Je to podle mého soudu jedna z nejjednodušších polévek, ale současně z těch, jejichž recept musí mít člověk dokonale vychytaný, pochopitelně s přihlédnutím k osobním chuťovým preferencím. Jinými slovy řečeno: Není hrášková krémová jako hrášková krémová 🙂
I ta moje oblíbená verze téhle polévky, ke které jsem se časem dopracoval, je ze zeleného zmrazeného, případně čerstvého hrášku. Tedy rozhodně nikdy, opravdu nikdy ne z toho našedlého, rozměklého hrášku, či spíše „hrášku“ v konzervě, to jakoby byla úplně jiná ingredience. Do hráškové krémové polévky kromě cibule přidávám i kousek pórku, se zeleninovým vývarem také bramboru na zahuštění, vedle pepře z koření ještě estragon a libeček, a pak už jen smetanu. A pochopitelně nesmějí chybět krutony z bílého pečiva 🙂
Hrášková krémová polévka s krutony
- doba přípravy: asi 20 minut
- náročnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 středně velká cibule
- asi polovina bílé spodní části menšího pórku
- 1 lžíce másla
- 300 g mraženého zeleného hrášku
- 1 středně velká brambora
- 2 stroužky česneku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička sušeného estragonu
- 2 špetky sušeného libečku
- mletý černý pepř
- sůl
- 200 ml smetany na vaření
na krutony:
- 1 starší rohlík
- 2 lžíce másla
k podávání:
- pažitka
postup:
Nejdřív připravím krutóny. Starší rohlík nakrájím na kostičky a ty na másle za častého míchání opeču do lehce zlatavé barvy.
Cibuli oloupu a nadrobno nakrájím. Bílou část pórku zbavím kořenové části a nevzhledných částí, omyju a nakrájím na jemná půlkolečka. Bramboru oloupu, omyju a nakrájím na drobné kostičky, stroužky česneku oloupu a nahrubo nasekám.
V hrnci na másle nechám zesklovatět cibuli, přidám pórek a asi 3 minuty za občasného míchání restuji. Přihodím zmrazený hrášek, kostičky brambory a posekaný česnek, zvýším teplotu plotýnky a za stálého míchání restuji další asi 2 minuty.
Potom základ polévky zaleju zeleninovým vývarem, okořením estragonem, libečkem a mletým pepřem, osolím, přivedu k varu a zvolna vařím asi 5 minut, kostičky brambory by měly být měkké.
Tyčovým mixérem polévku rozmixuji, přileju smetanu a už jen prohřeju, v případě potřeby dosolím nebo dopepřím.
V talířích polévku sypu posekanou pažitkou a doplním osmaženými krutony.
Ještě něco k tomu:
- Aby si polévka zachovala svěží zelenou barvu, nesmí se hrášek v polévce dlouho vařit, jinak zešedne. Proto i brambory krájím na opravdu malé kostičky, aby brzy změkly.
- Místo krutonů z bílého pečiva někdy krémovou hráškovou polévku v talířích doplňuji kostičkami opražené dobré slaniny.