Letošní houbařská sezóna je zahájena! 🙂 Pár prvních letošních sametových hříbků jsme koncem minulého týdne sebrali cestou lesem za vsí, při procházce s našimi psy. A co s prvními letošními houbami?
Volba nakonec padla na domácí noky, doplněné právě plátky opečených hříbků, krom toho ještě kouskem pórku, který už chtěl zužitkovat, a taky kouskem pokrájené anglické slaniny a hrstí čerstvého tymiánu.
Aby to bylo zase trochu jiné, těsto na bramborové noky jsem ochutil štědrou dávkou najemno rozmělněné celerové nati, nasušené ještě z naší loňské úrody. A na talíři před podáváním vše polepšil hoblinkami tvrdého italského sýra. Jednoduché, docela rychlé, zvlášť pokud se sáhne po hotových nocích do mrazáku. A moc dobré 🙂
Celerové noky s hříbky, pórkem a slaninou
- doba přípravy: asi 45 minut + uvaření brambor půl dne předem
- obtížnost: velmi snadné
- počet porcí: 4
suroviny:
na celerové noky:
- 500 g brambor
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g krupice
- 1 vejce
- 3 lžíce sušené celerové nati
- špetka mletého bílého pepře
- sůl
na dokončení:
- asi 400 g hříbků
- 150 g anglické slaniny
- půlka pórku (spodní bílá část)
- 2 rajčata
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce odrhnutých lístků tymiánu
- 2 lžíce olivového oleje
- mletý černý pepř
- sůl
k podávání:
- hoblinky parmazánu
postup:
Ideálně půl dne předem brambory očistím, oloupu a dám vařit do hodně osolené vody, trvá to 10 až 15 minut. Pak je odložím do chladna.
Samotnou přípravu noků začnu čištěním hříbků a jejich nakrájením na tenčí plátky. Na tenká půlkolečka nakrájím i očištěný a omytý pórek, anglickou slaninu nakrájím na tenčí a kratší hranolky. Omytá rajčata nakrájím nadrobno, oloupané stroužky česneku nahrubo nasekám. Lístky omytého a osušeného tymiánu odrhnu ze stonku.
Na přípravu celerových noků nastrouhám uvařené brambory najemno, smíchám je s oběma moukami, vejcem, sušenou celerovou natí, mletým bílým pepřem a trochou soli. Z bramborového těsta na lehce pomoučeném vále vytvořím válečky o průměru asi 3 centimetry, ty pokrájím na špalíky o délce asi 2 centimetry. Do osolené vařící vody dám noky vařit asi na 7 minut, občas je pomocí dvou vařeček nadzvednu ode dna hrnce, aby se nepřilepily ke dnu. Uvařené noky scedím a uchovám v teple.
V hluboké pánvi na olivovém oleji opeču z obou stran plátky hříbků do světle zlatavé barvy, trvat to bude něco málo přes 5 minut. Přihodím pórek, anglickou slaninu, rajčata a česnek a restuji dalších asi 5 minut. Pak přihodím lístky tymiánu, opepřím, osolím a ještě krátce restuji. Nakonec vmíchám noky, v případě potřeby je trochu prohřeju.
Jednotlivé porce na talířích sypu hoblinkami parmazánu.
Ještě něco k tomu:
- Na přípravu noků jsou ideální brambory varného typu C, tedy s vyšším obsahem škrobu. Místo sušené celerové natě je na ochucení těsta noků dobrá i bazalka nebo petrželka.
- Na přípravu se mně nejlépe osvědčila wok pánev.
- Místo parmazánu používám též sýr Grana Padano nebo Gran Moravia.