Cuketové bramboráky – klasika jinak

Hlavní jídla Sezónní Vegetariánské

 // 

cuketove_bramboraky_1

Jak už jsem tady před pár lety přiznal, bramborák – čili cmunda, ale také křápanec (právě tak se mu říkávalo za mého dětství u nás doma), též křapáč, vošouch, kramflek, placek… – patří odjakživa mezi moje nejoblíbenější jídla. Dodnes mám před sebou to napětí malého caparta, na špičkách u sporáku se natahujícího po boku smažícího tatínka a nedočkavě vyhlížejícího, kdy na pánvičce konečně zezlátne další placka:-)

Bramboráky se dělají na x způsobů, prakticky každá rodina má ten svůj osvědčený recept. Existuje ovšem také řada dalších variant, řekněme allá bramborák, s použitím alternativních ingrediencí. Však jsem na blogu už zmiňoval velmi dobrý kedlubnový bramborák, uložil jsem si tady i recept na bramborák se škvarky, pečený v troubě.

Nejnověji jsem při vzpomínce na cmundu sáhnul po cuketě, povzbuzen dosavadními zkušenostmi. Naposledy, když jsem bramborák z cukety dělal, byl totiž u stolu zhodnocený slovy „Možná mně chutná ještě víc, než pravý bramborák“. Každopádně z cukety je cmunda určitě trochu jiná, chce i výrazněji okořenit, ale je prakticky stejně křupavá a oproti bramborové klasice působí trochu lehčím, méně sytivým dojmem. K bramboráku z cukety jsem tentokrát přidal sázené vejce a zasypal jej trochou strouhaného křenu.

cuketovy_bramborak_3
Cuketový bramborák se sázeným vejcem a křenem

Cuketové bramboráky se sázeným vejcem a křenem

  • doba přípravy: celkem asi 15 minut + asi 15 minut odkapání cukety + asi 10 minut odležení těsta + asi 30 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 2 větší nebo 4 menší cukety
  • sůl
  • 1 střední cibule
  • 1 až 2 palice česneku
  • 1 lžíce jemně sekané natě čerstvého libečku
  • 4 vejce
  • 100 g polohrubé mouky
  • 2 vrchovaté lžíce bramborového škrobu
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce celého kmínu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 2 až 3 lžíce sušené majoránky
  • mletý černý pepř
  • rostlinný olej na smažení

k podávání:

  • 4 sázená vejce
  • asi 2 lžíce strouhaného křenu

postup:

Cukety omyji, zbavím tuhých konců a neoloupané nastrouhám najemno (na sýrovém struhadle). Promíchám s vrchovatou lžičkou soli a v hustším cedníku nechám asi 15 minut odkapat.

Mezitím oloupu a najemno nakrájím cibuli, připravím si i oloupané stroužky česneku a jemně nasekané listy libečku.

Odkapanou cuketu v rukou nad cedníkem co nejlépe vyždímu a přendám do větší mísy. Přidám čtyři vejce a dobře je s cuketou promíchám. Pak přisypu polohrubou mouku, smíchanou s bramborovým škrobem a strouhankou, přidám nakrájenou cibuli, prolisované stroužky česneku, nakrájený libeček, celý i drcený kmín, sušený tymián, majoránku a mletý černý pepř. Těsto velmi dobře promíchám a v případě potřeby dosolím a dokořením. Nechám asi 10 minut odpočinout.

Těsto znovu zamíchám a na středně rozpálené pánvi s rostlinným olejem opékám po obou stranách placky, dokud nejsou zlatavě hnědé.

Podávám jako hlavní jídlo, doplněné sázeným vejcem a posypané křenem.

Ještě něco k tomu:

  • Těsto na pánev rozetírám v co možná nejtenčí vrstvě, aby placky byly co možná nejkřupavější. Místo rostlinného oleje je ke smažení placek pro nevegetariány možné použít sádlo. Péct cuketové bramboráky lze i v troubě, na plechu vyloženém pečícím papírem, jemně pokapané olejem.
  • Místo části cukety je možné použít oloupané a nastrouhané brambory, ale také třeba jemně nastrouhanou mrkev nebo celer. Do těsta občas přidávám i drobněji nakrájenou měkkou uzeninu nebo trochu nadrobno nakrájeného polotvrdého sýra.
  • Podávat cuketové bramboráky lze i se špenátem, posypané strouhaným sýrem nebo i jako přílohu.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *