Čtyřikrát retro salát: feferonový, švýcarský, camping a celerový

Malá jídla Rychlé

 // 

feferonkovy_salat

Možná to je posedlost, ale na nejrůznější předlistopadové lahůdky, konzumované v nějakém tom mléčném baru nebo bistru ve stylu „na stojáka“, u nás doma docela často vzpomínáme. Ostatně už jsem tady o tom psal před pár lety, když jsem připomněl recepty na pochoutkový salát a na tradiční vajíčkový salát.

Československé státní normy v době předlistopadové velmi striktně nařizovaly, z čeho přesně a v jaké gramáži má být to které jídlo připraveno, sortiment studené kuchyně nevyjímaje. A tak se i dnes dají ony někdejší typické lahůdky podle původního originálního receptu znovu přichystat. Tak jak dnes bývá zvykem, možná někdo ony následující čtyři saláty nazve „prasárnou“, ale věřte, já si na nich i dnes moc rád pochutnám 🙂

Začínám feferonovým salátem, který jako jeden z mála z někdejšího sortimentu lahůdkových salátů neobsahoval majonézu, ale není v něm ani uzenina nebo jiné maso. Tím spíš je jeho chuť typická a rád si ji čas od času připomenu 🙂

Feferonový salát

  • doba přípravy: asi 20 minut + nejméně 2, ideálně 10 hodin odležení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 až 6

suroviny:

  • 285 g eidamu (tenké plátky)
  • 180 g sterilovaných paprik (tenkostěnné ve sladkokyselém nálevu)
  • 90 g sterilovaných kapií (silnostěnné ve sladkokyselém nálevu)
  • 90 g sterilovaných kulatých feferonek (ve sladkokyselém nálevu)
  • 180 g sterilovaných cibulek (ve sladkokyselém nálevu)
  • 100 g sterilovaného zeleného hrášku
  • 120 g rostlinného oleje
  • 5 g worcesteru
  • 20 g cukru
  • 10 g soli
  • mletý černý pepř

k podávání:

  • pečivo

postup:

Plátky sýra nakrájím na asi na třícentimetrové nudličky, na nudličky nakrájím i zcezené papriky a kapie. Kulaté feferony i sterilované cibulky také zcedím a nakrájím na tenčí půl nebo čtvrtkolečka. Odkapat dám i sterilovaný hrášek.

V míse prošlehám rostlinný olej s worcesterem, cukrem, solí a černým mletým pepřem. Přidám všechny ostatní připravené suroviny a salát dobře promíchám, v případě potřeby ještě dochutím. Nechám v lednici aspoň dvě hodiny, ideálně ale přes noc odležet.

Podávám s domácím pečivem.

Ještě něco k tomu:

  • Jednotlivé suroviny u tohoto receptu není dobré zaměňovat, salát by pak měl odlišnou chuť, než ten původní. Týká se to i kulatých feferonek, právě mimo jiné i po nich má salát svou typickou chuť. Sterilované papriky i kapie by měly být jednodruhové, tedy rozhodně ne například sterilovaný paprikový salát s cibulí.
  • Eidam na tento recept stačí třicetiprocentní, já ale raději používám čtyřiceti nebo pětačtyřicetiprocentní. Určitě by ale měl být nakrájený na tenké plátky, z celého bloku sýra tenké, stejnoměrné nudličky nakrájíte ztěží.

Řada gurmánů se podivuje nad tím, že základem následujícího švýcarského sýrového salátu je gouda, která pochází z Nizozemí. Neměl by se tedy tento salát jmenovat holandský? Někdejší československé státní normy ale mluví jasně 🙂

svycarsky_syrovy_salat
Švýcarský sýrový salát

Švýcarský sýrový salát

  • doba přípravy: asi 20 minut + nejméně 2 hodiny odležení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 až 6

suroviny:

  • 300 g goudy (plátky)
  • 100 g polotvrdého salámu (nakrájený)
  • 2 vejce
  • 100 g sterilovaných okurek
  • 50 g sterilované kapie
  • 175 g majonézy
  • 175 g zakysané smetany
  • 1 lžička worcesteru
  • 1 lžička moučkového cukru
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • pečivo

postup:

Plátky sýra i salámu a také odkapané kapie nakrájím na kratší, stejně velké nudličky, okurky nakrájím na tenká půl nebo čtvrtkolečka. Vejce, uvařená natvrdo, oloupu a pokrájím nadrobno.

V míse dobře prošlehám majonézu, zakysanou smetanu, worcester, moučkový cukr, mletý černý pepř i sůl. Přidám ostatní připravené ingredience, dobře promíchám a případně ještě dochutím. Nechám v lednici aspoň dvě hodiny odležet.

Podávám s domácím pečivem.

Ještě něco k tomu:

  • Salám do tohoto salátu se podle někdejších závazných norem používal brněnský. Nahradit se dá například turistickým salámem nebo jiným, méně výrazně kořeněným podobného typu.
  • Původní receptura obsahuje jogurt, já jej nahrazuji hustším řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Camping salát, dřív spíš salát kempink mám obzvlášť rád. Ta typická pikantní chuť použitých feferonek vás doslova nakopne 🙂 A nezaměnitelné jsou v tomto salátu i trojúhelníčky pokrájeného salámu…

camping-salat
Camping salát

Camping salát

  • doba přípravy: asi 20 minut + nejméně 2, ideálně 10 hodin odležení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 až 6

suroviny:

  • 430 g salámu typu Junior (nakrájený)
  • 120 g cibule
  • 90 g sterilovaných kulatých feferonek (sladkokyselý nálev)
  • 70 g sterilovaných okurek
  • 50 g sterilované papriky (sladkokyselý nálev)
  • 200 g majonézy
  • 50 g plnotučné hořčice
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička cukru
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • pečivo

postup:

Plátky salámu nakrájím na půlky a ty potom na třetiny, tedy na trojúhelníčky. Oloupanou cibuli nakrájím na tenká čtvrtkolečka, sterilované okurky na tenčí půlkolečka. Odkapané sterilované papriky nakrájím na kratší tenké proužky, feferony posekám na drobno.

V míse dobře, nejlépe metlou prošlehám majonézu s plnotučnou hořčicí, octem, cukrem, mletým černým pepřem a solí. Přidám všechny připravené pokrájené suroviny a vše dobře promíchám, v případě potřeby ještě dochutím. Nechám v lednici aspoň dvě hodiny, ideálně ale přes noc odležet.

Podávám s domácím pečivem.

Ještě něco k tomu:

  • Salám je nezbytné mít už předem nakrájený na tenčí kolečka. V ruce jej tak na tenko a úhledně nenakrájíte.
  • Sterilovanou papriku použijte jednodruhovou, tedy ne třeba sterilovanou směs papriky a cibule.
  • Přesné množství octa i cukru použijte podle své vlastní chuti.

Ten dnešní poslední, salát celerový je oproti těm předchozím daleko jemnější. Jemnější je už třeba jen samotná chuť povařeného celeru, narozdíl od syrového. A vlastně krom majonézy a trochy spařené cibule nic moc dalšího v tomto salátu není. Ano, v jednoduchosti je síla 🙂

celerovy-salat
Celerový salát

Celerový salát

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 minut zchladnutí celeru + nejméně 2 hodiny odležení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 až 6

suroviny:

  • 650 g očištěné bulvy celeru
  • 85 g cibule
  • 250 g majonézy
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • pečivo

postup:

Očištěné a oloupané bulvy celeru nakrájím na několik stejně velkých částí a v mikrovlnné troubě ve vhodné nádobě, mírně zastříklé vodou uvařím do měkka. Uvařený celer nechám úplně zchladnout.

Mezitím nakrájím na drobno oloupanou cibuli, kterou pak v cedníku spařím vařící vodou.

V míse prošlehám majonézu s octem, cukrem, mletým černým pepřem a solí. Přidám vychladlý celer, nakrájený na tenké kratší nudličky a zchladlou spařenou pokrájenou cibuli. Vše dobře promíchám, případně ještě dochutím a dám do lednice aspoň na dvě hodiny odležet.

Podávám s domácím pečivem.

Ještě něco k tomu:

  • Celer by měl být uvařený do měkka, rozhodně by ale neměl být rozvařený a měl by i po rozkrájení na nudličky stále držet tvar.
  • Pokud vám to vyhovuje, menší část majonézy můžete nahradit zakysanou smetanou.
  • Celerový salát můžete podávat posypaný trochou nasucho krátce opražených vlašských ořechů.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *