S mletým masem se v kuchyni potkávám moc rád, nejspíš vůbec nejraději ze všech druhů mas. Mleté se totiž dá zpracovat na mnoho způsobů. Dá se v různém poměru kombinovat, nekonečně mnoho variant pak představují možnosti jeho dochucení, a to nejen co se koření a bylinek týče, ale taky díky dalším ingrediencím v podobě rozmanitých pochutin, zeleniny, sýrů… Neváhal bych to celé přirovnat k velkému kouzlení a dobrodružství, kde člověk vrchovatou měrou může uplatnit svoji fantazii, kreativitu a v neposlední řadě taky vyhovět svým momentálním chutím, ale i tomu, co ze spíže je třeba aktuálně nejdřív spotřebovat.
Tentokrát jsem sáhnul po mletém vepřovém, namíchaném z plece a bůčku. Jako hlavní „dochucovadlo“ jsem použil celer a polotvrdý sýr, a pak ještě trochu koření a taky citronové kůry. Tyhle biftečky, nebo libo-li karbanátky jsou jemné, ale rozhodně ne mdlé chuti, šťavnaté, lehké, hodně jedlé, zkrátka výborné. Aspoň takové hodnocení jsem slyšel u nás doma 🙂
Masovo celerové biftečky
- doba přípravy: celkem asi 45 minut + asi 12 hodin odležení + asi 30 minut pečení
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 6 porcí (12 kusů)
suroviny:
- 1 starší rohlík
- 100 ml mléka
- 1 velká cibule
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 150 g vepřové plece
- 350 g vepřového bůčku (bez kosti)
- 150 g bulvy celeru
- 75 g goudy
- 2 vejce
- 2 lžíce jemných ovesných vloček
- 1 lžíce bramborového škrobu
- kůra z 1 bio citronu
- 1 lžíce sušené celerové nati
- 1 lžíce sušené petrželové nati
- 2 lžíce sušeného libečku
- 1 lžička drceného kmínu
- mletý černý pepř
- sůl
na potření karbanátků před pečením:
- rostlinný olej
postup:
Rohlík trochu pokrájím a namočím na chvíli do mléka. Cibuli oloupu, nadrobno nakrájím, na oleji orestuji do sklovata a nechám zchladnout.
Vepřovou plec i bůček očistím, omyju a v robotu společně s namočeným rohlíkem najemno umelu do větší mísy. Oloupaný celer i sýr nastrouhám najemno a přidám k umletému masu. Přidám i vejce, ovesné vločky smíchané s bramborovým škrobem, zchladlou orestovanou cibuli, ostrouhanou kůru z omytého bio citronu a všechno koření, tedy sušenou celerovou, petrželovou i libečkovou nať, drcený kmín, mletý černý pepř a také sůl. Masovou směs velmi dobře prochám a dám ideálně na půlden odležet do chladna.
Před závěrečnou přípravou nechám troubu rozehřát na 180 stupňů. Z odležené masové směsi vytvořím dvanáct stejně velkých karbanátků, které vyrovnám na plech, vyložený pečícím papírem. Karbanátky lehce potřu rostlinným olejem a dám péct do rozehřáté trouby asi na 30 minut. V polovině pečení je otočím (znovu je potírat olejem už není třeba), na závěrečných 5 minut pečení přepnu troubu na program gril.
Podávám s různě upravenými bramborami nebo bramborovým salátem, s hranolkami a tatarkou, ale i jen tak s chlebem, hořčicí, kyselou okurkou nebo se zeleninovým salátem.
Ještě něco k tomu:
- Sýr i do mletých mas používám pokud možno kvalitní, jeho horší kvalita je i na chuti biftečků poznat.
- Podle tohoto receptu se dá zpracovat i zbytek ze střívka vytlačené bílé vinné nebo smetanové klobásy, poměr vepřové plece a bůčku je v ní totiž zhruba stejný.
- Bylinky v sezoně přidávám čerstvé, podle chuti a možnost se jejich složení dá obměňovat. Do těchto biftečků je dobrý například také tymián nebo rozmarýn.