Čas štrůdlování

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Fofr jablečný štrúdl

Jablečný závin sice pochází z Rakouska, ale i u nás je jako doma. Křehký, voňavý, plný navinulých jablek, často doplněných ořechy a rozinkami. Také vzpomínáte na štrůdl od vaší babičky? 🙂

Receptů na jablečný závin existuje nepřeberné množství, od poměrně složitých až po ty docela jednoduché. Následující patří k těm opravdu velmi snadným: Ne, nebojte se, nepoběžíte kupovat hotové listové těsto, tenhle recept je ještě snazší. 🙂 S těstem (i když je v něm droždí, nedává se kynout) se pracuje velmi dobře a štrůdl z něj je skutečně moc dobrý! 🙂 A rychlý.

Fofr jablečný štrůdl

  • doba přípravy: asi 40 minut + asi 15 – 20 minut pečení
  • obtížnost: snadné

suroviny:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukru moučky
  • 4 lžíce mléka
  • 40 g čerstvého droždí
  • špetka soli

na náplň:

  • 4 větší jablka
  • 100 g cukru krupice
  • 2 lžíce sušených brusinek
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1 lžička skořice
  • špetka kyseliny citrónové

na potření a posypání štrůdlů před pečením:

  • 1 vejce
  • 1 – 2 lžíce mléka
  • asi 6 lžic cukru krupice

na posypání upečených štrůdlů:

    • cukr moučka

postup:

Mouku proseju, udělám v ní větší důlek, do kterého rozdrobím droždí, přidám cukr a zaleju vlahým mlékem. Nechám asi 10 minut stát, potom přidám rozpuštěné máslo, vejce a sůl a v hnětači zpracuji do hladkého vláčného těsta, které se nelepí. Nechám opět asi 10 minut odpočinout.

Omytá jablka mezitím zbavím jadřinců a rozkrájím na drobnější kostičky, přidám cukr, brusinky, skořici, strouhanku a kyselinu citrónovou a promíchám.

Odpočinuté těsto rozdělím na čtyři stejně velké díly a na pomoučeném vále postupně každý díl rozválím na obdélník s delší stranou o délce pečícího plechu, naplním čtvrtinou připravené směsi jablek, zavinu, oba konce štrůdlu uzavřu a přendám na plech vyložený pečícím papírem. Štrůdly na plechu nechám asi 10 minut odpočinout, pak je potřu vejcem rozšlehaným s mlékem a do závinů udělám několik malých otvorů, aby z nich při pečení mohla odcházet pára a těsto neprasklo. Potom štrůdly posypu několika lžícemi krystalového cukru, který při pečení vytvoří křupavou vrstvičku karamelu a upečený závin drží nadýchaný. Plech se štrůdly dám do horké trouby péct na 180 stupňů asi 15 až 20 minut. Před podáváním závin posypu moučkovým cukrem.

Fofr jablečný štrůdl

Ještě něco k tomu:

  • Máslo můžete nahradit tukem na pečení, například Herou.
  • Na kvalitě jablek nešetřete, nevyplatí se to. Moučnatá jablka se do štrůdlu příliš nehodí. Pokud jsou jablka kyselejší, kyselinu citrónovou do náplně nepřidávejte.
  • Sušené brusinky v náplni můžete pochopitelně nahradit rozinkami, pár hodin před pečením namočenými v rumu a poté scezenými.
  • Do náplně můžete přidat i hrst nahrubo posekaných vlašských ořechů, případně ji ochutit zakápnutím rumem.
  • Pokud si opravdu chcete dopřát, štrůdl podávejte s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou. 🙂

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *