Jablečný závin sice pochází z Rakouska, ale i u nás je jako doma. Křehký, voňavý, plný navinulých jablek, často doplněných ořechy a rozinkami. Také vzpomínáte na štrůdl od vaší babičky? 🙂
Receptů na jablečný závin existuje nepřeberné množství, od poměrně složitých až po ty docela jednoduché. Následující patří k těm opravdu velmi snadným: Ne, nebojte se, nepoběžíte kupovat hotové listové těsto, tenhle recept je ještě snazší. 🙂 S těstem (i když je v něm droždí, nedává se kynout) se pracuje velmi dobře a štrůdl z něj je skutečně moc dobrý! 🙂 A rychlý.
Fofr jablečný štrůdl
- doba přípravy: asi 40 minut + asi 15 – 20 minut pečení
- obtížnost: snadné
suroviny:
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 1 vejce
- 1 lžíce cukru moučky
- 4 lžíce mléka
- 40 g čerstvého droždí
- špetka soli
na náplň:
- 4 větší jablka
- 100 g cukru krupice
- 2 lžíce sušených brusinek
- 3 lžíce strouhanky
- 1 lžička skořice
- špetka kyseliny citrónové
na potření a posypání štrůdlů před pečením:
- 1 vejce
- 1 – 2 lžíce mléka
- asi 6 lžic cukru krupice
na posypání upečených štrůdlů:
- cukr moučka
postup:
Mouku proseju, udělám v ní větší důlek, do kterého rozdrobím droždí, přidám cukr a zaleju vlahým mlékem. Nechám asi 10 minut stát, potom přidám rozpuštěné máslo, vejce a sůl a v hnětači zpracuji do hladkého vláčného těsta, které se nelepí. Nechám opět asi 10 minut odpočinout.
Omytá jablka mezitím zbavím jadřinců a rozkrájím na drobnější kostičky, přidám cukr, brusinky, skořici, strouhanku a kyselinu citrónovou a promíchám.
Odpočinuté těsto rozdělím na čtyři stejně velké díly a na pomoučeném vále postupně každý díl rozválím na obdélník s delší stranou o délce pečícího plechu, naplním čtvrtinou připravené směsi jablek, zavinu, oba konce štrůdlu uzavřu a přendám na plech vyložený pečícím papírem. Štrůdly na plechu nechám asi 10 minut odpočinout, pak je potřu vejcem rozšlehaným s mlékem a do závinů udělám několik malých otvorů, aby z nich při pečení mohla odcházet pára a těsto neprasklo. Potom štrůdly posypu několika lžícemi krystalového cukru, který při pečení vytvoří křupavou vrstvičku karamelu a upečený závin drží nadýchaný. Plech se štrůdly dám do horké trouby péct na 180 stupňů asi 15 až 20 minut. Před podáváním závin posypu moučkovým cukrem.
Ještě něco k tomu:
- Máslo můžete nahradit tukem na pečení, například Herou.
- Na kvalitě jablek nešetřete, nevyplatí se to. Moučnatá jablka se do štrůdlu příliš nehodí. Pokud jsou jablka kyselejší, kyselinu citrónovou do náplně nepřidávejte.
- Sušené brusinky v náplni můžete pochopitelně nahradit rozinkami, pár hodin před pečením namočenými v rumu a poté scezenými.
- Do náplně můžete přidat i hrst nahrubo posekaných vlašských ořechů, případně ji ochutit zakápnutím rumem.
- Pokud si opravdu chcete dopřát, štrůdl podávejte s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou. 🙂