Kedluben je myslím dost podceňován, spousta lidí ho zná jen v syrovém stavu a možná ještě v jedné „univerzální“ zeleninové polévce. Přitom jenom polévek se z ní dá připravit celá řada, kdy každá je úplně jiná, kedlubny se krom toho dají zapékat, plněné nebo jen tak, také dusit, smažit, použít do salátů.
Kedluben stojí za to nepřehlížet nejen kvůli jejich svěží chuti, ale i kvůli jejich samotnému obsahu. Je v nich spousta minerálů, vitamíny, vláknina a mají prý dokonce i protirakovinné účinky.
Následující polévka je tak trochu variací známé kulajdy, ovšem bez hub a bez kopru. Je velmi dobrá a přitom jednoduchá a rychlá. Vyzkoušejte! 🙂
Kedlubnová polévka s brambory, zakysanou smetanou a vejcem
- doba přípravy: asi 15 minut + asi 15 minut vaření
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 1 střední kedluben
- 2 střední brambory
- 2 zelené naťové cibulky
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1000 ml zeleninového vývaru
- půl lžičky kmínu
- půl lžičky sušeného libečku
- 200 ml zakysané smetany
- mletý černý pepř
- sůl
- 1 lžíce cukru krupice
- 2 vejce
- pažitka k podávání
postup:
Na másle zpěním na menší kolečka nasekanou naťovou cibulku, přidám na nudličky nakrájený kedluben a ještě chvíli za občasného zamíchání restuji. Pak přisypu hladkou mouku a za stálého míchání ji mírně opražím. Přiliju zeleninový vývar a dobře promíchám, tak aby v polévce nebyly z mouky žmolky. Podle chuti osolím, přidám kmín a libeček a na nudličky nakrájené brambory, přivedu za občasného zamíchání k varu a vařím 15 minut, to už by kedlubna a brambory měly být měkké. Za stálého míchání přidám zakysanou smetanu, opepřím, přidám cukr, případně ještě dosolím a ještě trochu polévku prohřeju, už ji ale nevařím.
Do každého talíře s polévkou dám polovinu vejce, která během varu polévky uvařím v samostatném hrnku na hniličku (trvá to asi 5 minut od vložení vajec do vařící vody), polévku sypu pažitkou.