Jehněčí karbanátky s kapustou

Hlavní jídla

 // 

Není to tak dlouho, co nám někdo zaklepal na okno. Byla to sousedka, v ruce držela balíček. „Zabíjeli jsme, nesu vám kousek jehněčího…“ Tak tohle se vám v Praze nemůže stát… Vím, nepíšu o tom poprvé, ale i po těch pěti letech prakticky dnes a denně blahořečím osudu, že jsme se na vesnici z metropole přestěhovali 🙂

Co ale jen s tím jehněčím? Zkušeností s ním moc nemám, ale nápady snad (zatím) ano 🙂 Zkouším tedy přemýšlet: Už dlouho jsem měl chuť na kapustové karbanátky, jedno z jídel mého dětství, které se časem z jídelníčků prakticky vytratilo. Pěknou hlávku kapusty jsme přitom měli ve špajzu. A tak mně prošlo hlavou, že jehněčí a kapusta by si vlastně mohly docela dobře rozumět… Jasně, ve chvíli bylo rozhodnuto: Zkusím udělat jehněčí karbanátky s kapustou!

Nápad se to ukázal být tuze dobrý. Po karbanátcích, upečených v troubě a doplněných bramborovou kaší, se jen zaprášilo 🙂 Pár se mně jich sice podařilo „zachránit“ pro mrazák, ale už i ty jsou pryč 🙂

Jehněčí karbanátky s kapustou

  • doba přípravy: asi 40 minut + asi půlden odležení karbanátkové směsi + asi 30 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 8 (16 kusů)

suroviny:

  • půlka malé nebo čtvrtina větší hlávky kapusty (asi 400 g)
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 starší rohlíky
  • 200 ml mléka
  • 400 g jehněčího masa
  • 2 vejce
  • 100 g špeku
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžička mletých semen koriandru
  • 1 lžička drceného kmínu
  • půl lžičky sušeného tymiánu
  • půl lžičky sušeného oregana
  • půl lžičky sušené majoránky
  • mletý černý pepř
  • sůl

na obalení:

  • strouhanka

na postříkání karbanátků před pečením:

  • rostlinný olej

k podávání:

  • bramborová kaše, kyselá okurka

postup:

Z kapusty odstraním případné nepoužitelné části, omyji ji a dám na pařáček do většího hrnce pod pokličku uvařit v páře, trvá to asi 15 minut. Uvařenou kapustu nechám zcela zchladnout.

Cibuli oloupu, nakrájím nadrobno a v kastrůlku na rostlinném oleji nechám za občasného míchání zesklovatět, pak ji dám zchladnout. Starší rohlíky trochu rozkrájím a zaleju mlékem, které by se do nich mělo brzy úplně vsáknout.

Jehněčí maso omyju, nakrájím na větší kostky a v robotu nebo v mlýnku najemno umelu do větší mísy. Uvařenou a zchladlou kapustu zbavím košťálu, trochu karájím a společně s namočenými rohlíky také najemno umelu.

Přidám vše ostatní – orestovanou zchladlou cibuli, vejce, na velmi drobno nakrájený špek, oloupané a prolisované stroužky česneku, bramborový škrob a také všechno koření, tedy mletý koriandr, drcený kmín, tymián, oregano, majoránku a mletý černý pepř, osolím a vše velmi dobře rukama promíchám. Masovou směs uložím ideálně na půlden do chladna odležet.

Troubu nechám rozehřát na 200 stupňů. Z odležené směsi mokrýma rukama utvořím 16 stejně velkých karbanátků, které obalím ve strouhance a rozložím na plech, vyložený pečícím papírem. Jemně je postříkám olejem a dám péct na zhruba 20 minut z jedné a dalších asi 10 minut z druhé strany. U obou stran vždy na posledních asi 5 minut přepnu troubu na funkci gril.

Jehněčí karbanátky s kapustou podávám nejlépe s bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Ještě něco k tomu:

  • Tak jako v případě karbanátků, kombinujících kapustu s jinými druhy masa, preferuji i u jehněčího poměr kapusty a masa jedna ku jedné.
  • Při pečení v troubě stačí karbanátky jemně postříkat olejem jen z jedné strany, nejlepší na to je olej ve spreji nebo v rozprašovači. Karbanátky je samozřejmě možné smažit i na rostlinném oleji, případně sádle na pánvi.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *