Teď, mimo sezónu, kdy ceny zeleniny v obchodech šplhají do astronomické výše, se hlavně snažím využít její zásoby, uložené ve špajzu a v mrazáku. Jsme totiž hodně zeleninoví, bez aspoň jednoho jídla se zeleninou si vlastně ani neumím vaření a stolování představit.
Od podzimu v mrazáku odpočívaly mimo jiné také kedlubny, a tak volba padla tentokrát na ně. Kedlubnových receptů jsem na blog už několik dával (najdete tady gratinované kedlubny s bramborami, kedlubnový bramborák se sázeným vejcem nebo kedlubnové zelí, ale je tu také kedlubnová polévka s vaječnou jíškou, kedlubnová polévka s celestýnskými nudlemi i kedlubnová polévka s bramborami, zakysanou smetanou a vejcem), ovšem tentokrát jsem si vzpomněl na babičku a její kedlubnovou polévku s kroupami. Chutná mně už od mala a vydrželo mně to až do dnešních dnů 🙂
Kedlubnová polévka s kroupami
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 2 hodiny namáčení krup (není nezbytné) + asi 25 minut var
- náročnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 velká nebo 2 menší kedlubny
- 1 menší cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1200 ml drůbežího vývaru
- 1 menší hrst ječných krup
- 1 lžíčka sušeného libečku
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- jemně sekaná nať hladkolisté petrželky
postup:
Kroupy důkladně propláchnu studenou vodou a pokud je to možné, předem je namočím aspoň na dvě, tři hodiny.
Ve větším hrnci na másle za občasného míchání do sklovata orestuji oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Tu pak zapráším lžící hladké mouky, kterou chvíli restuji. Cibulovou jíšku pak zaliji studeným drůbežím vývarem a dobře rozšlehám. Přihodím namočené a slité kroupy, osolím, opepřím, přidám libeček a přivedu k mírnému varu. Zvolna vařím, dokud kroupy nejsou skoro měkké. Trvá to asi 15 až 25 minut, podle toho, zda a jak dlouho byly kroupy předem namočené.
Během varu krup oloupu kedlubny a nastrouhám je na okurkovém struhadle. Asi 5 až 10 minut před tím, než se kroupy dovaří, k nim přihodím nastrouhané kedlubny.
Hotovou polévku v případě potřeby dosolím nebo dopepřím. V talířích posypu jemně nasekanou natí hladkolisté petrželky.
Ještě něco k tomu:
- Pokud nemáte čas propláchnuté kroupy předem namočit, nevadí, jen je budete vařit asi o 10 až 15 minut déle. Já osobně kroupy, podobně jako i třeba luštěniny často namáčím a vařím ve větším množství a ukládám je do mrazáku. Ušetřím tím opravdu hodně času.
- V sezóně samozřejmě použijte libeček čerstvý. Zkusit místo libečku můžete i jiné bylinky, například tymián.
- Trochu jinou variantu této polévky získáte, když místo ječných krup použijete ovesné vločky, pohanku nebo rýži.
- Kedlubny zmrazuji již oloupané a nakrájené na nudličky nebo kostičky, předvařené v mikrovlnné troubě, ideálně v páře.