Kedlubnová polévka s kroupami podle babičky

Polévky Vegetariánské

 // 

kedlubnova_polevka_s_kroupami

Teď, mimo sezónu, kdy ceny zeleniny v obchodech šplhají do astronomické výše, se hlavně snažím využít její zásoby, uložené ve špajzu a v mrazáku. Jsme totiž hodně zeleninoví, bez aspoň jednoho jídla se zeleninou si vlastně ani neumím vaření a stolování představit.

Od podzimu v mrazáku odpočívaly mimo jiné také kedlubny, a tak volba padla tentokrát na ně. Kedlubnových receptů jsem na blog už několik dával (najdete tady gratinované kedlubny s bramborami, kedlubnový bramborák se sázeným vejcem nebo kedlubnové zelí, ale je tu také kedlubnová polévka s vaječnou jíškou, kedlubnová polévka s celestýnskými nudlemi i kedlubnová polévka s bramborami, zakysanou smetanou a vejcem), ovšem tentokrát jsem si vzpomněl na babičku a její kedlubnovou polévku s kroupami. Chutná mně už od mala a vydrželo mně to až do dnešních dnů 🙂

Kedlubnová polévka s kroupami

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 2 hodiny namáčení krup (není nezbytné) + asi 25 minut var
  • náročnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 velká nebo 2 menší kedlubny
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1200 ml drůbežího vývaru
  • 1 menší hrst ječných krup
  • 1 lžíčka sušeného libečku
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • jemně sekaná nať hladkolisté petrželky

postup:

Kroupy důkladně propláchnu studenou vodou a pokud je to možné, předem je namočím aspoň na dvě, tři hodiny.

Ve větším hrnci na másle za občasného míchání do sklovata orestuji oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Tu pak zapráším lžící hladké mouky, kterou chvíli restuji. Cibulovou jíšku pak zaliji studeným drůbežím vývarem a dobře rozšlehám. Přihodím namočené a slité kroupy, osolím, opepřím, přidám libeček a přivedu k mírnému varu. Zvolna vařím, dokud kroupy nejsou skoro měkké. Trvá to asi 15 až 25 minut, podle toho, zda a jak dlouho byly kroupy předem namočené.

Během varu krup oloupu kedlubny a nastrouhám je na okurkovém struhadle. Asi 5 až 10 minut před tím, než se kroupy dovaří, k nim přihodím nastrouhané kedlubny.

Hotovou polévku v případě potřeby dosolím nebo dopepřím. V talířích posypu jemně nasekanou natí hladkolisté petrželky.

Ještě něco k tomu:

  • Pokud nemáte čas propláchnuté kroupy předem namočit, nevadí, jen je budete vařit asi o 10 až 15 minut déle. Já osobně kroupy, podobně jako i třeba luštěniny často namáčím a vařím ve větším množství a ukládám je do mrazáku. Ušetřím tím opravdu hodně času.
  • V sezóně samozřejmě použijte libeček čerstvý. Zkusit místo libečku můžete i jiné bylinky, například tymián.
  • Trochu jinou variantu této polévky získáte, když místo ječných krup použijete ovesné vločky, pohanku nebo rýži.
  • Kedlubny zmrazuji již oloupané a nakrájené na nudličky nebo kostičky, předvařené v mikrovlnné troubě, ideálně v páře.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *