Salát s uzenou rybou a čočkou, vařenou trochu jinak

Malá jídla Ostatní Rychlé

 // 

Rád v kuchyni experimentuju a zkouším nové kombinace všech možných ingrediencí a chutí. A tak jsem došel i k tomuto salátu, jehož základ tvoří hnědá nebo zelená čočka a uzená makrela. Však z makrely nemusí být jen pomazánka, ne?

Jak známo, ryba s čočkou si velmi dobře rozumí, tohle spojení i v podobě studeného salátu funguje náramně dobře. Své udělá i trocha kůry z citronu a také šťáva z něj. A do salátu samozřejmě patří i nějaká ta zelenina, tady trocha vařené mrkve, sterilované kapie, červené cibule a hlavně pro barvu i kukuřice. Z koření vedle mletého pepře ještě tymián a pochopitelně i olej, tady olivový. Nicméně fantazii se meze nekladou, základní kombinaci čočka a ryba lze pochopitelně doplnit i jinak.

V souvislosti s následujícím receptem ale ještě jedna věc: Čočku na tento salát nevařím tradičním způsobem, tedy ve větším množství vody, která se pak scedí. Do salátů je čočka dobrá al dente, tedy na skus, pochopitelně celá, nerozvařená, co možná nejplnější chuti. A tak jsem se čočku naučil vařit trochu jinak, jen v takovém množství vody, které se ve finále úplně vstřebá, kdy po stáhnutí kastrolu z plotýnky se v něm čočka musí asi na čtvrthodinku dát do tepla a nechat dojít. Podobně jako třeba rýži nechávám takto uvařenou čočku dojít přikrytou v peřinách, funguje to úplně skvěle 🙂

Čočkový salát s uzenou rybou

Čočkový salát s uzenou rybou

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 60 minut odležení salátu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 2 středně velké mrkve
  • 300 g uvařené zelené nebo hnědé čočky
  • 1 velká nebo 2 menší uzené makrely
  • 2 bio citrony
  • 2 menší červené cibule
  • 4 lžíce drobněji nakrájené sterilované kapie
  • 3 lžíce kukuřice z konzervy
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • domácí rohlíky nebo housky

postup:

Očištěnou, konců zbavenou, omytou a v případě potřeby oloupanou mrkev dám uvařit do poloměkka do mikrovlnné trouby, ideálně v programu pára. Uvařenou mrkev nechám zchladnout.

Čočku, předem uvařenou (nejlépe podle receptu následujícího) a zchladlou dám do mísy. Z uzené makrely stáhnu kůži, odstraním hlavu a ocas, vyjmu páteř a oberu maso, to zbavím případných zbytků drobných kostí. Maso, natrhané na menší kousky, přidám do mísy k čočce. Do mísy také ostrouhám kůru z omytých a osušených bio citronů, přidám oloupané a najemno nakrájené červené cibule, drobně nakrájené sterilované kapie a okapanou kukuřici z konzervy, přidám i uvařenou a drobněji nakrájenou mrkev.

V šálku připravím zálivku rozšleháním olivového oleje, šťávy z citronů, cukru, tymiánu, mletého černého pepře a soli. Zálivkou zaliji směs čočky, makrely a zeleniny a salát šetrně, ale velmi dobře promíchám. Dám do lednice aspoň na hodinu nechat odležet.

Čočkový salát s uzenou rybou podávám s pečivem, ideálně bílým domácím.

Ještě něco k tomu:

  • Možnosti použití zeleniny do tohoto salátu jsou široké. Dobrý je v něm třeba nakrájený řapíkatý nebo do poloměkka uvařený bulvový celer, drobně nakrájená čerstvá paprika, tenké plátky ředkvičky, trocha rozebraných koleček pórku nebo nakrájená čerstvá okurka, pokrájená koktejlová rajčata nebo třeba drobně nasekaný fenykl.
  • Uzenou makrelu je možné zaměnit v podobné variantě čočkového salátu za uzené šproty z konzervy, a to včetně oleje, který se použije do zálivky.
  • V sezóně jsou do salátu samozřejmě lepší čerstvé bylinky. Místo tymiánu je dobrá i petrželka, kopr nebo bazalka.

A ještě tedy slíbený postup při vaření čočky na zkus. Je to opravdu jednoduché a rychlé 🙂

Zelená čočka

Čočka vařená trochu jinak

  • doba přípravy: 5 minut + 5 minut varu + 15 minut uložení v teple
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 1 díl suché neuvařené zelené nebo hnědé čočky
  • 1,75 dílu vody
  • sůl

postup:

Čočku propláchnu v cedníku a trochu okapanou ji zajili studenou vodou, ve správném poměru k objemu čočky. Čočku přivedu k mírnému varu a vařím zvolna pod poklicí přesně pět minut. Pak teprve čočku osolím, hrnec s ní stáhnu z plotýnky a pod poklicí uložím aspoň na 15 minut do tepla.

Ještě něco k tomu:

  • Čočku před ani během varu nesolím, nezměkla by dobře.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *