Takový malý svátek: hruškové čatní

Ostatní Sezónní Vegetariánské

 // 

hruskove_catni

Čatní prostě miluju čím dál víc. Nejenže jsem z generace, kdy dřív u nás tahle původem indická pochutina běžná nebyla a proto jsem čatní objevil až ve věku kuchyňské zralosti, ale hlavně: Čím déle čatní potkávám, tím víc zbožňuji vedle té jeho úžasně široké palety všech možných chutí a tím pádem i využití k masu, paštikám, sýrům nebo třeba do sendvičů také fakt, že na skvěle chutnající čatní se dá při jeho poměrně snadné přípravě zužitkovat mnohé – zelenina i ovoce, přísady čerstvé i sušené, kvality prvotřídní i té ne úplně špičkové.

Ne, že bych to potřeboval, ale čatní navíc povzbuzuje chuť k jídlu a také stimuluje zažívání 🙂 A k tomu to úžasné dobrodružství, které v kuchyni při skládání výsledné chuti čatní zažíváte, při přidávání všelikého méně či více exotického koření, octů nebo třeba citrusové kůry, jakkoli i v případě čatní platí, že méně znamená více… Zkrátka a dobře: Aspoň pro mne pokaždé čatní znamená takový malý svátkek 🙂

To následující čatní jsem dělal před pár dny, když docela velký košík hrušek ve špajzu začal volat po zpracování. I v tomto případě jsem si přípravu té asi desítky skleniček vrchovatou měrou užil a už se moc těším, až první z nich na stole otevřu. Určitě to bude brzy 🙂

Hruškové čatní

  • doba přípravy: asi 60 minut + asi 2 hodiny varu + asi 20 minut sterilování
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 3 kg pevnějších hrušek
  • 10 větších červených cibulí
  • 3 stroužky česneku
  • 6 lžic olivového oleje
  • 300 g třtinového cukru
  • 300 ml jablečného octa
  • 1 lžíce drobně nakrájeného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička čerstvě ostrouhané kůry z bio citronu
  • 1 badyán
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 2 špetky mleté skořice
  • špetka mletého kardamomu
  • špetka chilli
  • mletý černý pepř
  • asi 2 lžičky soli
  • 50 g rozinek

postup:

Nejdříve si připravím cibuli a hrušky. Červenou cibuli oloupu a nakrájím na asi půlcentimetrové klínky, hrušky omyji, rozčtvrtím, odstraním z nich jadřince, stopky a bubáky a trochu je pokrájím.

Do velkého hrnce naliji jablečný ocet i olivový olej, přisypu třtinový cukr, přidám omytý a najemno nasekaný kořen čerstvého zázvoru, oloupané a nahrubo nasekané stroužky česneku, čerstvě ostrouhanou citronovou kůru i všechno koření – v hmoždíři roztlučený badyán, mletý římský kmín, sušený tymián, mletou skořici, mletý kardamom, chilli a mletý černý pepř, přidám i sůl. Přivedu k velmi mírnému varu, přihodím připravenou cibuli i hrušky a bez poklice za občasného míchání vařím jednu až dvě hodiny, do konzistence hustšího sirupu. Na posledních asi 5 minut přihodím rozinky.

Plním ještě horké do dobře vymytých a suchých skleniček, které hned zavíčkuji a na chvíli otočím dnem vzhůru. Pak čatní pro jistotu steriluji asi 20 minut v troubě, rozehřáté na 150 stupňů, v hlubokém plechu, asi zpola naplněném horou vodou.

Skleničky s čatním uložím v chladnu a temnu.

Ještě něco k tomu:

  • Pokud čatní nechcete skladovat delší dobu a spotřebujete je v řádu týdnů či několika málo měsíců, stačí skleničky bez sterilïzace uložit do lednice, případně jinam do chladna.
  • Při přípravě čatního dejte namísto přesného rozpisu a množství jednotlivých surovin přednost především výsledné chuti.
  • Čatní připravíte prakticky z jakéhokoli ovoce či zeleniny. Výborná je do čatní cibule, jako základ chuti můžete zvolit místo hrušek také mango, meruňky, broskve, švestky, jablka, ale i třešně, reberboru, fíky nebo ananas. Dobré je přidat i trochu rozinek nebo brusinek, vyzkoušet můžete kokos nebo mandle. V čatní můžete zužitkovat i papriky, rajčata, dýně, cukety nebo lilky.
  • Na 1 kg ovoce a zeleniny je potřeba asi 300 až 330 g cukru a 200 až 220 ml jablečného, případně vinného octa. 
  • Mezi nejvděčnější koření do čatní patří chilli papričky, kardamom, hřebíček, koriandr, římský kmín, pepř, skořice, zázvor, hořčice, muškátový oříšek, skvělá je citronová nebo pomerančová kůra, nezapomeňte na sůl. I v případě koření znamená, že méně je více, kouzlo čatní je v jednoduchosti.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *