Jak už jsem tady před pár lety přiznal, bramborák – čili cmunda, ale také křápanec (právě tak se mu říkávalo za mého dětství u nás doma), též křapáč, vošouch, kramflek, placek… – patří odjakživa mezi moje nejoblíbenější jídla. Dodnes mám před sebou to napětí malého caparta, na špičkách u sporáku se natahujícího po boku smažícího tatínka a nedočkavě vyhlížejícího, kdy na pánvičce konečně zezlátne další placka:-)
Bramboráky se dělají na x způsobů, prakticky každá rodina má ten svůj osvědčený recept. Existuje ovšem také řada dalších variant, řekněme allá bramborák, s použitím alternativních ingrediencí. Však jsem na blogu už zmiňoval velmi dobrý kedlubnový bramborák, uložil jsem si tady i recept na bramborák se škvarky, pečený v troubě.
Nejnověji jsem při vzpomínce na cmundu sáhnul po cuketě, povzbuzen dosavadními zkušenostmi. Naposledy, když jsem bramborák z cukety dělal, byl totiž u stolu zhodnocený slovy „Možná mně chutná ještě víc, než pravý bramborák“. Každopádně z cukety je cmunda určitě trochu jiná, chce i výrazněji okořenit, ale je prakticky stejně křupavá a oproti bramborové klasice působí trochu lehčím, méně sytivým dojmem. K bramboráku z cukety jsem tentokrát přidal sázené vejce a zasypal jej trochou strouhaného křenu.
Cuketové bramboráky se sázeným vejcem a křenem
- doba přípravy: celkem asi 15 minut + asi 15 minut odkapání cukety + asi 10 minut odležení těsta + asi 30 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 2 větší nebo 4 menší cukety
- sůl
- 1 střední cibule
- 1 až 2 palice česneku
- 1 lžíce jemně sekané natě čerstvého libečku
- 4 vejce
- 100 g polohrubé mouky
- 2 vrchovaté lžíce bramborového škrobu
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžíce celého kmínu
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 až 3 lžíce sušené majoránky
- mletý černý pepř
- rostlinný olej na smažení
k podávání:
- 4 sázená vejce
- asi 2 lžíce strouhaného křenu
postup:
Cukety omyji, zbavím tuhých konců a neoloupané nastrouhám najemno (na sýrovém struhadle). Promíchám s vrchovatou lžičkou soli a v hustším cedníku nechám asi 15 minut odkapat.
Mezitím oloupu a najemno nakrájím cibuli, připravím si i oloupané stroužky česneku a jemně nasekané listy libečku.
Odkapanou cuketu v rukou nad cedníkem co nejlépe vyždímu a přendám do větší mísy. Přidám čtyři vejce a dobře je s cuketou promíchám. Pak přisypu polohrubou mouku, smíchanou s bramborovým škrobem a strouhankou, přidám nakrájenou cibuli, prolisované stroužky česneku, nakrájený libeček, celý i drcený kmín, sušený tymián, majoránku a mletý černý pepř. Těsto velmi dobře promíchám a v případě potřeby dosolím a dokořením. Nechám asi 10 minut odpočinout.
Těsto znovu zamíchám a na středně rozpálené pánvi s rostlinným olejem opékám po obou stranách placky, dokud nejsou zlatavě hnědé.
Podávám jako hlavní jídlo, doplněné sázeným vejcem a posypané křenem.
Ještě něco k tomu:
- Těsto na pánev rozetírám v co možná nejtenčí vrstvě, aby placky byly co možná nejkřupavější. Místo rostlinného oleje je ke smažení placek pro nevegetariány možné použít sádlo. Péct cuketové bramboráky lze i v troubě, na plechu vyloženém pečícím papírem, jemně pokapané olejem.
- Místo části cukety je možné použít oloupané a nastrouhané brambory, ale také třeba jemně nastrouhanou mrkev nebo celer. Do těsta občas přidávám i drobněji nakrájenou měkkou uzeninu nebo trochu nadrobno nakrájeného polotvrdého sýra.
- Podávat cuketové bramboráky lze i se špenátem, posypané strouhaným sýrem nebo i jako přílohu.