Cuketová topinková pomazánka

Malá jídla Ostatní Sezónní Vegetariánské

 // 

cuketova_topinkova_pomazanka

Je to možná tak trochu hloupé vyvěšovat si na blog fotku dva roky starou. Ale když tahle pomazánka na topinky je tak ukrutně dobrá! 🙂 Před dvěma lety, ze kdy je tahle fotka, jsem si sem uložit onen recept prostě nestihnul, nejspíš jsem tehdy dal přednost zavařování a nakládání 🙂 Navíc, nechci nic předstírat, a tak se bez mučení přiznávám, že tu skleničku cuketové topinkové pomazánky jsem před pár dny našel zastrčenou a tak i zapomenutou vzadu ve špajzu. Nicméně po otevření byl její obsah stejně skvělý, jakopřed dvěma lety, čas se na ní ani v nejmenším nepodepsal 🙂

A protože sezóna cuket se velmi rychle blíží a každý recept na jejich využití se určitě bude hodit, přidávám k dobrému můj osvědčený recept, který i letos určitě využiju 🙂

Cuketová topinková pomazánka

  • doba přípravy: asi 60 minut + 20 minut sterilování
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 1 kg cuket
  • 2 bílé papriky
  • 4 větší cibule
  • 10 stroužků česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 lžíce jemně sekaného libečku
  • 2 lžičky soli
  • 1 plechovka rajčat ve vlastní šťávě (400 g)
  • 3 až 4 lžíce jablečného octa
  • 3 lžíce worcestru
  • půl lžičky mletého černého pepře
  • 3 špetky drcených chilli papriček
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • 3 lžíce krupicového cukru

k podávání:

  • topinky

postup:

Z cuket odkrojím tuhé konce, omyju je, osuším a nakrájím i se slupkou na asi centimetrová čtvrtkolečka. Papriky omyju, osuším, rozpůlím, zbavím stopek a jadřinců a nakrájím je na kratší proužky. Cibuli oloupu a nakrájím na tenčí půlkroužky, stroužky česneku oloupu a nahrubo nasekám.

Ve větším kastrole orestuju připravenou cibuli dosklovata. Přihodím česnek a krátce nechám zpěnit. Přisypu pokrájené cukety i papriky, libeček a sůl, míchám a restuji asi 3 minuty. Pak přidám všechny ostatní ingredience, tedy konzerovovaná rajčata i se šťávou, jablečný ocet, worcestrovou omáčku, mletý černý pepř, chilli, drcený římský kmín a cukr. Začnu dusit víc zprudka a častěji míchat, asi 20 minut, dokud směs nezhoustne.

Horkou směs rozdělím do čistých, horkou vodou vypláchnutých a vyschlých sklenic. Zavíčkuju je a dám do hlubšího plechu, naplněného vodou, plech vložím do studené trouby. Troubu zapnu na 150 stupňů a od chvíle dosažení této teploty nechám sklenice sterilovat 20 minut.

Po vyndání z trouby sklenice asi na 5 minut otočím dnem vzhůru, pak je nechám pozvolna zchladnout. Ukládím do chladné spíže.

Ještě něco k tomu:

  • Dobré jsou do této topinkové pomazánky papriky mírně pálivé. Pak ale nepřidávám chilli.
  • Konzervovaná rajčata je možné nahradit hustým rajčatovým protlakem. Ten je dobré orestovat společně s česnekem.
  • Pikantnější chuť dodá pomazánkové směsi i trocha nastrouhaného čerstvého závoru, ten přidávám společně s česnekem. Dobrá je i trocha mletého nového koření.
  • Někdy do pomazánky přidávám v závěru dušení naložené kapary, jednu nebo dvě lžíce.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *