronovou kůru, sušenou nať petržele, majoránku, libeček, tymián, drcený kmín, mletý černý pepř a sůl.

Směs na karbanátky velmi dobře rukama promíchám a pak do ní postupně zapracuji studenou vodu. Směs uložím v dobře zakryté míse ideálně na 24 hodin do lednice.

Před závěrečnou přípravou nechám troubu rozehřát na 180 stupňů. Z odležené masové směsi vytvořím menší, stejně velké karbanátky (zhruba 100 gramů), které vyrovnám na plech, vyložený pečícím papírem. Karbanátky lehce potřu rostlinným olejem a dám péct do rozehřáté trouby asi na 30 minut. V polovině pečení karbanátky otočím (znovu potírat olejem už netřeba), na závěrečných 5 minut pečení přepnu troubu na program gril.

Podávám s různě upravenými bramborami, ale i jen tak s chlebem, hořčicí, kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.

Ještě něco k tomu:

  • Podle svých momentálních chutí obměňuji koření a bylinky, které do karbanátků přidávám. Pokud mám ještě i na začátku podzimu k dispozici bylinky čerstvé, dávám pochopitelně přednost jim.
  • Sýr do karbanátků přidávám jen kvalitní, levné sýrové výrobky ani i jako přísadu do mletých mas nepoužívám.
  • Voda, přidaná do mletého masa zajistí šťavnatou, plnou chuť. Jako alternativu je možné použít čerstvé mléko nebo světlé pivo.
  • Jako příloha ke zvěřinovým karbanátkům se sýrem se mně zvlášť osvědčil vídeňský bramborový salát.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *