Kynutý štrůdl

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

První jabloíčka teď míváme každé léto z domácí úrody. Sloupovitá jabloň, kterou jsme u nás na dvoře asi před deseti lety zasadili, roste sice část dne ve stínu vysoké stodoly, ale i tak mívá dobrých, šťavnatých a dobře vyzrálých jablek požehnaně, rok od roku víc a víc. Ty ve spodní části stromu si sice potají spolehlivě očeše naše Terka, fenka českého fouska, ale i tak jich nahoře na nás zbyde pořád ještě dost 🙂

A co by to bylo mít domácí jablíčka, a přitom z těch méně „podařených“, trochu krabatých nebo naďobnutých od vos neupéct štrůdl. Pár receptů na záviny s jablky jsem si sem sice už ukládal (odkazy připojím na závěr), ale ono těch všemožných a hodně dobrých podob štrůdlového těsta je skutečně požehnaně! Ač je ten dnešní z kynutého těsta, jeho příprava moc času nezabere. Těsto vykyne docela rychle, velice příjemně se s ním při vyvalování pracuje a hlavně: I tenhle štrůdl u nás doma pokaždé velice chutná 🙂

Kynutý jablečný štrůdl

  • doba přípravy: asi 45 minut + celkem asi 45 minut kynutí + asi 30 minut pečení
  • obtížnost: snadné

suroviny:

na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 21 g čerstvého droždí (půl kostky)
  • 100 g mléka
  • 140 g másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • špetka soli

na náplň:

  • asi 500 g jablek (5 středně velkých jablek)
  • 2 hrsti rozinek
  • 2 až 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 lžíce perníku na strouhání

na pomoučení válu před rozválením těsta:

  • hladká mouka

na potření a posypání před pečením:

  • 1 vejce
  • hrubý třtinový cukr

postup:

Do mísy od hnětače proseju hladkou mouku. Do důlku v ní nasypu cukr, rozdrobím droždí a to zaliju částí vlahého mléka a vidličkou trochu promíchám s okolní moukou. Pod utěrkou nechám vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.

K mouce se vzešlým kváskem na hrubém struhadle nastrouhám máslo, přileju zbytek mléka, přidám celé vejce i samotný žloutek a přisypu špetku soli. V hnětači uhnětu hladké, kompaktnější těsto, které nechám pod utěrkou při pokojové teplotě kynout asi půl hodiny,

Zatím si připravím náplň do štrůdlu. Jablka omyju, osuším, rozkrojím, zbavím stopek, jádřinců a případných dalších nechtěných částí a i se slupkou nakrájím na drobnější kostičky. Ty promíchám s rozinkami, krupicovým cukrem a mletou skořicí. Zvlášť nastrouhám perník. Ke konci kynutí těsta nechám předehřát troubu na 180 stupňů.

Vykynuté těsto trochu propracuju, vyklopím na lehce pomoučený vál a rozválím do obdélníku o velikosti zhruba standardního plechu do trouby. Zhruba v jedné třetině plátu těsta nejprve rovnoměrně nasypu podélný pruh nastrouhaného perníku a na ten rozložím jablečnou náplň. Od druhého konce těsto zavinu a konec těsta zastrčím dospod závinu, dobře uzavřu jeho konce. Závin přenesu na plech, vyložený pečícím papírem a při pokojové teplotě nechám ještě asi 15 minut kynout.

Před vložením do trouby závin potřu rozšlehaným vejcem a posypu třinovým cukrem. Peču asi půl hodiny do lehce zlatavé barvy.

Závin krájím až částečně nebo úpně zchladnutý.

Ještě něco k tomu:

  • Máslo do těsta strouhám jen mírně při pokojové teplotě povolené, tedy ne úplně tuhé, ale ani měkké.
  • Uhnětené těsto je mírně lepivé, během kynutí ale zpevní tak, že jde na pomoučeném vále velmi dobře vyválet.
  • Závin dělávám tak dlouhý, aby se vešel na plech napříč. Tomu přizpůsobuji velikost plátu těsta při rozvalování.
  • Jablka do závinů raději krájím na kostičky, při pečení pustí méně šťávy. Jen když jablka nejsou šťavnatá, zhruba polovinu nahrubo nastrouhám. Rozinky do štrůdlů předem v rumu nenamáčím, vlhkost si vezmou z jablek.
  • Perník na strouhání lze nahradit rozdrcenými dětskými piškoty. Pokud jsou jablka příliš šťavnatá, část perníku nebo piškotů s kostičkami jablek (a cukrem a skořicí) smíchám.
  • Na blogu najdete i recept na křehký jablečný závin, na rychlý jablečný závin a také na křehký závin s jablky a rebarborou.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *