Párkový salát a 3 další ve stylu retro

Malá jídla Rychlé

 // 

Kdo by neměl z dob svých teenagerovských let vzpomínky na všechny ty majonézové, ale i další saláty a lahůdky, které jsme si – mnohdy cestou ze školy a potají místo oběda – s takovou chutí kupovávali. Nostalgií opředená slabost pro tyhle dobroty i mně dodneška zůstala 🙂

Už docela dost různých retro salátů a receptů na ně jsem tady, na blogu zmínil: nesmrtelný vlašský salát, svého času snad nejvíc oblíbený pochoutkový salát, jemu hodně podobný pařížský salát, pikantní salát camping nebo naopak jemný vajíčkový salát, výrazně chutnající neapolský salát nebo feferonový salát, chutě salámu a sýra skvěle spojující švýcarský sýrový salát, ale třeba i „obyčejný“, ale také moc dobrý celerový salát nebo rafinovaně jednoduchý fazolový salát s křenem alias křenové fazole.

Pro všechny ty výše vzpomínané saláty se mně podařilo dohledat původní recepty, jejich chuť je tedy opravdu autentická, „nefalšovaně“ stejná, jako u někdejších originálů. Nevlastním sice dávno před listopadem vydané Receptury studených pokrmů, kterými se socialistické výrobny lahůdek musely řídit (dnes je takhle kniha lahůdkářských norem evergreenem, antikvariáty za ni chtějí běžně i více než třítisícové částky), ale bohudík na internetu se hodně jednotlivých receptů na dotyčné lahůdkové saláty snadno dohledá 🙂

Co se mně ale nepodařilo vygooglovat, jsou původní originální recepty na následující čtyři oblíbené salátové retro stálice, které nelze – určitě nejen v mých vzpomínkách – opomenout: na párkový salát, rybí salát, salát rajčatový a také hanácký salát. A tak mně nezbylo nic jiného, než zkoušet a zkoušet a tyhle recepty prostě „vychytat“. Myslím, že se to povedlo, tady moje verze jsou 🙂

K prvnímu salátu, totiž párkovému, hned zkraje poznámka: Odhaduji, že za minulého režimu se párkový salát nejspíš začal prodávat v době, kdy se začaly objevovat takzvané svlékací, tedy loupací párky, přezdívané jako striptýzky. Párkový salát byl totiž vyrobený právě z nich. Pokud tedy tenhle salát připravuji, snažím se mít po ruce párky, plněné nikoli v jedlém střívku, ale v nejedlých plastových, které je třeba předem sloupnout.

Párkový salát

  • doba přípravy: celkem asi 25 minut + asi 30 minut zchladnutí omáčky + aspoň hodina odležení hotového salátu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 400 g párků (nejlépe loupacích)
  • 3 středně velké sterilované skladkokyselé okurky
  • 150 g sterilovaných paprik
  • 50 g sterilovaných feferonek
  • 1 větší cibule
  • 150 g majonézy

na dresink – vařenou omáčku:

  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • 1,5 lžičky krupicového cukru
  • 2 špetky mletých chilli papriček
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • pečivo

postup:

Nejdřív připravím vařenou omáčku, kterou je pak třeba nechat vystydnout. Do menšího kastrůlku naleju jablečný ocet a olej, přidám plnotučnou hořčici, kečup, worcester a také cukr, chilli, mletý pepř a sůl. Vše ruční metlou trochu prošlehám, za občasného míchání přivedu k varu a hned z plotýnky odstavím a nechám vychladnout.

Párky oloupu z umělohmotných střívek a nakrájím na tenčí kolečka, stejně nakrájím i kyselé okurky. Sterilované papriky a feferonky nechám okapat a nakrájím na tenčí a kratší proužky, cibuli oloupu a nadrobno nasekám.

Zchladlou omáčku dám do větší misky a prošlehám ruční metličkou s majonézou, případně ještě dosolím nebo jinak dochutím. Přidám pokrájené pevné ingredience a vše dobře promíchám. Hotový salát dám do chladna aspoň na hodinu odležet.

Podávám s pečivem, ideálně domácím, čerstvě upečeným.

Ještě něco k tomu:

  • Chilli přidávám podle chuti, zaměnit je možné i za sterilované pálivé feferonky.

Další z dnešní čtveřice retro salátů je salát rybí. I ten jsem míval opravdu moc rád, i dnes ho dělávám docela často. Recept je to velmi jednoduchý, v podstatě stačí mít po ruce zavináče, trochu zeleniny a majonézy (já ji nastavuji hustým řeckým jogurtem).

Rybí salát ze zavináčů

Rybí salát ze zavináčů

  • doba přípravy: asi 25 minut + asi 30 minut zchladnutí uvařené zeleniny + aspoň hodina odležení hotového salátu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 2 středně velké mrkve
  • čtvrtka malého celeru
  • 4 lžíce majonézy
  • 4 lžíce hustého řeckého bílého jogurtu
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 1 až 2 lžíce jablečného octa
  • 1 až 2 lžíce krupicového cukru
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 2 velké nebo 4 menší zavináče (včetně zelí)
  • 4 lžíce zmrazeného hrášku
  • 1 velká cibule
  • 4 menší kyselé okurky

k podávání:

  • pečivo

postup:

Mrkve i celer oloupu a očistím, omyju a dám uvařit do poloměkka, pak je nechám vychladnout.

Mezitím ve větší míse připravím zálivku salátu z majonézy, hustého řeckého jogurtu, plnotučné hořčice, worcesterové omáčky, jablečného octa, krupicového cukru, mletého černého pepře a soli. Vše velmi dobře pomocí ruční metličky prošlehám, v případě potřeby ještě dochutím.

Zavináče zbavím párátek a nechám je dobře okapat, případně v cedníku rukou trochu vyždímu. Maso nakrájím na středně velké kostky, zelí z náplně trochu nasekám a společně s rozmrazeným hráškem dám do mísy s dresinkem. Přidám i oloupanou a drobněji nakrájenou cibuli a na tenká kolečka nakrájené okurky. Dobře promíchám a hotový salát dám do chladna aspoň na hodinu odležet.

Podávám s pečivem, nejlépe domácím.

Ještě něco k tomu:

  • Mrkev a celer vařím v mikrovlnné troubě v programu steam, pára, zachovají si tak nejvíc chuti.
  • Nakrájenou cibuli je před přidáním do salátu možné v cedníku spařit horkou vodou, nemá pak tak výraznou chuť.
  • Místo hustého řeckého jogurtu je možné do dresinku použít zakysanou smetanu.
  • Velmi dobrá je i trochu pozměněná verze tohoto salátu s přidáním čerstvého nebo zmrazeného posekaného kopru.

Třetím dnešním salátem je salát rajčatový, který pochopitelně hlavně v létě miluju 🙂 Dělávám ho velmi často, v sezóně rajčat třeba i každý týden. Základní retro verzi občas rád vylepším štědrou dávkou posekané hladkolisté petrželky, někdy – třeba když tento salát podávám jako lehčí večeři – do něj přidávám i kousek na drobné kostičky nakrájeného polotvrdého salámu.

Rajčatový salát

Rajčatový salát

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 30 minut odležení hotového salátu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 4 lžíce majonézy
  • 4 lžíce hustého řeckého jogurtu
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • půl lžičky worcesterové omáčky
  • 1 lžička krupicového cukru
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 velká cibule
  • asi 6 až 8 středních rajčat
  • 1 lžíce jemně sekané natě hladkolisté petrželky

k podávání:

  • pečivo

postup:

Do větší misky dám majonézu, hustý řecký jogurt, plnotučnou hořčici, worcesterovou omáčku, cukr, mletý černý pepř a sůl. Vše ruční metličkou dobře prošlehám.

Cibuli oloupu, nakrájím na velmi tenká půlkolečka, jednotlivé půlkroužky od sebe oddělím. Omytá a osušená rajčata nakrájím na půlkolečka, najemno nasekám petrželku.

Pevné ingredience přidám do mísy k zálivce a salát zlehka, ale dobře promíchám a v případě potřeby ještě dochutím. Dám do lednice asi na půl hodiny odležet, pak ještě jednou zlehka promíchám.

Podávám s čerstvě upečenými domácími rohlíky nebo houskami.

Ještě něco k tomu:

  • Tento salát snese poměrně dost mletého pepře. Mimo sezónu používám petrželku sušenou.
  • Jak už jsem zmínil, rád do tohoto salátu přidávám i na drobnější kostičky nebo nudličky nakrájený polotvrdý salám.

Podobně jako předchozí, i ten pro dnešek poslední retro salát je velmi jednoduchý a na přípravu rychlý, ale chutný. Hanácký salát zná snad každý, jde o sterilované krouhané červené zelí, ochucené majonézou a několika málo dalšími ingrediencemi.

Hanácký salát

Hanácký salát

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi hodina odležení hotového salátu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 400 g červeného sterilovaného zelí (váha bez nálevu)
  • 160 g majonézy
  • 160 g hustého řeckého jogurtu
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • půl lžičky worcesterové omáčky
  • půl lžíce krupicového cukru
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 středně velká cibule
  • 4 větší sterilované sladkokyselé okurky

k podávání:

  • pečivo

postup:

Sterilované červené zelí scedím a nechám dobře okapat, případně v cedníku rukou trochu vyždímu.

Do větší mísy dám majonézu, řecký jogurt, hořčici, worcester, cukr, mletý černý pepř a sůl a ruční metličkou dobře prošlehám. Přidám oloupanou a drobněji nakrájenou cibuli, na tenčí kolečka nebo půlkolečka nakrájené kyselé okurky a scezené a trochu pokrájené sterilované červené zelí. Dobře promíchám, v případě potřeby dochutím a dám do chladu asi na hodinu odležet.

Salát podávám s čerstvým, nejlépe domácím pečivem. Dobrý je ale i jako příloha, třeba k domácí sekané.

Ještě něco k tomu:

  • Hustý řecký jogurt lze nahradit zakysanou smetanou.
  • Do hanáckého salátu je dobrá i čerstvá, nadrobno nasekaná pažitka nebo petrželka.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *