Změna ve znamení kedlubnů

Přílohy Rychlé

 // 

Kedlubnové zelí

Vepřo knedlo zelo – typicky české jídlo. To zelo ale může být nejen kysané či sladké, ale není od věci čas od času udělat i změnu: Připravte si zelí kedlubnové.

Jsem přesvědčený o tom, že podobně jako v jinde začne i u stolu být každý stereotyp dřív nebo později ubíjející. Každá, byť sebedrobnější změna v seznamu jídel, která máte v kuchařském repertoáru, je velmi osvěžující. Podobné to bude i se zelím kedlubnovým.

Kedlubnové zelí můžete podávat prakticky všude tam, kde jste zvyklí na zelí hlávkové, ať už dušené sladké nebo kysané – třeba k již zmíněné vepřové pečeni, ale i k huse či kachně nebo k sekané s bramborem či třeba k jitrnicím. Naše babičky kedlubnové zelí dělávaly zcela běžně, dnes ale už bohužel začíná být na talíři spíš raritou. Nebojte se to změnit, určitě nebudete litovat. Zvlášť teď, kdy sezóna kedlubnů vrcholí.

 

Kedlubnové zelí

  • doba přípravy: asi 20 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 3 větší kedlubny
  • 2 lžíce sádla
  • 2 středně velké cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 5 lžic zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 1 lžička kmínu
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • asi 2 lžičky vinného octa
  • asi 1 lžička krystalového cukru
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

postup:

Ve větším kastrole na sádle orestuji za občasného míchání oloupanou a hruběji nakrájenou cibuli do sklovata. Mezitím oloupu a na nudličkovém struhadle nastrouhám kedlubny, které vsypu na orestovanou cibuli. Osolím, opepřím, okmínuju, přidám i bobkový list a nové koření a zaleju trochou zeleninového vývaru nebo vody. Promíchám a pod poklicí dusím asi 10 minut, několikrát zamíchám.

Měkké kedlubny zapráším hladkou moukou, dobře promíchám a ještě asi 3 minuty za častějšího míchání podusím. Nakonec vyjmu bobkový list i nové koření a dochutím octem a cukrem, případně dosolím a dopepřím.

 

Ještě něco k tomu:

  • Na kedlubnové zelí můžete použít nejen běžné kedlubny, ale i takzvanou kedlubnu gigant, lépe řečeno část z ní. Vyhýbat byste se jen měli kedlubnům, které začínají dřevnatět. Dřevnaté části je třeba odstranit, ani po dušení dobré nebudou.
  • Místo moukou můžete kedlubnové zelí zahustit strouhanou bramborou, kterou přidáte hned zkraje a dusíte společně s kedlubnami.
  • Kedlubnové zelí můžete vylepšit i hrstičkou rozinek, přidaných pár minut před koncem dušení kedlubnů.
  • Jste-li vegetariáni, místo sádla použijte jiný, vámi preferovaný tuk.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *