Bez masa: placičky z fermentovaných ovesných vloček

Hlavní jídla Vegetariánské

 // 

ovesne_placicky

Možná to tak máte i vy. Že po svátečních dnech, kdy se stůl pod nejrůznějšími vydatnými dobrotami často jen prohýbal, zatoužíte po něčem lehkém, nemastném, „obyčejném“ a pokud možno „zdravém“. Tělo si o něco takového prostě samo řekne 🙂

A tak se stalo, že jsem na přelomu loňského a letošního roku zase jednou ponechal maso stranou a rozhodl se trochu zaexperimentovat. V hlavní roli se ocitly ovesné vločky, ovšem ve stavu fermentovaném. Měl jsem je totiž po ruce, když jsem si je nedlouho před tím přivezl společně s řadou dalších „pokladů“ z kurzu strakonického fermentačního gurua Pavla Drdela. K tomu se na blogu chci rozhodně ještě brzy vrátit…

A co že jsem s tím kvašeným zázrakem ze sklenice provedl? Odkapané fermentované vločky jsem doprovodil přibližně stejným množstvím strouhaného sýra, přihodil jsem pár pokrájených oliv, okořenil a vše promíchal. Ze směsi jsem vytvaroval placičky a ty dal upéct do trouby. Jednoduché, a přitom spolu s česnekovým dipem a zeleninovým salátkem velmi, velmi dobré a taky zdravé 🙂

Placičky z fermentovaných ovesných vloček s čedarem a olivami

  • doba přípravy: 20 minut + asi 30 minut odpočinutí těsta + asi 20 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 (8 placiček)

suroviny:

  • 400 g fermentovaných vloček (odkapaných a vymačkaných)
  • 400 g čedaru
  • 4 lžíce černých oliv (vypeckovaných)
  • 2 vejce
  • 1 středně velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce sekané nati petrželky
  • mletý černý pepř

postup:

Fermentované vločky nechám v cedníku dobře odkapat, pak z nich ještě dobře vymačkám zbylou tekutinu. V míse k fermentovaným vločkám přidám jemně nastrouhaný čedar, syrová vejce, oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, oloupaný a prolisovaný stroužek česneku, rostlinný olej, strouhanku, petrželovou nať a mletý černý pepř. Vše dobře promíchám, v případě potřeby dochutím a nakonec ještě vmíchám na kolečka nakrájené olivy. Směs nechám v chladnu asi půl hodiny odpočinout.

Troubu nechám rozehřát v programu horkovzduch na 180 stupňů. Těsto na placičky rozdělím na 8 stejně velkých částí. Na plechu, vyloženém pečícím papírem, postupně vytvaruji asi necelý centimetr silné placičky. Dám je péct do trouby asi na 20 minut, v polovině pečení placičky opatrně otočím. Na závěrečných 5 minut přepnu troubu na program gril, aby placičky pěkně zezlátly.

Placičky podávám s česnekovým nebo jiným dipem (tady je recept na česnekový dip) a se zeleninovým salátem.

Ještě něco k tomu:

  • Těsto na placičky většinou není třeba solit, stačí sůl obsažená ve fermentovaných vločkách a v sýru.
  • V zimě používám petrželovou nať sušenou, v sezóně samozřejmě sáhnu po čerstvé. Vyzkoušet můžete i jiné bylinky, dobrý je v placičkách třeba tymián nebo trochu saturejky.
  • Místo čedaru vyzkoušejte i jiný tvrdý sýr, místo oliv můžete placičky ochutit například trochou zeleného hrášku, sterilované kukuřice nebo kostičkami povařené mrkve. Pokud nejste vegetariáni, nabízí se například kousek drobně pokrájené anglické slaniny.
  • Pokud vaše trouba nemá program horkovzduch, při klasickém horním a dolním ohřevu troubu nastavte na 200 stupňů.
  • Místo v troubě můžete placičky usmažit na plotně na troše tuku v pánvi nebo v lívanečníku.
ovesne-vlocky
Ovesné vločky

Fermentované ovesné vločky

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 5 dnů fermentace
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 250 g ovesných vloček
  • 1 litr vody
  • 30 g soli

postup:

Ovesné vločky nasypu do čisté sklenice a zaliji litrem převařené a zcela zchladlé vody, v níž jsem rozpustil sůl. Zakryji víčkem, které ale zcela nedotáhnu, nebo přes hrdlo přetáhnu a gumičkou upevním utěrku. Při pokojové teplotě nechám fermentovat asi 5 dnů.

Ještě něco k tomu:

  • Čím kvalitnější použijete ovesné vločky, tím pro zdraví hodnotnější výsledek po fermentaci získáte. Také sůl vezměte kvalitní, pokud možno nejódovanou.
  • Sklenici použijte tak velkou, aby se vločky vešly do jejích asi dvou třetin, při fermentaci nabobtnají. Vodu se solí dolijte až po okraj sklenice. Pod sklenici pro jistotu dejte tácek nebo hluboký talíř, během kvašení občas sklenice trochu přeteče.
  • Pokud fermentované vločky hned nevyužijete, uložte je v uzavřené sklenici do lednice, aby se fermentační proces zastavil.
  • Fermentované vločky se dají využít také pro přípravu nejrůznějších karbanátků, kaší nebo na zahušťování polévek.
  • Využít můžete i nálev, slitý z fermentovaných vloček, a to třeba do polévek nebo omáček.
  • Vločky můžete fermentovat i bez soli, jen zalití zhruba dvojnásobným možstvím vody, při pokojové teplotě jim budou stačit dva, tři dny. Do vody ale můžete zkusit rozmíchat i nějaký startér, například lžíci živého jogurtu, kefíru, podmáslí nebo syrovátky – takovým vločkám může stačit k fermentaci i půlden. Důležité je při každém fermentování průběžně ochutnávat, při delší fermentaci začne být chuť už hodně kyselá a nahořklá.
  • Po celou dobu přípravy i samotné fermentace jakýchkoli potravin je třeba dbát na čistotu, aby celý kvasný proces probíhal tak, jak má, a aby se suroviny nezkazily.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *