Nebojte se improvizovat!

Malá jídla Rychlé Vegetariánské

 // 

Hermelínový salát

Co narychlo připravit k večeři po návratu z práce, když času není nazbyt? Jako rychlou svačinu? Co nabídnout nečekané návštěvě?

Saláty a pomazánky jsou v takové situaci tím nejlepším řešením. A vlastně i malým dobrodružstvím, kdy prakticky „z ničeho“ se vám ve chvilce podaří vykouzlit velmi dobré jídlo, nad kterým nikdo nos neohrne, a ještě si v kuchyni podle momentálních zásob ledničky můžete zaimprovizovat. Právě to je jedna z věcí, kterou já mám na vaření nejraději.

Třeba takový hermelín byste v ledničce mohli najít, co říkáte? A to ostatní už nějak alespoň z části dohromady určitě dáte! 🙂

 

Hermelínový salát

  • doba přípravy: asi 20 minut + alespoň 15 minut odležení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 4 hermelíny
  • 4 větší sterilované okurky
  • 1 velká nebo 2 menší červené papriky
  • 1 střední cibule
  • 1 zelená naťová cibulka
  • 3 lžíce sterilovaného hrášku
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička cukru moučky
  • sůl
  • čerstvý mletý pepř
  • 2 lžíce černých posekaných oliv na ozdobení

 

postup:

Hermelíny podélně rozpůlím, půlky rozkrájím na středně velké kostky. Do hlubší mísy k nim přidám drobněji nakrájené kyselé okurky, červenou papriku a naťovou cibulku, jemně nakrájenou cibuli a sterilovaný hrášek.

V rendlíku prošlehám majonézu s jogurtem, hořčicí, mletou sladkou paprikou, cukrem, solí a mletým pepřem a zálivku zlehka promíchám se směsí hermelínů a zeleniny.

Dám do lednice alespoň na 15 minut odležet. Podávám ozdobené sekanými černými olivami a mám-li po ruce, na listu čerstvého salátu. A k tomu třeba čerstvé domácí dalamánky! 🙂

 

Ještě něco k tomu:

  • Hermelíny by neměly být úplně vyzrálé a měkké, po rozkrojení by měly držet tvar. Lépe se vám hermelíny budou krájet, když je na zhruba čtvrt hodiny před přípravou salátu dáte trochu ztuhnout do mrazáku.
  • Tento salát také můžete použít na obložené chlebíčky, které dozdobíte třeba malým srpečkem hermelínu, plátkem vajíčka nebo rajčete a zelenou petrželkou či lístkem bazalky.
  • Konkrétní složení tohoto salátu můžete pochopitelně přizpůsobit aktuálním zásobám spíže či ledničky. Velmi dobrý je do hermelínového salátu například na kostičky pokrájený vařený celer nebo třeba hrubě posekaná jádra vlašských ořechů. Nebojte se improvizovat! 🙂

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *