Vidím to jako včera. Vařil jsem si ji ve svém prvním, pronajatém bytě, krátce po nástupu do svého prvního zaměstnání, podle odkudsi vyčteného receptu. A pamatuji si také, že se nečekaně u mě tehdy zastavilo pár kolegů z práce a že i jim tato moje první polévka prý hodně chutnala. Byla to zelňačka a ve svém dodnes uschovaném prvním sešitu s opsanými recepty mám u ní poznámku Vynikající.
Od té doby uplynulo už hodně vody, ale k oné polévce z kysaného zelí se vracím s několika drobnějšími vylepšeními dodnes a mám ji moc rád. U nás doma bývá s čerstvě upečeným rohlíkem i k večeři.
Zelná polévka s fazolemi, houbami, švestkami a uzeninou
- doba přípravy: asi 20 minut + asi 2 hodiny namáčení hub + asi 15 minut varu
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
- 250 g kysaného zelí
- 200 g fazolí v rajčatové omáčce (z konzervy)
- hrst sušených hub
- hrst sušených švestek
- 2 špekáčky
- 1200 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 velká cibule
- 1 stroužek česneku
- 100 ml zakysané smetany
- 1 lžička celého kmínu
- 1 až 2 lžíce krupicového cukru
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- pažitka
postup:
Sušené houby trochu rozlámu a předem asi na dvě hodiny namočím do malého množství horké vody.
Oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli orestuji za občasného míchání ve velkém kastrole na sádle do sklovata, ke konci na chvíli přihodím trochu posekaný česnek. Přidám pokrájené kysané zelí, houby i s vodou, v níž byly namočeny, sušené švestky, oloupané a na kostičky nakrájené špekáčky, kmín a mletý černý pepř. Přivedu k varu a vařím asi čtvrt hodiny. Na konci varu přidám fazole i s rajčatovou omáčkou, podle chuti cukr a také zakysanou smetanu, v níž jsem dobře rozmíchal hladkou mouku. Nechám už jen krátce přejít varem.
V talíři polévku sypu posekanou pažitkou.
Ještě něco k tomu:
- Fazole můžete použít i nekonzervované, předem uvařené. V tom případě přidejte společně s nímí do polévky i dvě lžíce rajčatového protlaku.
- Špekáčky používám jedině ty od našeho osvědčeného místního řezníka. Jako alternativu můžete vzít kvalitní, na kolečka nakrájenou klobásu, klidně i pikantnější, máte-li rádi. Kolečka klobásy můžete ještě před cibulí opéct na sádle a pak je vyjmout a přidat je až do hotové polévky na závěr.