Dýňová polévka podruhé

Polévky Sezónní

 // 

dynova_polevka_jinak

Určitě ji vaříte taky. I proto jsou receptů na dýňovou polévku doslova mraky, každý používá ten svůj osvědčený, já hned dva. Jedna dýňová polévka se tak tady před lety už objevila, podle onoho receptu se dýně nejdřív orestuje a potom vaří.

Ta dnešní verze ale počítá s dýní předem upečenou v troubě a před dokončením polévky se do ní přidává ještě kokosové mléko. Její chuť je tak dost jiná, mimo jiné také tím, že při pečení dýně její šťáva zkaramelizuje. Narozdíl od předchozího receptu ale tento vyžaduje víc času, odměnou je ovšem plnější, s nadsázkou řečeno „dýňovější“ chuť polévky.

Na dýňových polévkách mě baví také to, že prakticky pokaždé při jejich přípravě sáhnu po trochu jiném složení ingrediencí, najmě pak co se koření týče. A podstatné pochopitelně také je, jaká dýně se k vaření polévky použije. Jasně, z desítek druhů dýní je to nejčastěji všeobecně oblíbená a nejrozšířenější hokaido, ale já třeba naposledy sáhnul po dýni kabocha, populární prý hlavně v Japonsku, chuťově tak trochu s jemnějším nádechem batátů a jedlých kaštanů. Recept ovšem pochopitelně skvěle funguje prakticky s jakoukoli dýní, jen ty houževnatější druhy je třeba předem zbavit slupky.

Také servírovat dýňovou polévku lze na desítky způsobů. Tentokrát jsem zvolil pár koleček předem nasucho opečené pikantní klobásy.

dynova-polevka-jinak-1
Dýňová polévka s kokosovým mlékem a pikantní klobásou

Dýňová polévka s kokosovým mlékem a pikantní klobásou

  • doba přípravy: celkem asi 15 minut + asi 45 minut pečení dýně + asi 20 minut varu polévky
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 6 až 10

suroviny:

  • 1 středně velká dýně
  • 1 větší mrkev
  • 3 střední cibule
  • 1 palice česneku
  • olivový olej
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1500 ml zeleninového vývaru
  • 3 bobkové listy
  • půl lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 3 špetky mletých chilli papriček
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka skořice
  • 400 ml kokosového mléka

k podávání:

  • asi 100 g pikantnější klobásy

postup:

Troubu nechám rozehřát na 200 stupňů. Dýni omyji, rozpůlím, zbavím tuhého zbytku stopky, vydlabu z ní semena a nakrájím ji na užší měsíčky. Ty vyrovnám na plech, vyložený pečícím papírem. Přidám i omytou a na několik špalíčků rozkrojenou mrkev, oloupané a rozpůlené cibule i celou, neoloupanou, jen rozpůlenou palici česneku. Zeleninu na plechu pokapu lžící olivového oleje, opepřím, osolím a dám péct do rozehřáté trouby asi na 45 minut, dokud dýně nezměkne a od konců měsíčků nezačne chytat zlatavě hnědou barvu.

Upečenou dýni i mrkev a cibuli přendám do hlubšího hrnce, z půlek upečeného česneku vytlačím měkké stroužky a přidám je k zelenině do hrnce. Přiliji zeleninový vývar a přidám všechno koření, tedy bobkové listy a mletý sušený zázvor, chilli, muškátový oříšek a skořici. Opepřím, osolím, přivedu k varu a velmi zvolna, za občasného míchání vařím asi 20 minut.

Během varu polévky si připravím pár nasucho opečených koleček pikantnější klobásy (případně jinou vložku do polévky).

Na konci varu z polévky vyjmu bobkové listy. Jednu nebo dvě naběračky polévky naliji do menší misky a důkladně prošlehám s kokosovým mlékem, pak vrátím zpět do hrnce s polévkou a dobře promíchám. V případě potřeby polévku ještě dosolím, dopepřím nebo jinak dokořením a prohřeji.

Do talířů s polévkou rozdělím nasucho opečená kolečka pikantní klobásy.

Ještě něco k tomu:

  • Koření do dýňové polévky měním podle momentální chuti a nálady. Zvlášť k této verzi polévky, v níž je kokosové mléko, se báječně hodí – vedle v receptu uvedeného zázvoru, skořice, chilli a muškátového oříšku – například tymián, šalvěj, římský kmín, koriandr, kurkuma, sušený mletý, ale i čerstvý prolisovaný česnek nebo třeba kari pasta.
  • Při podávání dýňové polévky často obměňuji i vložku v ní. Rád mám polévku třeba tradičně posypanou dýňovými semínky, orestovanými nasucho nebo na troše oleje, ale také s chlebovými krutony, s trochou rozdrobeného plísňového sýra nebo s kopečkem hustého řeckého jogurtu. Velmi dobrá je dýňová polévka posypaná na oleji orestovanými plátky česneku nebo jen trochu pokapaná balzamikovou redukcí a ozdobená čerstvými bylinkami, ale i klíčky nebo microgreens.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *