Doba covidová přeje domácímu pečení

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

maminciny-kolacky-1

Však se to ukázalo už před rokem, když hned po nástupu pandemie zmizelo z pultů na nějaký čas droždí. Pravda, asi to přiživila i televizní pekařská soutěž, která krátce před tím skončila.

Doba covidová ale přeje i sociálním sítím, když už se osobně potkávat nemůžeme. A tak nám přibylo i pár nových, byť zatím jen spíš „virtuálních“ kamarádů. U nás doma je mezi nimi i paní Holá. Už jsem se tady o ní párkrát zmínil, protože i ona ráda peče a hlavně má zásobárnu úžasných rodinných receptů (na její tvarohovou štolu najdete recept zde, na tvarohový koláč zde, na velikonoční jidáše zde).

Nejnověji mně paní Holá doporučila plněné koláčky podle její maminky. S droždím, ale bez kynutí, s náplní podle momentální chutě. Já zvolil náplň tvarohovou. A i když jsem recept nepatrně pozměnil, i tak byly koláčky podle maminky paní Holé opravdu skvělé. Ani u nás doma proto rozhodně nebyly na stole naposledy.

Plněné nekynuté koláčky

Plněné nekynuté koláčky

  • doba přípravy: asi 40 minut + asi 15 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet kusů: asi 32

suroviny:

na těsto:

  • 600 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 50 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 125 ml mléka
  • špetka soli

na tvarohovou náplň:

  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 vejce
  • 1 lžíce rozinek
  • kůra z půlky 1 bio citrónu
  • špetka soli

na potření koláčků před pečením:

  • 1 vejce

na obalení hotových koláčků:

  • moučkový cukr

postup:

Ve vlahém mléce dobře rozmíchám krupicový cukr, rozdrobené droždí a dvě lžíce z receptového množství polohrubé mouky. Zakryji utěrkou a nechám vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.

Mezitím si připravím tvarohovou náplň: Tvaroh utřu s krupicovým i vanilinovým cukrem, vejcem, kůrou ostrouhanou z omytého bio citrónu a špetkou soli, nakonec zamíchám i rozinky.

Polohrubou mouku proseji do mísy od robotu, přidám změklé máslo, vejce, špetku soli a vzešlý kvásek. V robotu hnětu, dokud těsto není kompaktní, lesklé a nelepivé.

Těsto nenechám kynout a hned rozválím na větší obdélníkovou placku. Tu rádýlkem rozdělím na stejně velké čtverce (ideálně v počtu 4 řad po 8 čtvercích). Na čtverce rovnoměrně rozdělím tvarohovou náplň. Každý čtverec s náplní pak dobře uzavřu do kuličky, kuličky rovnoměrně rozložím na dva plechy, vyložené pečícím papírem a potřu je rozšlehaným vejcem.

Peču do zlatova v troubě, předem vyhřáté na 180 stupňů, asi 15 minut.

Upečené, ještě teplé koláčky obalím v moučkovém cukru.

Ještě něco k tomu:

  • Těsto se nejlépe rozvaluje na sklokeramické desce, na kterou se prakticky nelepí.
  • Místo tvarohové náplně můžete vyzkoušet ořechovou, makovou nebo z povidel či hustší zavařeniny.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *