Bílé bavorské klobásy, vyráběné z telecího a vepřového masa, jsou u našich západních sousedů fenoménem. I já patřím k těm, kdo při cestách Bavorskem většinou neodolá a tuhle delikatesu prostě musí mít, nejlépe stylově, tedy s preclíkem a bavorskou hořčicí. 🙂
Pryč je ale zaplaťbůh doba, kdy bavorské klobásy přes naše hranice nesměly, takže teď si je můžete dopřávat i doma. Jedním z u nás oblíbených způsobů přípravy jsou bílé bavorské klobásy na pivu. To k nim i v téhle podobě pasuje naprosto báječně! 🙂
Bavorské klobásy na černém pivu
- doba přípravy: asi 20 minut + pečení asi 40 minut
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 4 bílé bavorské klobásy
- 2 větší žluté cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 zelené silnostěnné papriky
- 1 plechovka sterilovaných loupaných rajčat
- 300 ml černého piva
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce sádla
- 100 g anglické slaniny
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička sušeného libečku
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- domácí kváskový chléb
postup:
V troubě, rozpálené na 180 stupňů, rozpustím v hlubším pekáčku nebo zapékací míse sádlo a na něm nechám jen zlehka zesklovatět očištěnou a na půlkolečka nakrájenou cibuli společně s nudličkami anglické slaniny, jednou nebo dvakrát přitom zamíchám. Pak přihodím omytou a na tenčí nudličky nakrájenou papriku a oloupané a nahrubo nasekané stroužky česneku, nechám restovat asi dalších 5 minut, opět jednou či dvakrát během té doby promíchám.
Do takto připraveného základu dám několikrát překrojená rajčata z plechovky i se šťávou, sójovou omáčku cukr, sůl, tymián, rozmarýn, mletý černý pepř a sůl, zaliju pivem a promíchám. Pak vložím do pekáčku klobásy tak, aby byly co nejvíce v omáčce potopené, případně je omáčkou přeleju. Dám do trouby asi na 30 minut. Pokud klobásy nejsou v omáčce zcela potopené, během té doby je několikrát obrátím.
Podávám s čerstvým domácím kváskovým chlebem.
Ještě něco k tomu:
- V sezóně samozřejmě můžete použít čerstvá, sloupnutá rajčata, v zimě jsou ale kvůli chuti lepší konzervovaná. Pokud budete mít k dispozici čerstvé bylinky, neváhejte přidat ty. 🙂
- Černé pivo za světlé nezaměňujte, chuť omáčky tím poměrně značně utrpí.
- Jako obměnu můžete místo papriky přidat nakrájenou cuketu, další variantu získáte třeba přidáním hrsti nakrájených žampiónů.