Tenhle koláč mám spojený s dětstvím, ze všech moučníků – a že jich bylo – tento máma pekla asi nejčastěji. Dobré těsto naspod i navrchu a mezitím šťavnatá vrstva jablíček. To vše bohatě pocukrováno, s opojnou vůní skořice a jablek.
Podobných receptů je celá řada a já ten mámin sice nemám, ale ze všech možných je právě tenhle oné vzpomínce na moje dětství nejblíž. Pochutnejte si! 🙂
Křehký jablečný koláč
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 60 minut chlazení těsta + asi 30 minut pečení
- obtížnost: snadné
suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 80 g cukru moučky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 125 g másla
- 100 ml mléka
- 1 žloutek
- 1 bílek na potření
náplň:
- 1 kg jablek
- hrst jader vlašských ořechů
- hrst rozinek
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce bramborového škrobu (Solamyl)
- půl lžičky mleté skořice
- špetka kyseliny citrónové
- moučkový cukr na posypání koláče
postup:
Mouku a cukr proseju do mísy, přidám kypřící prášek a sůl a promíchám. Do směsi nastrouhám máslo a znovu promíchám. Přidám mléko smíchané s odděleným žloutkem a rukama rychle vypracuji těsto. To uložím do potravinářské fólie nejméně na jednu hodinu do lednice.
Na okurkovém struhadle nastrouhám omytá a jadřinců zbavená jablka, přidám na menší kousky rozlámaná jádra vlašských ořechů, rozinky, cukr, kyselinu citrónovou a skořici, popráším Solamylem a vše promíchám.
Vymažu pekáček nebo menší hlubší plech. Vychlazené těsto z lednice rozdělím na dvě poloviny. První rozválím na lehce pomoučeném vále na placku o velikosti pekáčku a pomocí válečku, na který placku navinu, ji přenesu do pekáčku. Na placku zlehka rozetřu směs jablek a přiklopím ji druhou plackou, vyválenou z druhé poloviny těsta.
Vrchní placku potřu rozšlehaným bílkem a vidličkou ji asi na deseti místech propíchám. Peču při 180 stupních asi 30 minut do růžova. Po vychladnutí pocukruju, nakrájím ostrým nožem a přendám na mísu.
Ještě něco k tomu:
- Jablka loupat nemusíte, slupky v koláči vůbec nevadí, ba možná naopak.
- Rozinky do náplně přidejte suché, není tedy třeba je namáčet v rumu, vlhkost nasají z nastrouhaných jablek.
- Místo kyseliny citrónové můžete náplň zakápnout trochou citrónové šťávy.
- Pokud máte jablka příliš šťavnatá, lze náplň zahustit trochou strouhanky.
- Místo másla můžete použít i některý z tuků na pečení, třeba Heru, Solamyl lze nahradit kukuřičným škrobem.