Kudlásky, kuřátka, mráčky…

Polévky Rychlé Vegetariánská

 // 

IMG_8395

Tuhle polévku mám už odmala obzvlášť rád, a to kvůli zdrcnutému vajíčku – ta jsem totiž už jako dítě velmi miloval 🙂 I kedlubny jsme mívali na stole docela často, čerstvě vytržené z našeho malého záhonku za domem. Krom vzpomínky na dětství mám kedlubnovou polévku s vaječnou jíškou spojenou také s jarem, kdy si jednu z prvních čerstvých zelenin rád dopřávám právě v této úpravě. Druhou, trochu podobnou polévkou je mrkvová s vaječnou zavářkou, které jsem se tady zmiňoval před pár lety (recept najdete zde).

Vaječná jíška má nejen mezi dětmi spoustu pojmenování – kudlásky, kuřátka, mráčky, drchmolky, pucky, chundelky, hadry… Je přitom jedno, že vaječná jíška vlastně tou pravou jíškou není a polévku rozhodně nezahustí. Na oblibu takové polévky to ale má pramalý vliv 🙂

Kedlubnová polévka s vaječnou jíškou

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 15 minut varu
  • náročnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 středně velký kedluben
  • 1 středně velká cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce pšeničné krupice
  • 1000 ml drůbežího vývaru
  • 1 lžíce nahrubo sekaných listů libečku
  • mletý čený pepř
  • sůl

k podávání:

  • pažitka nebo hladkolistá petrželka

postup:

Ve větším hrnci na másle zpěním oloupanou a drobněji nakrájenou cibuli, přisypu krupici a za stálého míchání ji osmahnu. Pak přidám vejce, rozšlehané se špetkou soli ve lžíci studené vody a stále míchám, dokud se vejce nesrazí.

Základ polévky zaliji drůbežím vývarem, přidám oloupaný a na kratší nudličky nakrájený kedluben a také posekané listy libečku. Osolím, opepřím a přivedu k varu. Vařím asi 10 až 15 minut, dokud kedluben nezměkne.

Polévku podávám posypanou trochou jemně nasekané pažitky nebo natě hladkolisté petrželky.

Ještě něco k tomu:

  • Pokud máte kedluben ještě se svěžími listy, ty nejmenší z nich nevyhazujte, ale nadrobno je nasekejte a přidejte do polévky.
  • Podobnou polévku můžete uvařit i z jiné zeleniny, dobrá je třeba z pórku, ze zeleného hrášku a z kořenové zeleniny.
  • Místo pšeničné krupice můžete použít dětskou krupičku nebo hrubou mouku.

Napsat komentář