Delikatesa z Bavorska na černém pivu

Hlavní jídla

 // 

Bavorské klobásy na černém pivu

Bílé bavorské klobásy, vyráběné z telecího a vepřového masa, jsou u našich západních sousedů fenoménem. I já patřím k těm, kdo při cestách Bavorskem většinou neodolá a tuhle delikatesu prostě musí mít, nejlépe stylově, tedy s preclíkem a bavorskou hořčicí. 🙂

Pryč je ale zaplaťbůh doba, kdy bavorské klobásy přes naše hranice nesměly, takže teď si je můžete dopřávat i doma. Jedním z u nás oblíbených způsobů přípravy jsou bílé bavorské klobásy na pivu. To k nim i v téhle podobě pasuje naprosto báječně! 🙂

 

Bavorské klobásy na černém pivu

  • doba přípravy: asi 20 minut + pečení asi 40 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 4 bílé bavorské klobásy
  • 2 větší žluté cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 zelené silnostěnné papriky
  • 1 plechovka sterilovaných loupaných rajčat
  • 300 ml černého piva
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce sádla
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sušeného libečku
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

k podávání:

  • domácí kváskový chléb

 

postup:

V troubě, rozpálené na 180 stupňů, rozpustím v hlubším pekáčku nebo zapékací míse sádlo a na něm nechám jen zlehka zesklovatět očištěnou a na půlkolečka nakrájenou cibuli společně s nudličkami anglické slaniny, jednou nebo dvakrát přitom zamíchám. Pak přihodím omytou a na tenčí nudličky nakrájenou papriku a oloupané a nahrubo nasekané stroužky česneku, nechám restovat asi dalších 5 minut, opět jednou či dvakrát během té doby promíchám.

Do takto připraveného základu dám několikrát překrojená rajčata z plechovky i se šťávou, sójovou omáčku cukr, sůl, tymián, rozmarýn, mletý černý pepř a sůl, zaliju pivem a promíchám. Pak vložím do pekáčku klobásy tak, aby byly co nejvíce v omáčce potopené, případně je omáčkou přeleju. Dám do trouby asi na 30 minut. Pokud klobásy nejsou v omáčce zcela potopené, během té doby je několikrát obrátím.

Podávám s čerstvým domácím kváskovým chlebem.

 

Ještě něco k tomu:

  • V sezóně samozřejmě můžete použít čerstvá, sloupnutá rajčata, v zimě jsou ale kvůli chuti lepší konzervovaná. Pokud budete mít k dispozici čerstvé bylinky, neváhejte přidat ty. 🙂
  • Černé pivo za světlé nezaměňujte, chuť omáčky tím poměrně značně utrpí.
  • Jako obměnu můžete místo papriky přidat nakrájenou cuketu, další variantu získáte třeba přidáním hrsti nakrájených žampiónů.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *