Cuketové hranolky a cuketové řízky

Hlavní jídla Malá jídla Přílohy Sezónní Vegetariánské

 // 

cuketove_hranolky_1

Čas cuket začíná pro letošek být minulostí. Teploty nad ránem se u nás na jihu už začínají přibližovat k nule, žádný skleník u chalupy nemáme, a tak jsme o minulém víkendu do špajzu uložili poslední kousky letošní cuketové úrody. A že byla opravdu štědrá 🙂

Na cukety se stále ještě mnozí dívají přezíravě, s posměchem a s poněkud ironickými poznámkami. Inu, proti gustu žádný dišputát, jak se říkávalo, prostě ať si každý naloží na talíř to, co je mu libo. Jsem si ale jistý, že za opovrhováním cuketou často stojí hlavně fakt, že dotyčný nezakusil aspoň část z té skoro až nepřeberné studnice kouzel, která se právě ve spojení s cuketou dají v kuchyni vytvořit. Sám za sebe musím přiznat, že cuketu mám čím dál raději, a to právě pro možnosti jejího mnohotvárného využití, kvůli chuťové univerzálnosti i svěžesti.

A tak si sem dnes ukládám další dva z cuketových receptů, které mě obzvlášť oslovily: Jsou to cuketové hranolky a cuketové řízky. Základ obou tkví v obalené cuketě, pokaždé ale trochu jinak a jednou pečené v troubě, podruhé pak na pánvi.

Zaručených rad, jak na ty co možná nejkřupavější a nejlépe okořeněné cuketové hranolky, jsou na internetu mraky. Vyzkoušel jsem jich docela dost a nakonec se dopracoval k následující podobě receptu. Jasně, nejde o klasický „hranolkový rozměr“, ale řekněme o hranolky steakové. Ale právě takhle mně chutnají nejvíc, ať už jako příloha, ale i v doprovodu domácí tatarky nebo nějakého dipu, klidně jako samostatné jídlo, případně „jen“ jako skvělá mňamka 🙂

cuketove_hranolky_0
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 minut vypocení cuket + asi 15 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: asi 4 až 6

suroviny:

  • 2 menší cukety
  • sůl
  • 200 g parmazánu
  • 150 g strouhanky
  • půl lžičky mleté sladké papriky
  • špetka mletých chilli papriček
  • 1 lžička mletého sušeného česneku
  • půl lžičky kari
  • půl lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • mletý černý pepř
  • asi 100 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • olivový olej

k podávání:

  • chuťově výrazný dip nebo tatarská omáčka

postup:

Omyté cukety zbavím zbytků stopek a neoloupané je nakrájím na hranolky: Každou cuketu nejdřív rozkrojím napříč na stejně dlouhé, asi deseticentimetrové špalíky, z těch pak podélně nakrájím zhruba centimetr silné hranolky. Každý hranolek by měl mít na jedné své straně slupku. Připravené hranolky vydatně osolím, promíchám a dám na cedník asi na 30 minut vypotit a odkapat.

Mezitím připravím trojobal na hranolky. Parmazán nastrouhám do misky a dobře promíchám se strouhankou a kořením, tedy mletou sladkou paprikou, chilli, sušeným česnekem, kari, drceným kmínem, sušeným oreganem a pepřem. Do další misky připravím hladkou mouku, ve třetí misce dobře rozšlehám vejce se špetkou soli.

Troubu nechám předehřát na 220 stupňů v programu horkovzduch. Okapané hranolky cuket dobře osuším papírovými kuchyňskými utěrkami a postupně je obaluji v mouce, rozšlehaných vejcích a nakonec ve směsi parmazánu, strouhanky a koření. Hranolky ukládám na plech, vyložený pečícím papírem, tak, aby se vzájemně dotýkaly. Nakonec obalené hranolky velmi lehce postříkám olivovým olejem ve spreji a dám péct do rozehřáté trouby asi na 15 minut, dokud nezezlátnou.

Ještě něco k tomu:

  • Pokud mám k dispozici jen větší a silnější cuketu, její střední část se semeny vykrojím a na přípravu hranolek nepoužiju. Vykrojená střední část cukety se dá lehce využít například do polévek, k těstovinám nebo do zeleninových salátů.
  • Místo parmazánu občas použiji sýr Grana Padano nebo Gran Moravia.
  • Pokud mám k dispozici panko strouhanku, dám ji přednost před klasickou. Hranolky s ní jsou křupavější.
  • Jako studenou omáčku si k cuketovým hranolkům docela často připravuji česnekový dip.

Druhý dnešní cuketový recept je na „řízky“, přesněji plátky cukety obalené v sýrovém těstíčku a osmažené na pánvi. Skvělé jsou pochopitelně s tatarkou nebo s nějakým studeným dipem a s vařeným bramborem, bramborovou kaší nebo třeba s bramborovými hranolkami. Když právě s hranolkami byly cuketové řízky u nás na stole poprvé, odezva byla jednoznačná: Tohle je tedy fakt moc dobré, skoro tak dobré, jako fish and chips!

cuketove_rizky
Cuketové řízky v sýrovém těstíčku

Cuketové řízky v sýrovém těstíčku

  • doba přípravy: asi 40 minut + asi 30 minut vypocení cuket
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: asi 4 až 8

suroviny:

  • 2 menší cukety
  • sůl
  • 4 vejce
  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 lžíce provensálského koření
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 100 g strouhanky
  • 50 g hladké mouky
  • mletý černý pepř

na smažení:

  • rostlinný olej

postup:

Cukety omyji a z obou jejich konců odstraním špičky. Pomocí vidličky vyškrábnu ve slupce cuket podélné rýhy, to aby na hladké slupce posléze lépe drželo těstíčko. Takto připravené cukety podélně nakrájím na asi půl centimetru silné plátky. Ty jeden po druhém z obou stran osolím a sůl do nich vetřu. Pak plátky cukety nechám v cedníku asi půl hodiny vypotit a odkapat, během té doby jednou, dvakrát plátky v cedníku promíchám.

Mezitím připravím těstíčko na obalení. V širší misce rozšlehám s trochou soli vejce, přidám najemno nastrouhaný sýr, sušené provensálské koření a mletou sladkou papriku, vše dobře promíchám. V druhé širší misce smíchám strouhanku s hladkou moukou a špetkou mletého černého pepře.

Okapané plátky cuket vysuším pomocí kuchyňských papírových utěrek a obaluji ve směsi strouhanky s moukou a potom ve směsi vajec, sýra a koření.

Obalené plátky postupně smažím z obou stran dozlatova v rozpálené pánvi na rostlinném oleji.

Ještě něco k tomu:

  • Pokud je směs vajec, sýra a koření řidší, na plátky cuket po přendání do pánve ještě vaječnou směs pomocí lžíce trochu navrším.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *