Doba covidová přeje domácímu pečení

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

maminciny-kolacky-1

Však se to ukázalo už před rokem, když hned po nástupu pandemie zmizelo z pultů na nějaký čas droždí. Pravda, asi to přiživila i televizní pekařská soutěž, která krátce před tím skončila.

Doba covidová ale přeje i sociálním sítím, když už se osobně potkávat nemůžeme. A tak nám přibylo i pár nových, byť zatím jen spíš „virtuálních“ kamarádů. U nás doma je mezi nimi i paní Holá. Už jsem se tady o ní párkrát zmínil, protože i ona ráda peče a hlavně má zásobárnu úžasných rodinných receptů – tady je její tvarohová štola, skvělý je i tvarohový koláč i velikonoční jidáše.

Nejnověji mně paní Holá doporučila plněné koláčky podle její maminky. S droždím, ale bez kynutí, s náplní podle momentální chutě. Já zvolil náplň tvarohovou. A i když jsem recept nepatrně pozměnil, i tak byly koláčky podle maminky paní Holé opravdu skvělé. Ani u nás doma proto rozhodně nebyly na stole naposledy.

Plněné nekynuté koláčky

Plněné nekynuté koláčky

  • doba přípravy: asi 40 minut + asi 15 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet kusů: asi 32

suroviny:

na těsto:

  • 600 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 50 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 125 ml mléka
  • špetka soli

na tvarohovou náplň:

  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 vejce
  • 1 lžíce rozinek
  • kůra z půlky 1 bio citrónu
  • špetka soli

na potření koláčků před pečením:

  • 1 vejce

na obalení hotových koláčků:

  • moučkový cukr

postup:

Ve vlahém mléce dobře rozmíchám krupicový cukr, rozdrobené droždí a dvě lžíce z receptového množství polohrubé mouky. Zakryji utěrkou a nechám vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.

Mezitím si připravím tvarohovou náplň: Tvaroh utřu s krupicovým i vanilinovým cukrem, vejcem, kůrou ostrouhanou z omytého bio citrónu a špetkou soli, nakonec zamíchám i rozinky.

Polohrubou mouku proseji do mísy od robotu, přidám změklé máslo, vejce, špetku soli a vzešlý kvásek. V robotu hnětu, dokud těsto není kompaktní, lesklé a nelepivé.

Těsto nenechám kynout a hned rozválím na větší obdélníkovou placku. Tu rádýlkem rozdělím na stejně velké čtverce (ideálně v počtu 4 řad po 8 čtvercích). Na čtverce rovnoměrně rozdělím tvarohovou náplň. Každý čtverec s náplní pak dobře uzavřu do kuličky, kuličky rovnoměrně rozložím na dva plechy, vyložené pečícím papírem a potřu je rozšlehaným vejcem.

Peču do zlatova v troubě, předem vyhřáté na 180 stupňů, asi 15 minut.

Upečené, ještě teplé koláčky obalím v moučkovém cukru.

Ještě něco k tomu:

  • Těsto se nejlépe rozvaluje na sklokeramické desce, na kterou se prakticky nelepí.
  • Místo tvarohové náplně můžete vyzkoušet ořechovou, makovou nebo z povidel či hustší zavařeniny.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *