Mrkev a buřty

Malá jídla Rychlé

 // 

Opečená klobása s mrkví a červenou cibulí

Karolínu Kamberskou, televizní „domácí kuchařku“ mám moc rád. U plotny se umí otáčet a přitom si na nic nehraje. Žádná rádoby „vysoká“ kuchyně, ale většinou „obyčejná“ jídla. Chtělo by se ale spíš říct neobyčejně obyčejná jídla. Karolíniny recepty totiž mají pokaždé nějaký originální, neotřelý nápad, vtip, vychytávku, prostě šmrnc. Škoda jen, že Karolka, jak jsme jí u nás doma začali říkat, poslední dobou nějak zapadla, aspoň se mně to tak zdá. Po jejím pravidelném pořadu na Primě se mně občas zasteskne a ani žádná její nová kuchařka není k mání.

Jeden z Karolíniných receptů, který mě svojí originalitou a přitom jednoduchostí dostal, spojuje zdánlivě nespojitelné: mrkev a špekáčky. Jak nečekaně dobré! Navíc, svědomí každého „buřtomilce“ musí být  v tomto případě ukonejšeno přítomností zdravé mrkve.

Recept jsem si trochu upravil, místo špekáčků občas také používám měkčí klobásy od našeho osvědčeného řezníka. A také přidávám červenou cibuli, kterou mám rád a která mně i v tomhle receptu velmi sedí. Pusťte se do toho! A děkuju, Karolko!

 

Opečená klobása s mrkví a červenou cibulí

  • doba přípravy: asi 20 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 4 měkčí klobásy
  • 8 středně velkých mrkví
  • 2 větší červené cibule
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 citrón
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

k podávání:

  • hladkolistá petrželka
  • pečivo

 

postup:

Klobásy nakrájím na asi půlcentimetrová kolečka, na stejně silná kolečka nakrájím i omytou mrkev. Oloupanou červenou cibuli nakrájím podélně na tenké měsíčky.

Kolečka klobásy opeču nasucho na pánvi a odložím je stranou. Do výpeku přidám máslo, kolečka mrkve a měsíčky červené cibule a restuji asi 5 minut, občas zamíchám. Mrkev změkne, ale měla by zůstat ještě mírně křupavá. Pak mrkvovo cibulovou směs zasypu třtinovým cukrem a přidám šťávu z citrónu a také špetku nastrouhaného muškátového oříšku, mletého černého pepře a soli. Přihodím i opečená kolečka klobásy, která za občasného zamíchání ve směsi prohřeji.

Podávám ozdobené hladkolistou petrželkou a s čerstvým pečivem, ideálně s domácím kváskovým chlebem.

 

Ještě něco k tomu:

  • Měkká klobása by měla být kvalitní a ne úplně libová, aby směs s mrkví nebyla příliš suchá. Stejně tak nedoporučuji klobásu příliš pikantní, během přípravy se v jídle pálivost papriky z uzeniny velmi rozvine. Samozřejmě můžete použít i dobré špekáčky, hodí se ale i špalíky dobrého gothajského salámu.

Napsat komentář