Hrášková krémová polévka podle mě

Polévky Rychlé Vegetariánské

 // 

hraskovy_krem

Je to podle mého soudu jedna z nejjednodušších polévek, ale současně z těch, jejichž recept musí mít člověk dokonale vychytaný, pochopitelně s přihlédnutím k osobním chuťovým preferencím. Jinými slovy řečeno: Není hrášková krémová jako hrášková krémová 🙂

I ta moje oblíbená verze téhle polévky, ke které jsem se časem dopracoval, je ze zeleného zmrazeného, případně čerstvého hrášku. Tedy rozhodně nikdy, opravdu nikdy ne z toho našedlého, rozměklého hrášku, či spíše „hrášku“ v konzervě, to jakoby byla úplně jiná ingredience. Do hráškové krémové polévky kromě cibule přidávám i kousek pórku, se zeleninovým vývarem také bramboru na zahuštění, vedle pepře z koření ještě estragon a libeček, a pak už jen smetanu. A pochopitelně nesmějí chybět krutony z bílého pečiva 🙂

Hrášková krémová polévka s krutony

  • doba přípravy: asi 20 minut
  • náročnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 středně velká cibule
  • asi polovina bílé spodní části menšího pórku
  • 1 lžíce másla
  • 300 g mraženého zeleného hrášku
  • 1 středně velká brambora
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička sušeného estragonu
  • 2 špetky sušeného libečku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 200 ml smetany na vaření

na krutony:

  • 1 starší rohlík
  • 2 lžíce másla

k podávání:

  • pažitka

postup:

Nejdřív připravím krutóny. Starší rohlík nakrájím na kostičky a ty na másle za častého míchání opeču do lehce zlatavé barvy.

Cibuli oloupu a nadrobno nakrájím. Bílou část pórku zbavím kořenové části a nevzhledných částí, omyju a nakrájím na jemná půlkolečka. Bramboru oloupu, omyju a nakrájím na drobné kostičky, stroužky česneku oloupu a nahrubo nasekám.

V hrnci na másle nechám zesklovatět cibuli, přidám pórek a asi 3 minuty za občasného míchání restuji. Přihodím zmrazený hrášek, kostičky brambory a posekaný česnek, zvýším teplotu plotýnky a za stálého míchání restuji další asi 2 minuty.

Potom základ polévky zaleju zeleninovým vývarem, okořením estragonem, libečkem a mletým pepřem, osolím, přivedu k varu a zvolna vařím asi 5 minut, kostičky brambory by měly být měkké.

Tyčovým mixérem polévku rozmixuji, přileju smetanu a už jen prohřeju, v případě potřeby dosolím nebo dopepřím.

V talířích polévku sypu posekanou pažitkou a doplním osmaženými krutony.

Ještě něco k tomu:

  • Aby si polévka zachovala svěží zelenou barvu, nesmí se hrášek v polévce dlouho vařit, jinak zešedne. Proto i brambory krájím na opravdu malé kostičky, aby brzy změkly.
  • Místo krutonů z bílého pečiva někdy krémovou hráškovou polévku v talířích doplňuji kostičkami opražené dobré slaniny.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *