Ovocný koláč z farmy

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

kynuty_rybizovy_kolac_z_farmy_1

Recept na dnešní kynutý ovocný koláč je přece jen trochu jiný, než ty, podle nichž se v našich krajích sladké kynuté těsto většinou peče. Vedle toho, že je v něm – narozdíl od obligátního žloutku – celé vejce, spočívá hlavní rozdíl v tom, že tento koláč je doporučeno zadělat nejen mlékem, ale i syrovátkou. Tu u následujícího receptu většinou používám já – syrovátka totiž u nás často přebývá po domácí výrobě jogurtů, tvarohu a sýrů.

A co víc, jako tekutinu do tohoto těsta můžete použít také šťávu z ovoce nebo džus, případně mix všech zmíněných tekutých složek. Aspoň tak to dělá všestranná německá farmářka (ale také kunsthistorička) Cosima Belleren Quirini, od níž tento recept pochází (ano, je to ta, které i v českém překladu vyšla inspirativní kniha o domácí výrobě sýrů).

Z těsta na tento koláč tak pokaždé můžete vykouzlit trochu jinou chuť. Já do něj ještě přidávám moji oblíbenou citronovou kůru 🙂 Tohle těsto se navíc dá využít i na řadu jiných variant sladkého pečení, víc o tom pod samotným receptem. A ještě jedna ne nepodstatná věc: Hlavně v této podobě ovocného koláče na plechu těsto neztvrdne tak rychle, jako řada jiných kynutých koláčů.

A nemohu zapomenout ještě na něco: Díkybohu za dnešní prostorné, supervýkonné mrazáky! I na přelomu dubna a května tak můžete mít koláč s ovocem, které jak když jste včera natrhali 🙂

kynuty-rybizovy-kolac-z-farmy-2
Rybízový kynutý koláč z farmy

Rybízový kynutý koláč z farmy

  • doba přípravy: asi 40 minut + asi 60 minut kynutí + asi 30 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • asi 500 g červeného rybízu
  • 500 g polohrubé mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • 200 g mléka
  • 50 g másla
  • 42 g čerstvého droždí (1 kostka)
  • 1 vejce
  • kůra z 1 bio citronu
  • špetka soli

na drobenku:

  • 100 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 200 g hrubé mouky

na vymazání plechu:

  • máslo

postup:

Hluboký plech dobře vymažu máslem. Do mísy od robotu proseju polohrubou mouku, v ní vyhloubím důlek, do něj nasypu cukr a rozdrobím čerstvé droždí. Zaliji asi polovinou receptového množství jen mírně vlahého mléka a vidličkou okolní mouku s rozdrobeným droždím s cukrem trochu promíchám. Pod utěrkou nechám stát v teple asi 20 minut, než vzejde kvásek.

Mezitím připravím drobenku: V hlubší míse smíchám konečky prstů do drobivé konzistence změklé máslo, krupicový cukr a hrubou mouku.

Do mísy s prosátou moukou a vzešlým kváskem přiliji zbytek mléka, v němž jsem rozšlehal vejce. Přidám citronovou kůru, špetku soli a v robotu uhnětu hladké, lesklé a prakticky nelepivé těsto. Mísu přikrytou utěrkou dám do tepla asi na hodinu kynout, těsto by svůj objem mělo zdvojnásobit.

Troubu nechám rozpálit na 190 stupňů. Vykynuté těsto rozválím na velikost plechu a pomocí válečku na plech přenesu, urovnám a vytvořím jen velmi mírně zvednuté okraje. Těsto rovnoměrně posypu červeným rybízem a pak i připravenou drobenkou. Peču asi 30 minut, dokud se okraje koláče nezačnou oddělovat od plechu a zlátnout. Nakonec vyzkouším špejlí, zda je koláč upečený.

Ještě něco k tomu:

  • Těsto vystačí na klasický velký hluboký plech, tedy o velikosti asi 35 x 45 centimetrů.
  • Při rozvalování těsto nejspíš nebude potřeba podsypávat, prakticky by nemělo lepit. Nejlépe jde rozvalovat na sklokeramické desce. Pokud by těsto přece jen víc lepilo, podsypte jen minimem polohrubé mouky.
  • Přesná délka pečení závisí na velikosti použitého plechu a množství a druhu použitého ovoce, respektive jeho šťavnatosti.
  • Budete-li mít ovoce z mrazáku, mělo by být ne zcela úplně rozmrzlé, aby nepustilo příliš šťávy.
  • Místo polohrubé mouky můžete do tohoto těsta použít i hladkou, droždí pochopitelně i sušené (tedy bez nutnosti čekání na aktivaci kvásku).
  • Toto kynuté těsto je univerzální, můžete jej použít také například na makovky, plněné sladké bulky nebo třeba na plněný závin.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *