Chlebová polévka, dobrota z mála

Polévky Rychlé

 // 

Téhle staročeské polévce se prý taky říká Žebračka nebo žebrácká. Ale i tak je to jedna z nejúžasnějších polévek, co znám, a vůbec přitom nemusí být „chudá“. I ta její nejjednodušší verze – a že se jich dá vymyslet! – je opravdu moc dobrá a přitom velmi rychlá.

Chlebovou polévku dělám v mnoha podobách, podle toho, co z dalších možných surovin mám zrovna po ruce. Nejednou se přitom stalo, že u stolu nikdo nepoznal, že základem polévky je starý, třeba i okoralý zbytek prachobyčejného chleba… O ten u nás není nouze, v chlebníku máme prakticky pořád uložený doma pečený kváskový. Když zbyde nebo máme prostě chuť na čerstvě upečený, zbytek staršího bochníku pokrájím na krajíce a ty na kostky, které pak v troubě usuším. Po ruce mám tak neustále skvělý polotovar třeba na chlebové krutony do polévek a salátů, na zahuštění gulášů, ale i na chlebovou polévku, o které je řeč.

Tady je recept na její základní verzi, tak jak ji dělám já. Výběr z dlouhé řady mnoha jejích variant je pod receptem.

Chlebová polévka

Chlebová polévka

  • doba přípravy: asi 25 minut + asi 15 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2 větší krajíce starého chleba
  • 3 menší brambory
  • 1 lžička kmínu
  • 1200 ml drůbežího vývaru
  • půl lžičky sušeného libečku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 lžička sušeného lahůdkového droždí
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sušené majoránky

k podávání:

  • hoblinky parmazánu

postup:

Cibuli oloupu a nakrájím nadrobno, v hrnci na sádle ji za občasného míchání restuji do doby, než začne růžovět. Mezitím nakrájím na kostičky starý chleba a oloupu brambory.

K osmažené cibuli přihodím kostičky chleba společně s kminem a za častého míchání chléb trochu opeču. Pak do hrnce přileju drůbeží vývar, přihodím brambory, libeček a mletý černý pepř, osolím a přivedu k mírnému varu. Vařím asi 15 minut, dokud brambory nejsou měkké.

Uvařené brambory z polévky vyndám a odložím stranou. Do polévky přidám lahůdkové droždí a rozmixuji ji dohladka. Česnek oloupu a prolisuju do polévky, brambory rozkrájím na kostičky a vrátím do polévky, promnu do ní také trochu majoránky. V případě potřeby polévku dopepřím nebo dosolím.

Porce polévky v talířích sypu hoblinkami parmazánu.

Ještě něco k tomu:

  • Jako vložku do polévky používám vedle brambor také kořenovou zeleninu, hrášek, kukuřici, fazolové lusky, kedluben, ale i houby nebo třeba zbytek předem uvařených luštěnin. Velmi dobré jsou v chlebové polévce i rozšlehaná vejce, případně ztracená vejce nebo umíchaná, rozdělená do jednotlivých talířů a polévkou přelitá.
  • Místo drůbežího vývaru někdy použiju zeleninový, občas jeho část nahradím smetanou na vaření. Dobrý je v polévce i rozpuštěný tavený sýr.
  • Místo parmazánu je možné polévku v talířích sypat jiným sýrem, dobrý je třeba rozdrobený sýr s modrou plísní. Použít se ale dají i česnekové chlebové krutóny.
  • V sezóně do chlebové polévky přidávám nejrůznější čerstvé bylinky.
  • Pro vegetariánskou verzi stačí vyměnit sádlo za jiný vhodný tuk a vývar použít zeleninový.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *